Koronatesti lapselle

Myös lapsi voi sairastua COVID-19-koronavirusinfektioon. Suurin osa tautitapauksista on kuitenkin raportoitu aikuisilla eivätkä lapset nykytiedon mukaan sairastu aikuisia helpommin koronaviruksen aiheuttamaan infektioon.

Perusterveillä lapsilla ja nuorilla on matala riski sairastua vaikeaan koronavirustautiin. Myös lapset ja nuoret, joiden perussairaus (esimerkiksi astma, sydänsairaus tai diabetes) on hyvässä hoitotasapainossa ilman merkittäviä lisäsairauksia, sairastuvat vain harvoin vaikeasti.

Milloin lapsen kanssa koronavirustestiin?

Mikäli epäilet lapsellasi koronavirustartuntaa tai hänellä on hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, ota yhteyttä Digiklinikkaan. Jotta voit asioida alaikäisen lapsesi tai perheenjäsenesi puolesta, sinun on ensin tehtävä perheliitos. Kun olet tehnyt perheliitoksen, voit paitsi asioida lapsesi puolesta Digikinikalla, nähdä myös lapsen testitulokset OmaMehiläisessä .

Aloita keskustelu Digiklinikan Hengitystieoireet tai koronavirustestit -kanavalla ja valitse sen jälkeen, kenen puolesta asioit. Digiklinikan lääkäri vastaa keskusteluun ja antaa tarvittaessa lähetteen soveltuvaan koronavirustestiin.

Kun olet saanut lapsellesi lähetteen koronatestiin, selvitä sinua lähinnä oleva drive-in-testauspaikka ja tuo lapsi testattavaksi. Huomioithan, että tarvitset aina lähetteen koronavirustestiin.

Lue tarkemmat toimintaohjeet

Miten valmistaudun koronavirustestiin lapsen kanssa?

Koronatestit tehdään niin aikuisilla kuin lapsillakin tavallisimmin näytteestä, joka otetaan taipuisalla nukkatikulla sieraimen kautta nenänielusta. Pienillä lapsilla ja vauvoilla tikku on ohuempi kuin isommilla lapsilla ja aikuisilla. Ennen testiä on hyvä niistää nenä. Jos lapsi ei vielä osaa itse niistää, riittää nenän pyyhkiminen.

Näytteen ottaminen voi jännittää lasta, joten vanhemman on hyvä kertoa lapselle pääpiirteittäin, mitä näytteenottotilanteessa tulee tapahtumaan.

Lapselle kannattaa kertoa esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Näyte otetaan nenän kautta nukkatikulla
  • Näytteenotto voi tuntua epämiellyttävältä, mutta se on nopeasti ohi
  • Koronavirustesti on tärkeä tehdä, joten näyte on otettava, vaikka se ei kivalta tunnukaan

Testin epämiellyttävyyttä ei kannata vähätellä lapselle, mutta turhaa pelottelua on kuitenkin hyvä välttää. Jokainen vanhempi on yleensä oman lapsensa asiantuntija, joka tietää, miten paljon ja millä tavalla näytteenotosta kannattaa lapselle kertoa.

Näytteenottotilanteessa vanhemman on hyvä ottaa lapsi syliin, jotta testaus sujuu helpommin. Nukkatikku voi kutittaa nenässä, jolloin lapsi liikuttaa herkästi päätään, mutta näytteenoton onnistumiseksi pää olisi pidettävä paikallaan. Vanhemman tärkeä tehtävä on pitää lasta paikallaan toisella kädellä käsistä ja toisella otsasta kiinni pitäen.

Drive-in-testauspisteessä vanhemman kannattaa pitää lasta sylissä näytteenoton ajan auton taka- tai etupenkillä. Testi voidaan ottaa myös niin, että lapsi istuu omassa turvaistuimessaan. Tällöin vanhemman olisi hyvä mahtua istumaan lapsen vieressä takapenkillä niin, että voi tarvittaessa pidellä lasta paikallaan näytteenoton yhteydessä.

Koronavirusnäytteen ottaminen voi olla myös aikuiselle uusi ja jännittävä tilanne. Vanhemman on tärkeä pysyä myös itse rauhallisena ja muistaa hengittää. Aikuisen rauhallinen käytös rauhoittaa yleensä myös lasta.

Korvaako lapsen sairaskuluvakuutus koronavirustestin?

Useimmiten lapsen sairaskuluvakuutus korvaa koronavirustestin, kun siihen on lääkärin lähete ja se on osa sairauden hoitoa. Tarkista etukäteen vakuutusehdoista tai vakuutusyhtiöltäsi, korvaako vakuutus koronavirustestin ja saatko käynnille suoralaskutusluvan.

Lue lisää: Vakuutusasiointi Mehiläisessä

Milloin ja mistä näen lapsen testituloksen?

Jotta voit nähdä alaikäisen lapsen testituloksen OmaMehiläisessä, sinun on tehtävä perheliitos. Koronatestitulos näkyy OmaMehiläisessä 1–3 vuorokauden kuluttua. Odotathan siis kolme vuorokautta testituloksen valmistumista. Analysoimme testejä vuorokauden ympäri, joten testitulos voi tulla myös keskellä yötä.

Jos koronatestin tulos on positiivinen, saat OmaMehiläiseen sähköisen kyselyn, jossa kartoitetaan mahdollisia tartuntaketjuja. Lisäksi terveydenhuollon ammattilaisemme soittaa sinulle, käy kanssasi läpi ohjeet kotikaranteenista sekä varmistaa kanssasi tiedot mahdollisista tartunta- ja altistusketjuista kotikuntasi infektiolääkärille kannanottoa ja päätöksiä varten. Tiedot ovat tärkeitä, jotta Suomessa voidaan hillitä epidemian leviämistä.

Ilmoitamme positiiviset testitulokset joko kotikuntaan tai sairaanhoitopiiriin noudattaen aina sitä käytäntöä, mikä aluekohtaisesti on sovittu. Myös altistusketjun selvityksessä toimitaan alueellisten käytäntöjen mukaisesti, eli joko Mehiläisen, kotikunnan tai sairaanhoitopiirin edustaja hoitaa sen selvitystä tilannekohtaisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ylläpitää lapsia koskevaa ajankohtaista tietoa koronaviruksesta. Viimeisimmät suositukset muun muassa lasten koronavirustestauksesta sekä varhaiskasvatukseen ja kouluun palaamisesta löytyvät THL:n sivuilta.

Lue lisää: THL – Lapset ja koronavirus 

Asiantuntijoina artikkelissa Petri Koponen, LT, lastentautien erikoislääkäri, ja Emmi Leskinen, bioanalyytikko.

Lisää aiheesta