Raskaus ja lantionpohjan lihakset

Raskausaikana sidekudosrakenteet muuttuvat ja löystyvät ja hormonitoiminta vaikuttaa sidekudoksen sekä lantionpohjan lihasten ominaisuuksiin. Ponnistukseen liittyvä virtsankarkailu on yleinen raskaana olevien vaiva.

Raskaus ja lantionpohjan lihakset

Sidekudosten löystyminen valmistaa naista synnytykseen. Löysät tukirakenteet vaikuttavat puolestaan lantionpohjan lihasten aktivaatioon. Myös vatsaontelopaineen säätely muuttuu monella tavalla kohdussa kasvavan vauvan takia. Hyvissä ajoin ennen synnytystä kannattaa tarkistuttaa lantionpohjan toiminta, koska synnytyksen myötä toimintahäiriö lantionpohjassa voi vaikeutua.

Synnytyksen jälkeen harjoitteiden pariin

Synnytyksen aiheuttamien mekaanisten vaurioiden jälkeen voi olla vaikeampaa oppia lantionpohjan lihasten aktivaatiota. Synnytyksen jälkeen, kun pieni vauva vie äidin huomion, on äidin helpompaa palata tuttuun harjoitteluun kaiken kiireen keskellä.

Lihasten tunnistaminen helpottaa harjoittelua

Fysioterapeutti asiantuntijana voi tukea lantionpohjan lihasten tunnistamista ja avustaa harjoitteissa joko sanallisesti mielikuvien avulla, käsin kosketuksen kautta tai erilaisten teknisten laitteiden avulla. Tietyissä tapauksissa raskausaikana ja välittömästi leikkausten jälkeen kannattaa noudattaa lääkärin antamia ohjeita ja rajoituksia.

Teksti: Fysioterapeutti Jaana Kyllönen, Mehiläinen

joulukuu 2022viikko 49