Rasvansiirto

Rasvansiirtoa voidaan käyttää pehmeämmän ja nuorekkaamman ilmeen palauttamisessa. Rasvansiirrossa kehon omia, eläviä rasvasoluja käytetään täyttämään juonteita, uurteita ja kasvojen madaltuneita alueita. Omaa rasvaa voidaan käyttää myös rintojen suurentamiseen.

Rasvansiirtoa voidaan käyttää myös yhdessä muiden toimenpiteiden kuten laserhoidon, silmäluomien leikkauksen tai kasvojenkohotusleikkauksen kanssa.

Miten rasvansiirto tehdään?

Rasvansiirrossa otetaan talteen rasvasoluja potilaan vatsasta, reisistä, pakaroista tai muulta alueelta. Rasva otetaan pienestä pistohaavasta ohuella neulalla tai kanyylilla imuruiskua tai imukonetta käyttäen ja siirretään neulan avulla halutulle alueelle.
Toimenpide tehdään puudutuksessa. Puudutukseen yhdistetään aina suonensisäinen rauhoittava lääkitys.

Hoidettavan alueen iho paranee hyvin rasvan sisältämien kantasolujen ja kasvutekijöiden ansiosta. Koska hoidossa käytettävä rasva on potilaan omaa kudosta, se ei aiheuta haittareaktioita.

Rasvasiirron tulokset vaihtelevat henkilöittäin. Ensimmäisellä siirtokerralla rasvaa laitetaan hieman yli tarpeellisen, koska yleensä noin neljäsosa siirretystä rasvasta häviää. Tämän vuoksi käsittely on joskus uusittava. Lopulliset tulokset voi yleensä nähdä noin puoli vuotta siirron jälkeen.

Rasvansiirron jälkeen voi esiintyä turvotusta, mustelmia tai punoitusta. Turvotus voi kestää useita viikkoja, jos käsiteltävä alue on suuri. Hoidettavan alueen iho paranee hyvin rasvan sisältämien kantasolujen ja kasvutekijöiden ansiosta. Operaation jälkeen rintojen alueen arvet ovat hyvin huomaamattomat.

Rasvansiirto kasvoihin

Erityisesti kasvojen ikääntymismuutoksissa oma rasva on hyvä vaihtoehto. Ihon alle pistettävä oma rasva täyttävää juonteita, uurteita ja kasvojen madaltuneita alueita. Täyteläisyyttä voidaan lisätä myös huuliin tai poskiin.

Rasvansiiron voi yhdistää myös muuhun esteettiseen toimenpiteiseen, kuten laserhoitoon, silmäluomen leikkaukseen tai kasvojen kohotusleikkaukseen.

Rintojen suurennus rasvansiirrolla

Rasvansiirtoa käytetään rintojen koon suurentamisessa, kun kyseessä on rakenteellinen pienirintaisuus, imetyksen jälkeen täydentämään rinnan muotoa, synnynnäisten rintojen epätasaisuuksien korjaamisessa sekä rintasyöpäleikkausten jälkeen palauttamaan rinnan muoto. Rintojen suurentaminen kehon omalla rasvalla onnistuu puolikkaan, tai joskus kokonaisen, kuppikoon verran. Merkittävä rintojen suurentaminen vaatii yleensä useamman rasvansiirron.

Ajanvaraus ja hintatiedot

Mikäli harkitset rasvansiirtoa, varaa aluksi arviointiaika plastiikkakirurgin vastaanotolle. Voit varata ajan Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu Mehiläisen sairaalahinnastoon. Isompia toimenpide-, tutkimus- tai leikkauskuluja voi maksaa myös erämaksulla.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Stephan Dietz
Plastiikkakirurgi,kirurgian erikoislääkäri
9.7
Timo Halonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Sarianna Joukainen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Terhi Järvinen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.7

Lisää aiheesta