Raskausviikot

Raskausviikkojen laskeminen aloitetaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Hedelmöittyminen tapahtuu ovulaation aikaan noin 14 päivää myöhemmin. Kuukautisten jäädessä pois on siis kulunut 4 viikkoa viimeisten kuukautisten alkamisesta. Mikäli kuukatiskierto on kovin epäsäännöllinen, voidaan raskauden kesto arvioida ultraäänitutkimuksen avulla.

Raskauskolmannekset

Raskaus jaetaan kolmeen raskauskolmannekseen eli trimesteriin, joista ensimmäinen käsittää viikot 0–12, toinen viikot 13–24 ja kolmas 25. viikosta synnytykseen.

Täysiaikaisen raskauden kesto on 280 päivää eli 40 viikkoa, joka on niin sanottu laskettu aika. Synnytys tapahtuu kuitenkin yleensä plus/miinus kaksi viikkoa lasketusta ajasta.

Synnytyksestä puhutaan, kun raskaus on kestänyt 22 viikkoa tai sikiön syntymäpaino on vähintään 500g. Ennen raskausviikkoa 37 syntynyttä lasta kutsutaan keskoseksi..

Raskausviikko 6

Kuudennesta (6.) raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 5 viikosta 0 päivästä 5 viikkoon ja 6 päivään (5+0 – 5+6). Tällöin kuukautiset ovat myöhässä noin viikon ja odottaja saattaa jo raskausajan muutoksia kehossaa; rinnat saattavat tuntua aroilta, voi esiintyä pahoinvointia, pissalla pitää käydä useammin sekä mieliala voi vaihdella.

Sikiön kehitys raskausviikolla 6

Alkio on tuolloin kolmen viikon ikäinen ja painaa noin yhden gramman sekä on 1-3 mm pitkä. Tuolloin selkäranka, selkäydin, aivot, sydän, luut ja lihaksisto alkavat kehittyä. Aivan viikon lopulla muodostuvat kolme aivo-osiota; etuaivot huolehtivat muistista ja ajattelusta, keskiaivot koordinoivat signaaleja ja taka-aivot huolehtivat lämmönsäätelystä, hengitysrytmistä sekä lihasliikkeistä. Viikon puolivälissä kaksi sydänputkea ovat sulautuneet yhdeksi putkeksi ja sydän alkaa lyömään.

Raskausviikko 12

12. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 11 viikosta ja 0 päivästä 11 viikkoon ja 6 päivään (11+0 – 11+6). Sikiö painaa toistakymmentä grammaa ja sen pituus päästä peppuun (CRL-mitta) on n. 41-52 mm.

Sikiön kehitys raskausviikolla 12

Raskausviikon 12 alussa sikiö on yhdeksän viikon ikäinen. Silmät ovat nyt kokonaan silmäluomien alla ja ne pysyvät suljettuina vielä pitkään. Pään kasvu hidastuu muuhun vartaloon nähden, jolloin sikiön mittasuhteet muuttuvat yhä enemmän ihmistä muistuttaviksi. Maksa, suolisto, aivot ja keuhkot alkavat toimia. Tämän viikon lopulla suolisto on siirtynyt napanuorasta takaisin sikiön vatsaan. Nukkalisäkkeet, joiden kautta ravintoaineet imeytyvät syntymän jälkeen suolistosta verenkiertoon, alkavat kasvaa. Ruuansulatukseen osallistuvat lihakset alkavat toimia ja supistella.

Ulkoiset sukupuolielimet tulevat näkyviin, mutta sukupuolta ei yleensä voi vielä todeta ultraäänikuvasta. Vauvalla on jo ylä- ja alaleuka sekä kielen alku. Ikenissä on 20 pientä hampaan alkua.

Oireet raskausviikolla 12

Odottavan äidin olo saattaa tuntua tukalalta ja turvonneelta. Syypäitä oloon ovat estrogeeni ja progesteroni, joiden vaikutuksesta lihakset rentoutuvat, myös ruuansulatuskanavassa, ja siksi ruoka kulkee suoliston läpi hitaammin. Sikiölle tämä on vain hyvä asia, sillä nyt ravintoaineilla on enemmän aikaa imeytyä suolistosta äidin verenkiertoon ja sitä kautta sikiöön.

Sikiö liikkuu paljon,vaikka odottava äiti ei vielä pysty tuntemaan potkuja, mutta kohtu saattaa jo tuntua juuri häpyluun yläpuolella. Kohtu painaa myös virtsarakkoa, minkä vuoksi odottavalla äidillä on virtsaamisen tarve tavallista useammin.

Raskausviikko 32

Raskausviikko 32 on raskauden 31 viikosta 0 päivästä 31 viikkoon ja 6 päivään.

Sikiön kehitys raskausviikolla 32

Sikiö on noin 40cm pitkä ja painaa noin 1700g. Sikiön ihonalaisen rasvan määrä lisääntyy ja sikiö on saavuttanut noin puolet syntymäpainostaan. Sikiö pystyy liikkumaan vielä melko vapaasti kohdussa eikä välttämättä ole vielä asettunut pää alaspäin. Sikiö harjoittelee nielemistä ja pissaa puolisen litraa vuorokaudessa. Sikiöllä saattaa olla usein hikka ja se tuntuu pieninä rytmisinä liikkeinä eikä siitä ole sikiölle haittaa.

Tässä vaiheessa moni odottaja tuntee ennakoivia supistuksia kohdun harjoitellessa synnytystä varten. Ennakoivat supistukset ovat lähes kivuttomia ja epäsäännöllisiä ja helpottavat kun odottaja käy esimerkiksi pitkälleen. Vatsan paino voi jo aiheuttaa selkäkipuja ja sikiön potkut virtsarakkoon voivat aiheuttaa virtsankarkailua.

www.felicitas.fi 

Asiantuntijat ja toimipisteet

Sirpa Eviö
LT, Naistentautien ja synnytysten el, gyn.endokrin
Henriikka Henttu
LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Tarja Olkinuora
LT, naistentautien ja synn. erikoislääkäri
9.9
Kari Ratsula
LKT, Naistentautien ja synn.erikoislääkäri
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*