Bakerin kysta

Bakerin kysta on polvinivelkalvon eli polven nivelpussin takaosan pullistuma. Kysta syntyy, kun polven nivelpussiin kohdistuu nivelnesteestä johtuvaa painetta ja nivelpussi antaa periksi.

Ikääntyneillä pullistuma on yleensä nivelrikon tai reumaperäisen niveltulehduksen seurausta. Nuoremmilla kysta liittyy tavallisesti polven vammoihin tai ylirasitukseen. Bakerin kystaa esiintyy myös synnynnäisesti lapsilla, mutta lasten kystat häviävät usein itsekseen, eivätkä vaadi hoitoa.

Alaraajojen ja lantion alueen hyvä lihasvoima ehkäisee Bakerin kystan syntymistä. Lihasvoiman kehittämiseen ja polvelle hyviä lajeja ovat vesijuoksu, uinti, pyöräily sekä kävely joustavalla alustalla.

Bakerin kystan oireet

Pullistuma tuntuu kyhmynä tai tyrämäisenä pattina polven takaosassa. Bakerin kysta on tavallisesti kivuton tai aiheuttaa vain lievää kipua. Isompi kysta voi aiheuttaa kipua ja kiristävää tunnetta polvitaipeessa.

Kysta saattaa kipeytyä liikkuessa ja estää polven koukistamista ja liikuttelua. Kipu helpottaa levossa, mutta palautuu rasituksessa.

Bakerin kystan hoito

Kystan hoidossa keskitytään ensin pääsyyn, kuten niveltulehduksen tai nivelrikon hoitoon. Useimmiten patti häviää, kun patin aiheuttaja hoidetaan. Oireita voi ehkäistä pitämällä taukoa liikunnasta ja rajoittamalla polvea rasittavia urheilulajeja, kuten hyppylajeja ja juoksemista.

Oireita voi lievittää kipulääkkeillä, pitämällä polvitukea sekä tulehduskipugeelillä. Rasituksen jälkeistä turvotusta voi helpottaa kylmähoidolla pitämällä polven päällä kylmäpussia 15-20 minuutin ajan.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on hyvä olla yhteydessä, mikäli itsehoito ei auta kivun lievittämiseksi. Lääkäri voi punktoida eli tyhjentää kystaan kertyneen nivelnesteen sekä hoitaa polvea kortisonilla. Suuret ja kivuliaat kystat voidaan poistaa leikkauksella.

Lapsen kystan voi leikata, jos patti on suurehko ja aiheuttaa kipua, eikä kysta ole hävinnyt itsekseen kymmeneen ikävuoteen mennessä.

Joskus kysta voi puhjeta itsestään. Puhjetessa nivelneste tunkeutuu lihasten väliin ja aiheuttaa tulehduksen ympäröivällä alueella. Jos kysta puhkeaa, tulee jalka nostaa ylös ja käyttää painesidettä tai kompressiosukkaa.

Puhkeaminen aiheuttaa laskimotukosta muistuttavaa turvotusta ja kipua pohkeeseen. Yleensä kotihoito riittää, mutta lääkäri voi tarvittaessa varmistaa ultraäänitutkimuksella, ettei kyseessä ole laskimotukos.

Varaa aika lääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Asiantuntijat ja toimipisteet

Ville Alanen
LL, käsikirurgian erikoislääkäri
9.8
Eero Arajärvi
LKT, ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.3
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8
Helena Ervasti
LL, ortopedian ja traumatologian erik.lääkäri
9.6
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*