Korvien putkitus

Korvan tärykalvon putkitusta (tympanostomia) käytetään yleisesti toistuvien ja pitkittyneiden välikorvatulehdusten hoitomuotona. Korvatulehdusta edeltää yleensä flunssa. Myös liimakorvaa, eli ylimääräisen nesteen kertymistä välikorvaan, hoidetaan putkituksen avulla.

Mistä korvien putkituksessa on kyse?

Tärykalvon putkitus on yleinen etenkin lasten toistuvien, pitkittyneiden ja erittävien välikorvantulehdusten hoitomuoto. Korvien putkitus voidaan suorittaa joko erillisenä toimenpiteenä tai kitarisa-/nielurisaleikkauksen yhteydessä.

Miltei poikkeuksetta korvien putkitus tehdään lapsille ja hyvin harvoin aikuisille. Toimenpide voidaan tehdä joko erillisenä toimenpiteenä tai kita-/nielurisaleikkauksen yhteydessä. Useimmiten putkitetaan samalla kertaa molemmat korvat.

Milloin korvien putkitukseen?

Päätös korvien putkituksesta tehdään korvalääkärin vastaanotolla. Toimenpiteen tarve ja laajuus arvioidaan jokaisen kohdalla erikseen. Putkitusta harkitaan esimerkiksi silloin, jos lapsi sairastaa yli kolme korvatulehdusta puolen vuoden aikana tai yli neljä tulehdusta vuoden aikana.

Myös tilanteissa, joissa lapsella on välikorvassaan eritettä yli kahden kuukauden ajan, on putkitus hoitomuotona mahdollista. Tällaista tilannetta kutsutaan liimakorvaksi

Mitä korvien putkituksessa tehdään?

Korvat pukitetaan yleensä nukutuksessa. Lapselle annetaan nukutusmaskin kautta happea ja höyrystyvää nukutusainetta. Vanhemmat voivat olla läsnä sekä nukutuksen hetkellä että heräämössä toimenpiteen jälkeen.

Korvien putkituksessa tärykalvon etuosaan tehdään pieni viilto, johon sijoitetaan halkaisijaltaan parin millimetrin kokoinen ilmastointiputki. Putken tehtävänä on toimia tuuletuskanavana tärykalvon läpi.

Putkitus kestää noin 15–20 minuuttia. Lasta seurataan leikkauksen jälkeen heräämössä noin tunnin ajan, jonka jälkeen lapsi yleensä pääsee heti kotiin.

Ennen korvien putkitusta

Äkillistä yksittäistä välikorvan tulehdusta voidaan aluksi hoitaa kipulääkkeillä tai antibiooteilla.

Toipuminen toimenpiteestä – korvien putkituksen jälkeen

Yleensä aina päivähoitoon tai kouluun voi mennä jo seuraavana päivänä. Kun korvien putkitus on tehty, sovitaan yksi kontrollikäynti hoitavan lääkärin vastaanotolle suunnilleen kuukauden päähän toimenpiteestä.

Veden joutumista putkitettuun korvaan on syytä välttää. Arkitilanteissa tulisi toimenpiteen jälkeen varoa muutaman päivän ajan, ettei vettä mene suoraan korvaan. Esimerkiksi uimista tai sukeltamista varten korvien suojaksi voi hankkia silikonikorvatulpat.

Korvien putkituksen hyödyt

Tärykalvoputkien tehtävä on toimia tuuletuskanavana tärykalvon läpi. Korvien ilmastoinnin avulla välikorvan limakalvo tervehtyy, ilmastoituminen välikorvassa parantuu ja esimerkiksi korvatulehdusten määrä vähenee, jolloin lapsen ikävä korvatulehduskierre usein lakkaa.

Katso video!

Jos haluat tietää lisää tai varata ajan toimenpiteeseen, varaa aika ja/tai ota yhteyttä Mehiläisen ajanvarauksen asiakaspalveluun !

Teksti: Korvien putkitus -artikkelia varten haastateltu Töölön Mehiläisen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäriä Mari Heroa.

Lue lisää:

Välikorvan tulehdus - milloin lapselle korvien putkitus?

"Minun vastaanotollani ei tarvitse pelätä" - Mari Heron blogiteksti

Ilmastoitu korva voi hyvin

Korvaongelmat kuntoon