Feber hos barn och spädbarn

Feber hos barn eller spädbarn är alltid ett symtom på någonting och det är därför viktigt att följa med febern.

Hög feber hos barn

Enbart feber är inte farligt, även om febern stiger snabbt och högt. Hos barn kan febern stiga mycket snabbt och högt och ändå räknas som helt normal.

Behandling av feber hos barn

Följ med situationen hemma under en tid. Barnet ska vila och dricka tillräckligt med vatten. Kom ihåg att saft och läsk inte ersätter vatten. Vädra i rummet där barnet vilar och klä barnet i tunna kläder.

Om barnet får hög feber, kan du t.ex. ge febernedsättande med Paracetamol, såvida barnet inte är överkänsligt mot läkemedlet.

När ska man uppsöka läkare om barnet har feber?

Uppsök läkare, om barnet har hög feber och febern håller i sig i flera dagar. Det är bra att uppsöka läkare, om du misstänker symtom i öron eller lungor, till exempel om barnet har en pipande eller hackande hosta. Uppsök alltid läkare, om barnet förutom feber även har hudsymtom eller kramper.

Hos Mehiläinen får feberpatienter hjälp av våra barnläkare, allmänläkare och specialister i öron-, näsa- och halssjukdomar. Om du behöver råd eller en läkartid till ditt barn, ring Barnens Mehiläinen, tfn 010 414 0414 (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min) eller boka en tid direkt på nätet. Du kan kontakta oss per telefon varje dag kl. 6–22. Du kommer väl ihåg att du får hjälp varje dag, dygnet runt i Digikliniken i MinMehiläinen-appen och -webbtjänsten!

Läs mer och ladda ner mobilappen MinMehiläinen

Använd Digikliniken genom att gå in på minmehilainen.fi på din bordsdator

Specialister och verksamhetsställen

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.3