Jarkko Nieminen tähtää Kesäolympialaisiin - Pelikunnossa tenniskentälle

- Ammattitaitoinen lääkäri on urheilijalle tärkeä tuki ja turva, Jarkko Nieminen tiivistää urheilijan ja lääkärin suhdetta. Ortopedi Jouni Heikkilä on operoinut muun muassa Jarkon rannetta.

Tennispelaaja Jarkko Nieminen on kiertänyt maailman pelikenttiä ammatikseen jo 11 vuoden ajan. Kun työvälineinä ovat oma keho ja mieli, on niistä pidettävä huolta erityisen hyvin.

Sairauksien ja vammojen ennaltaehkäisy on ammattiurheilijalle tärkeää, sillä mitä enemmän urheilijalla on terveitä päiviä, sitä paremmin hän yleensä pärjää.

- Yksi vahvuuksistani on ollut se, että olen osannut kuunnella kroppaani jo nuoresta lähtien ja ymmärtänyt, milloin on syytä hakeutua ammattilaisen autettavaksi. Tämä on tärkeää myös siksi, että tenniksessä pelikausi kestää 11 kuukautta, ja koko tuon ajan on pysyttävä fyysisesti hyvässä kunnossa. Voidakseni haastaa parhaimpia, minun on oltava täysin kunnossa, 95 prosentin osuus ei riitä. Vammojen ennaltaehkäisyyn kuuluu olennaisesti myös harjoittelun ja levon oikea suhde sekä hyvä lihashuolto, Jarkko Nieminen kertoo.

Tennis on vaativa laji monella tavalla. Pelikentällä on oltava samanaikaisesti kestävä, nopea, räjähtävä ja vahva, mutta ylimääräistä massaa ei saisi kertyä keholle liikaa.

- Se on vaikea yhtälö. Massasta ei tenniksessä ole hyötyä, koska sitä joutuu kantamaan kentällä, mutta toisaalta pitää olla fyysisesti vahva ja monipuolinen. Tennis on lisäksi erittäin henkinen laji – suuri osa huipulla syntyvistä eroista tapahtuu henkisellä puolella.

Nieminen kertoo selvinneensä urallaan, moniin muihin kollegoihinsa verrattuna, melko vähin vammoin. Eräs niistä tapahtui kuitenkin vuonna 2004 ATP-turnauksessa Monacossa, jossa hän kaatui oikean ranteensa päälle saaden luunmurtuman. Ranteen hoiti kuntoon Mehiläinen Turussa työskentelevä ortopedi Jouni Heikkilä, joka auttoi Niemistä ja hänen puolisoaan sulkapalloilija Anu Niemistä erityisesti heidän uransa alkuaikoina.

- Ammattitaitoinen lääkäri on urheilijalle tärkeä tuki ja turva. Urheilija voi luottaa siihen, että hän saa lääkäriltä tarvittaessa apua niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä, Nieminen tiivistää.

Leikkauksesta kuntoutukseen

- Jarkolla on vuosien varrella ollut tyypillisiä tennispelaajan vammoja, kertoo ortopedi Jouni Heikkilä, joka on paneutunut lajiin niin ammattinsa kuin harrastuksensa kautta.Ortopedi Jouni Heikkilä on pureutunut tenniksen saloihin sekä ammattinsa että tennisharrastuksensa kautta.

- Jarkolla on vuosien varrella ollut tyypillisiä tennispelaajien vammoja; kämmenen ja jalkaterän rasitusvammoja, nivusen lähentäjälihasten vammat ovat tavallisia nopeissa liikkeissä, kun palloa joudutaan hakemaan hankalistakin asennoista. Alavatsaan voi puolestaan syntyä revähdyksiä, jos syöttöliikkeessä tapahtuu voimakas kierto sekä lonkan ja alavatsan koukistus.

Tennikseen liittyvät terveydelliset ongelmat ja vammat ovat tulleet Heikkilälle tutuiksi myös hänen hoitaessaan paikallisten tennisseurojen pelaajia.

- Junioripelaajille tyypillisiä ongelmia ovat nilkan vääntövammat ja pohjelihaksen revähtymät. Olkapään vammat ovat yleisiä, ”heittäjän olkapää” on lyöntitekniikkaan liittyvä vamma, jossa olkanivel ylikuormittuu ja kipeytyy. Huipulle pääsy vaatii valtavan määrän lyöntien toistoja, niistä johtuvat jännetulehdukset ovat tavallisia. Nuorilla kilpapelaajilla esiintyy lisäksi selkäongelmia kuten selän takakaaren rasitusmurtumia.

- Huipulle tähtäävän junioripelaajan tulee oppia normaalin harjoittelukivun ja jänteen, nivelen tai luun ylikuormitukseen liittyvän kivun erottamista. Jälkimmäinen kipu aiheuttaa keholle vaurioita, joten sen tunnistaminen on tärkeää ja siihen on puututtava heti! Myös harjoittelun ja levon suhde tulisi olla aina tasapainossa, Heikkilä muistuttaa.

Mehiläisessä urheilija saa oikean diagnoosin ja hoidon - joko kuntoutuksen, tai vamman vaatiessa, leikkaushoidon nopeasti. Saman katon alta löytyvät jouhevasti myös tarvittavat kuvantamispalvelut. Leikkaushoidon jälkeen alkaa kuntouttaminen. Ortopedi suunnittelee yhteistyössä fysioterapeutin kanssa urheilijalle korvaavat harjoitteet, joiden avulla keho kuntoutetaan muualta, paitsi vammakohdasta. Näin vaurioitunut kohta saa kunnolla toipua vammasta, ja muuta kehoa treenataan mahdollisimman hyvin jo toipilasaikana.

- Kuntoutus on tärkeä ajanjakso, sillä siitä riippuu pelaamisen jatkuminen. Kuntoutuksessa tarvitaan kärsivällisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja malttia etenkin alkuvaiheessa, jolloin kehitys on vielä hidasta. Siinä pitää vain tunnollisesti hoitaa velvollisuutensa ja tehdä lääkärin määräämät päivittäiset harjoitteet, vaikka matka normaaliin tilanteeseen tuntuisi pitkältä, Nieminen toteaa.

Lontoon Olympialaiset odottavat

Niemisen lähitulevaisuuden tavoitteista suurimpia on päästä Olympiajoukkueen mukana ensi kesänä Lontooseen ja pärjätä siellä hyvin.

- Olen ollut kaksi kertaa mukana Olympialaisissa ja molemmista kerroista on jäänyt hieman hampaankoloon. Juuri ennen vuoden 2004 Ateenan Olympialaisia mursin alkukesästä ranteeni, joka häiritsi kisoihin valmistautumista ja Pekingissä 2008 en vain muuten pelannut odotusten mukaisesti. Toivottavasti ensi kesänä kaikki sujuisi hyvin - mutta sitä ennen on vielä paljon kilpailuja, kuten Grand Slam-kisat. Pyrin jaksottamaan treeniaikatauluni ja lepojaksot siten, että olisin Lontoon Olympialaisissa maksimikunnossa.