Levottomat jalat
Levottomat jalat on kohtalaisen yleinen, mutta oireiden epämääräisyydestä johtuen valitettavan usein vaille oikeaa diagnoosia ja oikeaa hoitoa vaille jäävä vaiva.
Levottomien jalkojen oireet
Tyypilliset levottomien jalkojen oireet ovat jaloissa ja joskus myös yläraajoissa tuntuvat epämiellyttävät tuntemukset, kuten kipu, sisäinen kutina, kihelmöinti ja jomotus. Oireet helpottuvat liikuttelulla, esimerkiksi kävelyllä.
Oireet voimistuvat levossa ja rentoutuessa. Lisäksi jalkojen levottomuus vaikeuttaa nukahtamista tai voi herättää yöllä. Unen aikana tai hereillä levätessä jaloissa voi esiintyä jaksottaista liikehdintää. Päiväväsymys onkin monella tavallista.
Oireiden kuvailu on vaikeaa. Usein käytettyjä ilmaisuja ovat esimerkiksi kihelmöinti, pistely, kirvely, vetäminen, pakottaminen tms. Vain jalkojen liikuttelu tai kävelemään nouseminen tuo helpotuksen oireisiin. Useimmiten oireet paikantuvat pohkeisiin tai sääriin, ja ne tuntuvat "syvällä" jalassa. Joskus oireet saattavat levitä myös käsiin, mutta tämä ei ole kovin tavallista.
Myös pitkillä auto- ja lentomatkoilla voi esimerkiksi pohkeissa tai reisissä tuntua epämiellyttävä, vaikeasti kuvattava "syvätuntemus", joka ei muistuta selkeästi muita kiputuntemuksia. Tämän vuoksi voi joutua nousemaan toistuvasti ylös oireiden helpottamiseksi.
Samanlaisia oireita saattaa olla myös lähisukulaisilla. Vaiva myös yleensä voimistuu ikääntyessä. Myös lämpö saattaa pahentaa oireita.
Jos neurologisessa tutkimuksessa ei lääkäri totea poikkeavuutta, levottomat jalat -oireyhtymä voidaan erottaa muista mahdollisesti samankaltaisia oireita aiheuttavista sairauksista.
Levottomien jalkojen yleisyys ja alkuperä
Kyseessä on varsin yleinen sairaus. Vanhemmissa ikäluokissa oireita esiintyy vielä enemmän. Kuitenkin sairaus voi ilmetä jo nuorenakin, yhtä lailla miehillä kuin naisilla. Keskimääräinen alkamisikä on noin 30 vuotta. Jos toisella vanhemmista on tämä sairaus, periytyy se lapsista keskimäärin joka toiselle.
Levottomia jalkoja esiintyy myös joihinkin sairauksiin tai lääkityksiin liittyen toissijaisena oireena. Esimerkiksi nivelreumaan, diabetekseen, keuhko-oireisiin ja anemiaan voi liittyä raajojen levottomuusoireita. Jotkut mielialalääkkeet tai jopa kahvi voivat myös laukaista oireen esiintymisen.
Levottomien jalkojen täsmällistä syytä ei tunneta. Kuitenkin tiedetään, että syy löytyy keskushermoston, aivojen tai selkäytimen alueelta. Taustalla on havaittu esiintyvän aivojen raudanpuutetta, jota ei kuitenkaan suun kautta syötävällä raudalla kyetä korjaamaan. Keskushermoston välittäjäaineisiin dopamiiniin tai noradrenaliiniin vaikuttamalla löytyy oireeseen paras apu.
Levottomien jalkojen hoito
Jos oireisto on lievä eikä häiritse yöunta, ei lääkehoitoa tarvita. Tällöin riittää oireita pahentavien tekijöiden välttäminen. Erityisesti alkoholin, kahvin ja muiden kofeiinipitoisten aineiden sekä nopeasti imeytyvien hiilihydraattien välttäminen illalla on tärkeää. Sen sijaan kävely ja venyttelyt ovat eduksi.
Koska levottomien jalkojen kaltaisia oireita voi esiintyä myös muissa neurologissa sairauksissa, on tärkeää, että asiantuntija tutkii ja arvioi tilanteen ennen mahdollisen lääkityksen aloitusta.
Milloin lääkäriin?
Oikeanlaisen hoidon aloittaminen ja hoidon seuranta vaativat asiantuntemusta ja kokemusta käytettävissä olevista lääkkeistä.
Jos levottomat jalat vaivaavat, varaa aika lääkärille Mehiläisen ajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (pvm/mpm). Voit olla yhteydessä lääkäriin myös Mehiläisen Digiklinikan kautta.
Kansainvälinen Levottomat jalat -diagnoosikriteeristö
- Pakonomainen tarve liikuttaa jalkoja (raajoja) voimakkaiden, negatiivisten (tuskaisten), vaikeasti kuvailtavien oiretuntemusten vuoksi.
- Oire tulee esiin tai pahenee vain levossa.
- Liikkuminen tai raajan/raajojen muu stimulaatio (esim. hieronta) tuo tilapäisen helpotuksen oireeseen.
- Oireet ilmenevät ensisijaisesti iltaisin ja/tai öisin.
Asiantuntijana LKT, neurologian dosentti Päivi Meretoja.