Hyppääjän polvi

Hyppääjän polvi, eli ns. Jumper´s knee tarkoittaa polvilumpion ja jänteen liitoskohtaan muodostunutta kudosvauriota. Hyppääjän polvi on tyypillisesti aktiiviurheilijoiden vaiva, joka saattaa kroonistua.
Mistä hyppääjän polvi johtuu?
Polvilumpion ja jänteen liitoksen kudosvaurio syntyy, kun liitoskohtaan kohdistuu toistuvasti rajuja nykäyksiä. Jänne ikäänkuin rispaantuu, ja vaurioalue korjautuu rakenteeltaan huonolla arpikudoksella.
Kasvuikäisellä urheilijalla taustalla voi olla polvilumpion alakärjen eli patellan luutumishäiriö, ns. Sinding-Larsenin tauti. Vanhemmalla hyppääjällä oireet voivat johtua siitä, että polvilumpio sijaitsee turhan korkealla ja polvilumpion alapuolella oleva jänne on tarpeettoman pitkä. Tämä ns. patella alta -virheasento on tavallisin pitkillä ja hoikilla ihmisillä.
Lue myös: Rustovaurio juoksijan polvikivun taustalla
Hyppääjän polven hoito
Vaurio voi korjautua itsekseen, mikäli rasitus ei toistu liian usein. Vaivaa hoidetaan aluksi tulehduskipulääkkeillä ja paikallisilla kortisoniruiskeilla. Kortisonia ei kuitenkaan saa laittaa jännekudokseen, sillä jänne voi haurastua ja jopa katketa.
Melko suuri osa hyppääjän polvi -tapauksista kroonistuu, jolloin lääkehoidosta ei ole enää apua. Tällaisissa tapauksissa harkitaan leikkaushoitoa, jossa jänne halkaistaan ja huono arpikudos ja kalkkeumat poistetaan. Tämän jälkeen jänteen annetaan rauhassa arpeutua, ja urheilijan tulee olla hyppimättä 2–3 kuukauden ajan. Hyppääjän polven hoidosta leikkaushoidolla on hyviä kokemuksia. Leikkauksen jälkeen vaiva on yleensä jäänyt pysyvästi pois.
Varaa aika ortopedian ja traumatologian erikoislääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).