Korvaongelmat kuntoon

Korvien tärykalvojen putkitus on nopea toimenpide, joka tuo lähes aina avun lapsen korvatulehduskierteeseen ja liimakorvatautiin. Hoidoilla minimoidaan kuulon huononemisen riskiä.
Terve pikkulapsi voi sairastaa vuodessa jopa seitsemän virusflunssaa. Äkillisiä välikorvantulehduksia lapsilla todetaan vuosittain noin 500 000. Korvatulehduskierteeseen joutuneen lapsen tilanne vaatii kokonaisvaltaista tarkastelua.
– On tärkeä kartoittaa aina myös allergiat, ruokavalio, purenta ja yöllinen suuhengitys, muistuttaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mervi Närkiö.
Riskitekijöiden hoitaminen ja infektiopaineen vähentäminen on pehmeä tapa ehkäistä tulehduksia.
Kierre poikki putkituksella
Tärykalvojen putkitusta harkitaan korvatulehduskierteeseen joutuneilla lapsilla, joilla tulehduksia on enemmän kuin kolme puolessa vuodessa tai yli neljä vuodessa.
Putkitus tapahtuu nukutuksessa mikroskooppiavusteisesti. Tärykalvoon tehdään pieni viilto ja mahdollinen erite poistetaan, jonka jälkeen ilmastusputki viedään tehtyyn viiltoon.
– Osalla lapsista tulehdukset loppuvat siihen paikkaan. Osalla lapsista tulehduksia voi vielä tulla, mutta ne eivät ole yhtä kipeitä kuin aiemmin, koska erite pääsee vuotamaan putken läpi ulos.
Toimenpiteen jälkeen järjestetään kuukauden päästä korvakontrolli, jossa varmistetaan, että putket ovat pysyneet paikallaan. Kontrolleja on säännöllisin välein, kunnes putket ovat poistuneet.
Apua liimakorvatautiin
Putkitus auttaa myös liimakorvatautiin. Toisinaan tulehduksen jälkeen välikorvaan jää sitkeää eritettä. Taudissa kuulo alenee jopa 25 desibelin verran.
– Se vaikuttaa samalta kuin olisi koko ajan korvatulpat korvissa, Närkiö kuvailee tilannetta.
Putkitusta ryhdytään harkitsemaan, jos liimamaista eritettä on korvassa 2-3 kuukautta, eikä tauti parane itsestään. Putkitus ilmastoi välikorvan, jolloin liimaerite häviää ja kuulo yleensä palautuu, Närkiö kertoo.
Kitarisaa ei nykyään poisteta rutiininomaisesti putkituksen yhteydessä. Mikäli kitarisa on kookas tai kroonisesti tulehtunut, se on syytä poistaa.
Apua myös aikuisten korvaongelmiin
Kuulon alenema on aikuisilla tavallisin syy hakeutua korvalääkärille. Osalla potilaista on myös korvien soimista ja huimausta.
– Oireiden syy kannattaa selvittää nopeasti, jotta hoito saadaan aloitettua ja kuulon heikentyminen pysäytettyä tai parannettua, sanoo korva- nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, professori Jussi Jero Mehiläisestä.
Kuulon heikkeneminen voi johtua korvan, kuulohermon tai keskushermoston vaurioista tai sairauksista. Tavallisimpia syitä ovat meluvamma tai iän aiheuttama kuulon heikkeneminen. Sisäkorvan kuulovikaa korjataan pääasiassa kuulolaitteella. Kuulonaleneman laatu ja vaikeus sekä kuulokojeen tarve selviävät kuulontutkijan eli audionomin vastaanotolla. Korvalääkäri antaa lähetteen Mehiläisen kuulontutkijalle, joka tekee tarvittavat tutkimukset ja kuulolaitesovituksen.
Kuulontutkija eli audionomi tarjoaa diagnostisia kuulotutkimuksia, kuulokojeiden sovituksia sekä seurantakäyntejä kuulokojeen käyttäjille. Häneltä saat ohjausta myös muiden kuuloon liittyvien apuvälineiden, kuten yksilöllisten kuulosuojainten ja uimakorvatulppien, hankintaan ja käyttöön. Kuulontutkija auttaa esimerkiksi tinnituksen vaivatessa.
Mehiläisessä tehdään alustavia tutkimuksia sairaalassa suoritettavaa korvakirurgiaa varten. Jos lääkäri epäilee esimerkiksi helmiäistä eli ylimääräisen ihokudoksen kertymistä välikorvaan, se voidaan tutkia tietokonekuvauksen avulla. Kasvainepäilyssä tarvitaan magneettikuvaus. Molempia kuvantamistutkimuksia tehdään Mehiläisen yksiköissä.
Nenän ja nielun hoidot
Toistuvat poskiontelotulehdukset ovat monen aikuisen riesa. Mehiläisessä tehdään poskionteloiden ilmastointileikkauksia, joissa avataan poskionteloita tai muita sivuonteloita ahtauttavia rakenteita. Samalla voidaan poistaa esimerkiksi polyyppeja. Poskionteloiden ilmastointiaukkoja laajennetaan myös pallolaajentimilla.
Korva, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit hoitavat myös kuorsausta ja nenän tukkoisuutta kuumennushoidolla eli RFA:lla. Siinä nielua tai turvonneita nenän kuorikoita käsitellään kuumennuskärjellä. Toimenpide tekee lisää tilaa nenään tai nieluun ja tuo helpotusta kuorsaukseen.
Hoito tehdään paikallispuudutuksessa, eikä se aiheuta poissaoloja töistä. Nenähengitystä voidaan helpottaa myös suoristamalla nenän vinoa väliseinää leikkauksella.
Mehiläisen korva, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit tekevät myös nielurisojen poistoleikkauksia päiväkirurgisena toimenpiteenä ja hoitavat pään ja kaulan alueen kasvaimia ja ihomuutoksia.
Asiantuntijat artikkelissa: Mervi Närkiö, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri ja Jussi Jero, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri .