Dålig andedräkt eller halitos

Dålig andedräkt eller halitos beror i allmänhet på dålig munhygien eller matrester som samlats mellan tänderna eller i hål. Andedräkten kan även lukta på grund av illaluktande fåror eller beläggningar på tungan.

Även till exempel muntorrhet kan orsaka dålig andedräkt. Orsaken till lukten finns inte alltid i munnen, utan den kan även orsakas av refluxsymtom och luftvägsinfektioner. Även rökning och alkoholkonsumtion ger sämre andedräkt.

Om problemet är återkommande och inte beror på att du ätit till exempel vitlök, bör du besöka tandläkaren. Att gurgla munnen med munvatten kan hjälpa tillfälligt, men hjälper oftast inte mot den verkliga orsaken till lukten.

Vad beror dålig andedräkt på?

Orsaken till dålig andedräkt klargörs med en tandläkarundersökning. I allmänhet är orsaken plack eller tandsten, som avlägsnas när tandläkaren eller munhygienisten rengör tänderna. Om tänderna är i gott skick utan plack, kan den dåliga lukten bero på beläggningar som blivit kvar på tungan. Du avlägsnar dem med en tungskrapa eller tandborsten.

I sällsynta fall beror dålig andedräkt på proppar på tonsillerna, det vill säga vita illaluktande bakterieklumpar, som kommer upp i munnen. Du märker ofta detta själv.

Behandling av dålig andedräkt

Det bästa sättet att bli av med dålig andedräkt är att ta itu med den bakomliggande orsaken till den, det vill säga i allmänhet rengöra och sköta tänderna väl. Borsta tänderna två gånger om dagen med en mjuk tandborste och fluortandkräm. Rengör även mellan tänderna dagligen. Rengör gärna tungytan antingen med tandborsten eller med en tungskrapa.

Om det är svårt att göra rent mellan tänderna kan tandläkaren visa de bästa metoderna.

Det är viktigt att besöka tandläkaren regelbundet för att undersöka munhälsan. Borttagning av tandsten och byte av eventuella lagningar i dåligt skick förebygger uppkomsten av dålig andedräkt.

Boka tid för en tandundersökning via Mehiläinens tidsbokningstjänst 

eller genom att ringa kundtjänsten 010 273 8000 (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min) (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min).

Bekanta dig även med Digikliniken för tand- och munhälsa, som betjänar varje dag, året runt.