Häiritsevätkö suonikohjut? Hoito on mutkatonta ja toipuminen nopeaa

Turvotusta, kutinaa ja ikävännäköisiä verisuonia ja muhkuroita jaloissa – suonikohjut haittaavat elämää. Mehiläisen yksilöllinen suonikohjujen hoito tekee sääristäsi keveät, sileät ja kivuttomat.

Suonikohjujen hoito tiiviisti

  • Suonikohjujen hoito on yksilöllistä.
  • Suonikohjujen hoitoon on useita vaihtoehtoja: vaahtoruiskutushoito, suonikohjujen laserhoito, moca-hoito, suonikohjuleikkaus ja suonikohjujen koukutus.

Palvelut

Verisuonikirurgin tekemä ultraäänitutkimus takaa suonikohjujen täsmähoidon, jossa selviää sinulle sopivin hoitomenetelmä.

Varaa aika verisuonikirurgin tutkimukseen

Suonikohjut – oireet vaihtelevat

Alkava suonikohju ei välttämättä oireile mitenkään, mutta vaivat usein pahenevat ajan myötä.

Ehkä kärsit esimerkiksi näistä:

  • esteettisesti häiritsevät muhkuraiset pullistumat ja näkyvät verisuonet säärissä
  • jalkojen turvotus
  • kutina säärissä
  • painontunne jaloissa
  • jalkojen lihaskrampit
  • kipeä suonikohju
  • ihon kovettuma jalassa
  • kova, aristava ja punoittava pinnallinen laskimoveritulppa kohjussa

Suonikohju syntyy, kun laskimoverisuonten läpät pettävät ja veri lähteekin virtaamaan väärään suuntaan eli ylhäältä alaspäin. Laskimo laajenee ja synnyttää ikävältä näyttävän ja toisinaan kipeänkin suonikohjun.

Emme tiedä tarkalleen, miksi suonikohjuja syntyy toisille ja toisille ei. Usein taustalla on perimä, mutta myös raskaus, ylipaino ja vähäinen liikunta altistavat suonikohjuille.

Suonikohjut – milloin lääkäriin?

Jos suonikohjut häiritsevät sinua, tule ihmeessä näyttämään niitä.

Paitsi että suonikohjut voivat olla kosmeettinen haitta, niihin liittyy usein myös jalkojen turvotusta, kutinaa säärissä, painontunnetta jaloissa, lihaskramppeja ja kipua.

Lääkäriin pitää mennä aina, jos suonikohjussa on pinnallinen veritulppa. Silloin kohju on kova, aristava ja punoittava.

Hoitamaton suonikohju voi pahimmillaan johtaa jopa säärihaavaan. Säärihaavan ensioireita ovat jalan pigmentaatio eli rusehtava väri ihossa, ihottuma ja ihon kovettuma. Jos siis suonikohjuvaivaasi liittyy ihomuutoksia, niin lääkärin arvio tilanteesta on aina paikallaan – mielellään jo varhaisessa vaiheessa.

Varaa aika verisuonikirurgille

Suonikohjujen hoito – juuri sinulle räätälöityä

Näet itse suonikohjusi säärissä pullottavina muhkuroina, mutta niiden aiheuttajia eli laskimorunkoja ei voi havaita silmin. Siksi ensin tarvitaan ultraäänitutkimus.

Verisuonikirurgin tekemä ultraäänitutkimus takaa suonikohjujen täsmähoidon, sillä sen perusteella selviää, mikä menetelmä sopii juuri sinulle parhaiten.

Ultraäänitutkimus ei tietenkään velvoita sinua mihinkään, vaan voit miettiä asiaa rauhassa, jos haluat.

Suonikohjujen hoito räätälöidään sinulle ultraäänitutkimuksen ja omien toiveidesi perusteella.

Suonikohjuleikkaus – tai ehkä vaahtoruiskutushoito tai laserhoito?

Mehiläisessä hoidamme suonikohjuja erilaisilla, tutkitusti toimivilla menetelmillä. Usein myös yhdistelemme hoitoja, jotta lopputuloksesta saadaan paras mahdollinen.

  • Suonikohjujen vaahtoruiskutushoito sopii pieniin, mutkaisiin suoniin tai kun suonikohjut ovat uusineet. Vaahtoruiskutus sopii myös täydentäväksi hoidoksi muiden menetelmien rinnalle sekä ikävältä näyttävien hämähäkkisuonien eli luutasuonien poistoon.
  • Suonikohjujen laserhoito käy melkein kaikille, joiden suonikohjuja hoidetaan ensimmäistä kertaa, ja joskus myös silloin, kun suonikohju on uusinut. Pinnallisia kohjuja tai kovin mutkaisia suonia ei kannata laseroida.
  • Suonikohjujen koukutus on hyvä menetelmä pitkiin, mutkaisiin ja lähellä ihon pintaa oleviin suonikohjuihin. Koukutusta käytetään usein laserhoidon rinnalla.
  • Suonikohjuleikkaus on nykyään harvoin tarpeen. Se on sopiva hoitomuoto silloin, kun laskimorunko on erityisen kookas ja pinnallinen.

Kaikki menetelmät ovat turvallisia. Kirurgi keskustelee kanssasi eri hoitomuotoihin liittyvistä, onneksi melko vähäisistä, riskeistä ja mahdollisista haittavaikutuksista.

Toipuminen on nopeaa ja suonikohjujen uusiutumisriski vähäinen, kun hoito on valittu oikein.
Usein pääset kotiutumaan lyhyen seurannan jälkeen. Kotihoidoksi kirurgi saattaa suositella sinulle tukisukan käyttöä muutaman päivän ajan.

Vaahtoruiskutushoidon jälkeen et tarvitse sairauslomaa. Laserhoidon jälkeen saattaa 1–2 päivän sairausloma olla tarpeen. Jos sinulle on tehty paljon koukutuksia tai suonikohjuleikkaus, sairausloma-aika on pidempi.

Jutussa asiantuntijana verisuonikirurgi Anders Albäck.

Tutustu Mehiläisen verisuonikirurgiseen tiimiin.

Suonikohjujen hoito – hinta?

Hoidon hintaan vaikuttavat valittu hoitomenetelmä, laskimovajaatoiminnan vaikeusaste ja hoidettavan alueen laajuus sekä hoitokertojen määrä. Pitkällä tähtäimellä edullisin vaihtoehto on juuri sinun vaivaasi parhaiten soveltuva menetelmä.

Saat tutkimuskäynnillä arvion tulevan hoidon hinnasta, joten ikäviä yllätyksiä ei pääse syntymään.

Tutustu myös hinnastoomme. Joustavat maksutapamme mahdollistavat hyvän suonikohjujen hoidon monenlaisissa tilanteissa.

Tutustu maksutapoihin

Hinnasto ja maksaminen

Usein kysyttyä suonikohjuista

Suonikohju on laskimovajaatoiminnasta johtuva laajentunut ihonalainen pintalaskimo.

Suonikohjuja ei voi itse parantaa, mutta voit yrittää hillitä oireita painonhallinnalla, liikunnalla, tukisukkien käytöllä sekä välttämällä pitkäaikaista seisoskelua.

Verisuonikirurgi voi hoitaa suonikohjut esimerkiksi vaahtoruiskutuksella, suonikohjujen laserhoidolla, koukutuksella tai suonikohjuleikkauksella. Verisuonikirurgi selvittää juuri sinulle sopivan menetelmän suonikohjujen hoitoon.

Tyypillisimmät suonikohjutautiin liittyvät oireet ovat muhkuraiset pullistumat ja näkyvät verisuonet säärissä, jalkojen turvotus ja painontunne, lihaskrampit jaloissa, kutina säärissä sekä suonikohjun kipu.

Suonikohjuja voidaan hoitaa monella eri menetelmällä. Verisuonikirurgi selvittää ultraäänitutkimuksella, mikä hoito on sinulle ihanteellisin.

Jos sinulla on pienet, hieman mutkaiset suonikohjut, niin vaahtoruiskutus saattaa olla riittävä menetelmä.

Laserhoito saattaa olla tehokkain hoitotapa, kun suonikohjuja hoidetaan ensimmäistä kertaa ja jossain tapauksissa myös silloin, kun kyseessä on uusiutunut suonikohju. Pinnallisia suonikohjuja tai kovin mutkaisia suonia ei kannata laseroida.

Jos sinulla on hyvin kookas, mutkainen, pinnallinen suonikohju, niin poisto voidaan tehdä koukutuksella. Erittäin harvoin suonikohjut hoidetaan leikkauksella.

Radiotaajuushoito vastaa laserhoitoa. Kyse on lähinnä laitevalinnasta, joissain paikoissa käytetään laseria, toisissa radiotaajuushoitoa.

Suonikohjujen vähemmän käytettyjä menetelmiä ovat moca-hoito ja liimahoito. Monessa paikassa näitä hoitomuotoja ei käytetä, sillä muissa hoidoissa tulokset ovat yleensä parempia.

Suonikohjut raskausaikana ovat yleisiä. Kokeile tukisukkien tai tukisukkahousujen käyttöä oireiden lievittämiseksi.

Jos suonikohjut vaivaavat sinua vielä raskauden jälkeen, varaa aika verisuonikirurgille ultraäänitutkimusta varten.

Suonikohjut yleistyvät iän myötä, mutta myös nuorilla voi olla suonikohjuja.

Painonhallinnalla, liikunnalla, pitkäaikaista seisoskelua välttämällä ja tukisukilla voit yrittää lievittää suonikohjuihin liittyviä oireita, kuten jalkojen turpoamista. Tukisukat eivät kuitenkaan paranna suonikohjuja, eikä niiden avulla voi ehkäistä suonikohjujen syntymistä.

Ihon alla oleva kohju ei puhkea. Joskus ihonsisäiset pienet, tummansiniset, tyypillisesti nilkoissa esiintyvät laskimopullistumat voivat vuotaa verta. Nosta silloin jalka ylös ja paina vuotavaa kohtaa. Jos vuoto ei lopu, suuntaa ensiapuun. Laskimopullistuma kannattaa sen jälkeen hoitaa vaahtoruiskutuksella.

Yleisesti uskotaan, että suonikohjut ovat perinnöllisiä.

Voit yrittää viivästyttää suonikohjujen ilmaantumista terveellisillä elintavoilla. Raajojen verisuonten paine pysyy paremmin hallussa ylipainoa välttämällä. Verenkiertoasi ja verisuonistoasi vahvistat säännöllisellä liikunnalla.

Suonikohjutauti lisää vain hyvin vähän vaarallisen, syvän laskimon veritulpan riskiä.

Suonikohjuun voi tulla niin kutsuttu pintalaskimon veritulppa. Silloin kohju muuttuu kovaksi, aristavaksi ja kipeäksi, ja joskus se myös punoittaa.

Pintalaskimon veritulppa on yleensä vaaraton, mutta hakeudu kuitenkin lääkäriin, jos sinulla on pintalaskimon veritulpan oireita. Jos veritulppa on laaja, tarvitset verenohennuslääkettä. Suonikohjutauti täytyy myös sen jälkeen hoitaa.

Naisilla voi etenkin raskausaikana esiintyä suonikohjuja ulkosynnytinten alueella. Ota asia puheeksi gynekologin kanssa.

Miehillä joskus esiintyvä kiveksen suonikohju sijaitsee kivespussissa. Niitä arvioi urologi.

Asiantuntijat

LL Thorax- ja verisuonikirurgian erik.lääkäri
Dos, thx- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri
Yleislääkäri, Kirurgian EL
LT, dosentti, verisuonikirurgian erikoislääkäri
Katso muut asiantuntijat