Hammaskivi

Hammaskivi on hampaan ienrajaan kivettynyttä hammasplakkia. Plakki eli bakteerimassa kivettyy syljen sisältämien kalsiumsuolojen avulla hampaan pintaan. Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa muun muassa syljen koostumus. Hammaskivi ei lähde hampaita harjaamalla, vaan se tulee poistattaa hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

Hampaan pinnalle tai ientaskuun kertynyt hammaskivi on suosiollinen kasvualusta bakteereille. Hammaskivi tulee poistaa säännöllisesti, sillä bakteerien kertyminen aiheuttaa ientulehduksen.

Hammaskiveä on itse hankala huomata. Hampaan sisäpinnat voivat tuntua kielellä tunnustellessa karhealta. Onkin tärkeää käydä säännöllisesti tarkastuttamassa hampaat ja poistattamassa hammaskivi.

Hammaskiven poisto

Hammaskiveä ei voi poistaa kotona, vaan hammaskivi poistetaan hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Hammaslääkäri tai suuhygienisti rapsuttaa hammaskiven pois. Sen jälkeen puhdistus viimeistellään hammaslangalla ja kiillotustahnalla.

Mikäli hammaskiveä on paljon tai se sijaitsee syvällä ientaskussa, voi sen poistaminen tuntua kivuliaalta. Tarvittaessa hammaslääkäri tai suuhygienisti voi käyttää paikallispuudutusta kivun lievittämiseksi.

Hammaskiven ennaltaehkäisy

Hammaskiven muodostumisessa ennaltaehkäisy on keskeisessä asemassa. Kahdesti päivässä suoritettavan hampaiden harjaamisen lisäksi tulee käyttää hammaslankaa tai -tikkuja hammasvälien puhdistamiseen. Pitkin päivää tapahtuvaa napostelemista on syytä välttää, jotta hampaat eivät joudu jatkuvan happohyökkäyksen kohteeksi.

Diabeetikoiden, sydän- ja verisuonisairauksista kärsivien ja keinonivelpotilaiden tulee kiinnittää erityistä huomiota hampaiden puhtauteen ja siihen, ettei suuhun muodostu tulehduksia.

Hammaskiven poiston hinta

Hammaskiven poistamiseen kuluu aikaa noin 45 minuuttia. Vastaanottokäynnin hinta määräytyy hoitavan hammaslääkärin tai suuhygienistin hinnaston mukaan.

Tutustu yleisimpiin hintatietoihimme.

Ajanvaraus

Voit varata ajan hammaskiven poistamiseen verkkoajanvarauksestamme  tai soittamalla Hammas Mehiläisen ajanvarausnumeroon 010 273 8000* (ma–su klo 6–22).