Fysioterapia leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeisellä eli post-operatiivisella fysioterapialla tarkoitetaan leikkauksen jälkeen tehtävää kuntoutusta. Fysioterapialla on suuri merkitys kuntoutumisessa ja toimintakyvyn palautumisessa normaaliksi leikkauksen jälkeen. Fysioterapiasta on merkittävä hyöty erityisesti, kun potilaalle on suoritettu:

Fysioterapiakäynti ennen leikkausta

Fysioterapia käynnistyy jo ennen leikkausta fysioterapeutin tapaamisella tai yhteydenotolla. Tapaamisessa fysioterapeutin avulla valmistaudutaan leikkaukseen ja leikkauksen jälkeiseen kuntoutumiseen.

Omatoiminen harjoittelu tärkeää kuntoutumisessa

Kuntoutus aloitetaan välittömästi leikkauksen jälkeen. Sen tavoitteena on lievittää kipua ja aloittaa lihasten aktivointi. Tämän jälkeen fysioterapiassa keskitytään liikkuvuuden parantamiseen sekä aloitetaan omatoiminen harjoittelu.

Fysioterapeutti seuraa kuntoutumista tiiviisti erilaisilla testeillä ja mittareilla sekä neuvoo oikeanlaisten omatoimisten harjoitteiden tekemisessä. Omatoiminen harjoittelu ja itsehoito ovat ratkaisevia kuntoutumisen onnistumisen kannalta. Kuntoutuksen ensisijaisena tavoitteena on palauttaa yksilöllisesti jokaisen asiakkaan fyysinen toiminta- ja työkyky riittävälle tasolle.

Asiantuntijat

Martti Salonen
Fysioterapeutti
Tytti Myllyniemi
Fysioterapeutti
Sari Helminen
Fysioterapeutti
Piia Pajukoski
Fysioterapeutti
Katso muut asiantuntijat