Asiantuntijana Olympiajoukkueessa

Suomen Olympiakomitean ja Mehiläisen yhteistyö lähti liikkeelle vuonna 2001 Olympiakomitean terveydenhuolto-ohjelman kehittämisestä. Viime vuosina Olympiakomitean lääketieteellinen asiantuntijaryhmä on kehittänyt ja laajentanut terveydenhuolto-ohjelmaa entisestään.

Vuoden 2012 kesäolympialaisten lähestyessä urheilulääketieteellinen asiantuntijuus on jälleen ajankohtaista.

- Lontooseen lähtevät urheilijat valitaan kolmessa vaiheessa, joista ensimmäinen on joulukuussa ja viimeinen heinäkuussa. Valitut urheilijat siirtyvät heti niin sanotun tehostetun terveydenhoidon piiriin, millä varmistamme sen, että urheilija pysyisi mahdollisimman terveenä ennen kisoja. Terveiden harjoituspäivien maksimointi on huippu-urheilun ydin. Mitä enemmän urheilijalla on terveitä päiviä, sitä paremmin hän lajissaan yleensä pärjää, tiivistää markkinointi- ja viestintäpäällikkö Jari Elo Olympiakomiteasta.

Mehiläisen palvelukokonaisuuteen kuuluvat yhtenä osana muun muassa rokotukset ja infektioiden ehkäisy. Olympiakisamatkan aikaiset infektiot ovat merkittävä terveydellinen syy urheilijan ennakoitua huonommalle kisamenestykselle.

Olympiakomitean lääketieteellinen asiantuntijaryhmä vastaa myös siitä, että olympiajoukkueen lääkäreiden asiantuntemus on paras mahdollinen.

– Joukkueen mukaan lähtevien muiden ihmisten kuten hoitohenkilöstön määrä on tarkkaan säännelty. Tilanne saattaa elää viime hetkiin asti, joten asiantuntijan apu tässä vaiheessa on meille korvaamatonta, Elo toteaa.

Olympiakomitean terveydenhuolto-ohjelmaa on viime aikoina alettu kehittää omalääkäritoiminnan ohella myös fysioterapiaan ja ravitsemukseen. Tässä pilotointivaiheessa olevassa mallissa urheilija tapaa lähipiirin terveydenhuollon ammattilaisia aikaisempaa säännöllisemmin, jotta vammoja ja sairauksia voitaisiin ehkäistä ennalta. Näitä paikallisia terveydenhuoltoverkostoja on rakennettu yhteistyössä Mehiläisen ja muiden urheiluun perehtyneiden toimijoiden kanssa.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Christoffer Andersson
OMT-fysioterapeutti
9.5
Juho Angervuori
Työterveyshuollon yleislääkäri
9.4
Jari Anttila
Fysioterapeutti, OMT
9.3