Visdomständer

Visdomständerna ställer ofta till problem. De kan till exempel vara besvärliga att rengöra eller får inte bra plats i munnen. Det lönar sig att låta undersöka läget för de egna visdomständerna hos en tandläkare innan man fyller 25 år. Vid den åldern har visdomständerna oftast vuxit ut.

Det lönar sig att avlägsna visdomständerna om de inte kan rengöras ordentligt. Om tänderna inte har vuxit ut lönar det sig att röntga munnen och göra en bedömning av hur sannolikt det är att de i ett senare skede kommer att orsaka besvär.

Symtom orsakade av visdomständer

Det vanligaste symtomet är smärta. Smärtan kan vara vagt molande, kraftig värk och svullnad eller allt där emellan. Det kan förekomma varbildning eller vara svårt att öppna munnen.

Visdomständerna kan orsaka smärta även om de inte syns. En tand som inte har vuxit fram kan öppna tandfickan, vilket enkelt orsakar en inflammation i vävnaden omkring visdomstanden och i käkbenet.

När lönar det sig att avlägsna visdomständer?

En tandläkare undersöker om visdomständerna har vuxit fram, om de kan rengöras tillräckligt bra och om de har tillräckligt utrymme i munnen.

Till följd av evolutionen har människans käkar blivit mindre och därför får visdomständerna sällan bra plats i munnen. Det lönar sig att avlägsna visdomständerna om det är svårt att rengöra dem eller om de inte får plats i munnen.

Ofta lönar det sig även att avlägsna visdomständer som inte har vuxit ut, även om de inte ännu orsakar problem. En visdomstand inne i käken kan senare orsaka besvär och det är enklare att avlägsna visdomständer hos en 25-åring än hos en 55-åring. Åldrandet gör benet hårdare och tändernas rötter kan bli ännu längre och vridas omkring känselnerven i underkäken. Vanligtvis återhämtar sig en ung person även snabbare från en operation av visdomständerna än en äldre.

Hur avlägsnas visdomständer?

Om visdomständerna har vuxit ut helt kan tandläkaren dra ut dem. Först bedövar tandläkaren området. Det kan vara ett mycket enkelt och snabbt ingrepp. Käkarna kan samma dag vara ömma och svullna, men symtomen lindras vanligtvis inom ett dygn.

Om visdomständerna inte syns helt opereras de bort. Operation av en visdomstand tar en halv timme och av alla fyra en timme. Återhämtningen efter operationen tar från tre dagar till en vecka.

Operationen utförs vanligtvis under lokalbedövning, men om patienten lider av till exempel stark tandläkarskräck kan han eller hon även sövas ner. Det är också möjligt att få annan avslappnande premedicinering. Alla känner åtminstone lite rädsla inför avlägsnandet av visdomständer. Man behöver alltså inte känna sig onormal om man är rädd för ingreppet.

Under årens lopp har avbildningsmetoderna för tänder utvecklats enormt och tandläkaren kan bättre än tidigare se var en visdomstand som inte har vuxit ut finns. Därför är en operation av visdomständer på det hela taget ett tryggt ingrepp. Det lönar sig dock att planera det väl.

Priset för avlägsnande av visdomstand

Priset för avlägsnande av visdomstand varierar beroende på hur krävande avlägsnandet är. Tandläkaren bedömer från fall till fall om visdomstanden kan avlägsnas utan operation.

  • Avlägsnande av visdomstand utan operation 95–199 €*
  • Avlägsnande av visdomstand genom operation 324–645 €*

*Utfört av specialtandläkare (munkirurg eller mun- och käkkirurg) är priset + 30 %.

Bland annat följande faktorer inverkar på hur visdomstanden avlägsnas:

  • Tandrotens form
  • Hur mycket tanden har vuxit ut
  • Tandens läge
  • Tandkronans (tandens synliga dels) skick

Ofta tas röntgenbilder av munnen innan en visdomstand avlägsnas, såvida man inte har tillgång till nyligen tagna bilder.

Boka tid till en tandundersökning  så får du en exakt uppskattning av de ingrepp som krävs för att avlägsna din visdomstand.

Vad är perikoronit?

Perikoronit är en tandköttsinflammationsom hör samman med visdomständer. Inflammationen utvecklas delvis bredvid den tand som har vuxit ut och orsakar varbildning bredvid tandkronan. Symtomen kan lindras med hjälp av lokal antibakteriell sköljning eller gel, men inflammationen stannar kvar bredvid tanden och upprepas tills tanden avlägsnas. Rätt behandling av perikoronit är alltså att avlägsna tanden.

Boka tid till tandundersökning via Mehiläinens tidsbokningstjänst  eller genom att ringa kundtjänsten 010 273 8000 (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min). (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min)

Som expert i artikeln specialtandläkare, mun- och käkkirurg Olli Teronen.

Priser
TjänstHintaSjälvriskMer information
Hammastarkastus69,00 €
53,50 €
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Panoraamatomografia
Boka tid
Hammaskiven poisto115-163 €
107-145 €
Suuhygienistikäynti, 30-45 min
Boka tid
Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hinta-arvio hammaslääkäriltä
Boka tid
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €
Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa
Boka tid
Poliklinikkamaksu23,60 €
23,60 €
Hammaslääkärikäynti
Boka tid
Alennettu poliklinikkamaksu 9,90 €
9,90 €
Suuhygienistikäynnit, hammaslääkärin juurihoidon ja oikomishoidon käynnit sekä proteettisten töiden välivaiheet ja valmistelevat toimenpiteet.
Boka tid