Akillesjänteen tendinopatia

Akillesjänteen tendinopatialla tarkoitetaan yleensä ylirasituksesta johtuvaa akillesjänteen vaivaa, johon liittyy kipu liikunnan ja fyysisen työn aikana, jänteen alueen jäykkyys etenkin aamuisin sekä jänteen kosketusarkuus ja paksuuntuminen. Vaiva on yleinen ja yleistyy niin urheilijoilla kuin ei-urheilijoillakin. Tästä vaivasta kärsivät yleensä keski-ikäiset ja vanhemmat urheilijat ja aktiiviliikkujat. Lenkkeily sekä pallopelit ovat tavallisia lajeja joita harrastavilla akillesjänteen tendinopatiaa esiintyy.

Tarkkaa syytä akillesjänteen tendinopatialle ei tiedetä. Jänteen ylikuormittuminen on yksi teoria, mutta vaivaa esiintyy myös ihmisillä jotka kuormittavat akillesjännettään hyvin vähän. Akillestendinopatialle altistavat mm. mäkijuoksu, intervalliharjoittelu sekä jotkin jalkaterän ja nilkan asentohäiriöt. Diabeetikoilla ja hormonikorvaushoidon käyttäjillä vaiva on myös tavallista yleisempi.

Lääkäri tekee akillesjänteen tendinopatian diagnoosin oireiden ja tutkimuslöydösten perusteella. Joskus tarvitaan ultraääni- tai magneettikuvausta muiden mahdollisten vammojen tai sairauksien poissulkemiseksi. Akillesjänteen kivulle voi olla myös muita syitä kuten kiinnikkeet sekä osittaiset repeämät ja näiden hoito voi poiketa oleellisesti akillesjänteen tendinopatian hoidosta.

Ensisijainen hoito on aina ei-leikkauksellista ja siihen kuuluvat ns. eksentriset harjoitteet joilla samanaikaisesti vahvistetaan ja venytetään akillesjännettä. Lisänä voidaan käyttää fysioterapeuttien antamia hoitoja. Joskus liikuntaa joutuu muokkaamaan vaivoihin sopivaksi. Täydellinen lepo ei kuitenkaan vaivaa paranna ja yleensä hoidon aikana saa kohtuullista liikuntaa harrastaa ja sen on jopa suositeltavaa.

Jos ei-leikkauksellisella hoidolla ei saavuteta riittävää tulosta oireiden vaikeusasteesta riippuen 3-12 kuukauden aikana, voidaan harkita leikkaushoitoa. Leikkaushoito räätälöidään aina yksilöllisesti potilaan mukaan. Leikkaushoidon tulokset ovat pääsääntöisesti hyviä ja useimmiten liikunta onnistuu samalla tasolla kuin ennen vaivojen alkua.

Urheilu Mehiläisessä hoidetaan säännöllisesti akillesjänteen tendinopatiasta, kuten muistakin akillesjänteen vaivoista kärsiviä potilaita, ja tehdään myös tutkimusta näistä vaivoista.


Lue lisää

Ortopedi neuvoo: Näin tunnistat ja ennaltaehkäiset akillesjännevaivoja

Asiantuntijat ja toimipisteet

Antti Joukainen
LT, ortopedian ja traumat.erikoislääkäri
9.6
Lasse Lempainen
Ortopedian erikoislääkäri, dosentti
9.7
Soile Ikola
Käsikirurgian erikoislääkäri
9.7
Antti Miettinen
Käsikirurgian erikoislääkäri
9.7
syyskuu 2021viikko 38