Maajoukkueosaamista Mehiläisessä

Onneksi maajoukkueessamme vammat ovat olleet enimmäkseen lieviä ruhjeita ja venähdyksiä, Pippa Laukka sanoo.Mehiläinen Töölön vastaava lääkäri Pippa Laukka sai toukokuussa puhelinsoiton, jossa häntä pyydettiin Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen lääkäriksi. Joukkue edustaa Suomea naisten kansainvälisissä jalkapalloilun maajoukkuekilpailuissa ja toimii Palloliiton alaisuudessa.

- Takana on mielenkiintoinen ajanjakso. Meillä vallitsee hyvä joukkuehenki, Pippa kertoo.

- Olen iloinen siitä, että voin yhdistää liikuntalääketieteen, johon olen erikoistunut, ja urheilun, josta pidän. Itselläni on yksilöurheilutausta. Olen harrastanut uintia ja juossut seitsemän maratonia.

Maajoukkuelääkärinä toimiminen nivoutuu hyvin Pippa Laukan varsinaiseen toimintaan Mehiläisessä. Maajoukkuekomennukset jakautuvat sopivasti vuoden ympäri.

Lahjakkaita pelaajia

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue koostuu pelaajista, jotka ovat valmiita panemaan itsensä likoon eläessään todeksi unelmaansa jalkapalloilijoina. Osa heistä on ammattilaisia, jotka asuvat eri puolilla maailmaa.

Voima, paineensietokyky sekä itseluottamus ovat oleellinen osa jalkapalloilijan osaamista hyvän teknisen ja taktisen osaamisen lisäksi.- Huippujalkapalloilijalta vaaditaan ennen kaikkea kestävyyttä ja nopeutta. Myös voima, paineensietokyky sekä itseluottamus ovat oleellinen osa jalkapalloilijan osaamista hyvän teknisen ja taktisen osaamisen lisäksi.

Maajoukkuetason pelaajat on moneen kertaan tutkittu sekä fyysisesti että psyykkisesti.

- Nykyään urheilijoille pyritään jo varhaisessa vaiheessa suorittamaan terveystarkastukset, joissa kartoitetaan terveyteen liittyvät riskitekijät.

Lääkärin työ

- Onneksi tapaukset ovat ainakin tähän asti olleet lieviä. Enimmäkseen on ollut ruhjeita ja venähdyksiä. Vakavampia ovat polvi- ja nilkkavammat. Pään vammoista aivotärähdykset, iskut ja haavat ovat myös kuvassa mukana.

- Lääkärin rooli on huippu-urheilun tasolla erittäin tärkeä. Lääkäri kykenee ammattilaisena arvioimaan esimerkiksi voisiko nilkan tavanomaisen nyrjähdyksen taustalla olla jotakin vakavampaa.

Pippa Laukka kertoo liikuntalääketieteen antavan uudenlaisia ulottuvuuksia myös Mehiläisen palvelujen tarjontaan.

- Maanlaajuinen toimintamme mahdollistaa moniammatillisen osaamisen hyödyntämisen eri puolilla Suomea. Mehiläisessä on urheiluortopedinen osaaminen kansainvälisestikin tunnustettua. Uusimpana esimerkkinä Jyväskylässä LIKESin Liikuntalääketieteen klinikan siirtyminen osaksi Mehiläistä tarjoaa entistä vahvemman osaamisen niin huippu-urheilijoille kuin kaikille liikkujille.

Maajoukkuetason urheilijaksi aikovaa nuorta hän kehottaa hakeutumaan paikalliseen urheiluseuraan.

- Seurojen työ on merkittävä. Varmaa on myös se, ettei tie huipulle ole helppo. Se vaatii uhrauksia. Ja loukkaantuminen voi olla suuri pettymys. Olenkin ajatellut kehittää seurojen ja maajoukkueen välistä työskentelyä siten, että kumpienkin lääkärit voisivat olla yhteydessä toisiinsa ennakoidakseen tulevia tilanteita, Pippa Laukka sanoo.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Jukka Aho
OMT-Fysioterapeutti
9.3
Jari Anttila
Fysioterapeutti, OMT
9.3
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8