Lapsen lääkäripelkoa voidaan lievittää

Lähes kaikki lapset pelkäävät jonkin verran lääkärissä käyntiä. Lääkäripelko kumpuaa usein lapsen aiemmista huonoista lääkärikokemuksista ja lapsen persoonasta. Tuttu ja turvallinen ympäristö ja ilmapiiri rauhoittavat lasta. Kun lapset kokevat lääkärin ja henkilökunnan turvallisiksi, he eivät välttämättä pelkää lääkärissä käyntiä ollenkaan.

Ei ole yhdentekevää, miten lääkäri lasta kohtelee ja puhuttelee. Lääkäri voi omalla persoonallaan ja käytöksellään lieventää lapsen pelkoa. Taito lapsen kohtaamiseen karttuu yleensä lääkärin kokemuksen myötä. Tiedetään, että rauhallinen suhtautuminen lapseen ja hellävarainen tutkiminen rauhoittavat lasta. Lasta ei kuitenkaan pidä mielistellä, sillä lapset vaistoavat herkästi aikuisen aitouden.

Myös vanhemmat voivat auttaa lasta ja valmistella tätä lääkärissä käyntiin. On hyvä, jos lapsella on tuttu lääkäri ja paikka, jossa häntä hoidetaan. Vanhempien kannattaa joskus myös leikkiä lasten kanssa lääkärissä käyntiä antamalla lapsen olla lääkäri ja toimia itse potilaana.

Asiantuntijat

Juhani Grönlund
Dos. lastent. ja lasten gastroenterol. erik.lääk.
9.5
Ulla Sankilampi
LT lastentautien erikoislääkäri
Eeva Nikkola
LT, lastentautien erikoislääkäri
Päivi Limnell
LL, lastentautien erikoislääkäri
9.9
Katso muut asiantuntijat