Leikkaushaava

Saat toimenpiteen jälkeen leikkaushaavan hoitoon yksilölliset ohjeet hoitavalta lääkäriltä. Tällä sivulla on kuitenkin kuvattu yleisellä tasolla leikkaushaavan hoitoa ja kerrottu, mitä voit tehdä haavan tulehtuessa.

Leikkaushaavan hoito

Haava on hyvä pitää puhtaana ja kuivana. Jos haavan päälle on asetettu hengittävä haavateippi, anna sen olla haavan suojana ompeleiden poistoon saakka. Jos haavateippi irtoaa, voit suojata haavan uudella haavateipillä, jos sellainen on käytettävissä. Älä laita haavalle hautovaa laastaria.

Mikäli haavan päälle on asetettu sidetaitoksia, poista ne saamiesi ohjeiden mukaisesti (yleensä n. 1-2 vrk:n kuluttua) Noudata haavan suihkuttamisessa myös saamiasi ohjeita. Yleensä haavan voi kastella n. 1-2vrk:n kuluttua.

Ompeleiden poiston jälkeen on saunominen, kylpeminen ja uiminen sallittu – ellei lääkäri toisin ole ohjeistanut.

Noudata leikkauksen jälkeen saamiasi yksilöllisiä ohjeita leikkaushaavan hoidossa.

Tulehtunut leikkaushaava

Joskus leikkaushaava voit tulehtua. Käänny lääkärin puoleen, jos:

  • haavasta alkaa vuotaa runsaasti verta
  • haavakipu voimistuu ompelun jälkeen
  • sinulle nousee lämpöä (yli 38 astetta)
  • haavasta erittyy märkäistä eritettä
  • haavan alueella esiintyy turvotusta, punoitusta tai kuumoitusta

Leikkaushaavan kipu

Jos leikkaushaavaa särkee, voit käyttää leikkaushaavan kipuun särkylääkettä saamiesi ohjeiden mukaan. Varmista omien käyttämiesi lääkkeiden sopivuus kivun hoitoon lääkäriltäsi

Leikkaushaavan turvotus

Leikkausalueella on alussa jonkun verran turvotusta. Turvotuksen pitäisi laskea parissa päivässä – tähän toki vaikuttaa tehty toimenpide. Tarkemman ohjauksen tästä saat lääkäriltäsi

Turvotusta ja kipua vähentää kylmähoito, jota voit käyttää saamiesi ohjeiden mukaisesti.

Leikkaushaavan rasvaus

Tuoretta haavaa ei tule rasvata, ellei toisin ohjeisteta. Vasta ompeleiden poiston jälkeen voi parantunutta haavaa, eli leikkausarpea, rasvata esim. perusvoiteella tai lääkärin tai haavahoitajan ohjaamalla tuotteella.

Leikkaushaavan paraneminen

Yleensä leikkaushaava paranee 7-10 vuorokaudessa. Jäljelle jäävä arpi on aluksi tummemman punertava. Arpi vaalenee ajan myötä, yleensä noin puolen vuoden jälkeen.

Niin kauan kuin ihossa tai arvessa on normaalista poikkeava väri, tulisi arpi suojata auringolta korkean aurinkosuojakertoimen voiteella eli voiteella, jossa suorakerroin on yli 30.