Anoreksia
Artikkelissa asiantuntijana
Tarkistettu 12.6.2024
Anoreksia tiiviisti:
- Anoreksiasta voi toipua. Varhainen puuttuminen, ravitsemustilan korjaaminen ja osaava, aktiivinen, moniammatillinen hoito ovat keskeisiä.
- Lääkärimme voivat suunnitella hoitoa ja arvioida missä sitä on tarpeen mukaista toteuttaa. Psykososiaaliset hoidot ja ravitsemushoito ovat keskeisiä hoitomuotoja.
- Anoreksian hoidossa on tärkeää yhtäaikaisesti keskittyä syömisen ja ravitsemustilan korjaamiseen, psyykkiseen vointiin ja fyysiseen vointiin.
- Moniammatillinen syömishäiriötiimimme on tukenasi pääkaupunkiseudulla.
Anoreksian oireet
Anoreksiaa liittyy usein niin psyykkisiä kuin fyysisiä seurauksia ja oireita, kuten masennusta, ahdistuneisuutta tai pakko-oireita.
Anoreksian tyypilliset fyysiset oireet mm.:
- Väsymys ja palelu
- Kuukautisten poisjääminen tai kuukautiskierron häiriöt
- Alentunut luuntiheys ja osteoporoosi
- Kasvuiässä olevalla painon ja pituuden kehityksen ongelmat
- Suolisto-oireet
Anoreksia alkaa usein syömisen rajoittamisella ja laihdutusyrityksenä. Anoreksiaa sairastavalla on tavallisesti vääristynyt käsitys omasta kehonkuvasta: hän näkee itsensä liian isona ja pelkää lihomista.
Aliravitsemustila on elimistölle vakava häiriö. Aliravitsemus voi aiheuttaa sydämen toiminnan ongelmia, kuten harvapulssisuutta, elimistön suolatasapainon ongelmia sekä infektioherkkyyttä alhaisen veren valkosolumäärän vuoksi.
Anoreksian hoito
Anoreksiasta voi toipua ja oireisiin voi saada helpotusta ja apua sairauden eri vaiheissa. Varhainen puuttuminen, hoitoon pääsy ja syömisen korjaantuminen ovat tärkeitä. Hyvään anoreksian hoitoon kuuluu osaava moniammatillinen yhteistyö ja samanaikainen keskittyminen psyykkiseen vointiin, fyysiseen vointiin ja ravitsemustilan sekä syömisen korjaantumiseen.
Psykososiaaliset ja psykoterapeuttiset hoidot sekä ravitsemushoito ovat keskeisiä anoreksian hoitomuotoja. Syömishäiriötiimin psykologit, perheterapeutit ja psykoterapeutit tarjoavat sekä tukikeskusteluita, lyhyempiä psykososiaalisia hoitoja että pidempiä psykoterapioita. Anoreksian hoidossa keskitytään yhtäaikaisesti sekä konkreettisten syömishäiriöoireiden vähentämiseen ja syömisen korjaantumiseen, että psykologiseen työskentelyyn.
Anoreksian hoidossa on tärkeää mm. vahvistaa muutosrohkeutta, ymmärtää oireiden merkityksiä omassa elämässä, löytää terveitä tunnesäätelykeinoja, vahvistaa omaa itsetuntoa ja kehosuhdetta, työstää omia uskomuksia ja ajatusmalleja ja hoitaa mahdollisia samanaikaisia muita psyykkisiä oireita.
Kasvuikäisillä on tärkeää tukea koko perhettä sekä korjata ravitsemustila ja normalisoida syöminen mahdollisimman pian.
Milloin asiantuntijalle?
Jos haluat keskustella ammattilaistemme kanssa, moniammatillinen syömishäiriötiimimme on tukenasi pääkaupunkiseudulla. Hoito toteutuu avohoitona. Jos oireet ovat vakavia ja oirekuvaan kuuluu alipainoa, painonlaskua tai muita fyysisistä oireista, lääkärin arvio on tärkeä. Lääkärimme voivat suunnitella hoitoa ja arvioida missä sitä on tarpeen mukaista toteuttaa.
- Syömishäiriötiimin psykiatrit voivat suunnitella hoitoa, arvioida hoidon tarvetta ja missä sitä on tarpeen mukaista toteuttaa.
- Syömishäiriötiimin psykologit ja psykoterapeutit tarjoavat sekä tukikeskusteluita, lyhyempiä psykososiaalisia hoitoja että pidempiä psykoterapioita. Hoidossa keskitytään yhtäaikaisesti konkreettisten oireiden vähentämiseen ja täsmäsyömiseen, että psykologiseen työskentelyyn.
- Syömishäiriötiimin ravitsemusterapeutit antavat ravitsemushoitoa ja auttavat normalisoimaan syömiskäyttäytymistä.
- Syömishäiriötiimin yleislääkärit ja lastenlääkärit arvioivat anoreksiaan liittyviä kehollisia oireita ja tarpeesi verikokeisiin ja muihin tutkimuksiin.
Usein kysyttyä anoreksiasta
Anoreksia nervosa on syömishäiriö, johon kuuluu syömisen rajoittaminen, painon lasku tai kasvuikäisillä riittämätön painonkehitys, sekä lihomisen pelko.
Anoreksian oireita ovat alipaino, pelko painonnoususta, syömisen rajoittaminen ja vääristynyt kehonkuva.
Anoreksian tunnistaa usein merkittävästä painonlaskusta, äärimmäisestä pelosta lihoa, ja pakonomaisesta tarpeesta kontrolloida ruokailua ja liikuntaa.
Mehiläisen moniammatillinen syömishäiriötiimi on tukenasi pääkaupunkiseudulla. Jos oireesi ovat vakavat, lääkärin arvio on tarpeen.
Anoreksian syitä ei täysin tunneta. Sen uskotaan johtuvan biologisista, psykologisista ja ympäristöllisistä tekijöistä, kuten geneettisestä alttiudesta, kulttuurisista paineista ja henkilökohtaisista kuormitustekijöistä.