Sairaalaympäristössä toteutettu tatuoinninpoisto on paitsi turvallinen, myös tehokas keino päästä eroon ei-halutuista tatuoinneista. Suomessa tatuoinninpoistot onkin siirretty sairaaloihin ja lääkärikeskuksiin, jossa ne ovat terveydenhuollon ammattilaisten vastuulla. Ammattitaidolla ja hyvillä laitteilla voidaan näin varmistaa tehokas ja turvallinen hoito kaikille. Lopullisen arvion tatuoinnin poiston onnistumisesta tekee lopulta aina vasta leikkaava plastiikkakirurgi.
Tatuoinnin poistossa on aina se mahdollisuus, että ihoon jää arpi. Jos tatuoinnin poisto pelottaa, siitä kannattaa rohkeasti mainita. Mukaan toimenpiteeseen voi halutessa ottaa tukihenkilön.
Miten tatuointi poistetaan?
Tatuointeja voidaan poistaa joko laserilla tai perinteisesti leikkaamalla. Tatuoinnin koko on eniten hoitomuodon valintaan vaikuttava tekijä. Myös tatuoinnin sijainti, ihon kunto ja tatuointia ympäröivän ihon löysyys vaikuttavat hoitosuunnitelmaan. Yleensä pitkät ja pienehköt tatuoinnin voidaan poistaa kirurgisesti. Plastiikkakirurgi arvioi lopulta myös sen, että tarvitaanko yksi vai kaksi leikkauskertaa.
Tatuoinnin poisto leikkauksessa
Tatuoinnin poistoleikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Jos on päädytty yksivaiheiseen leikkaukseen, tatuointi poistetaan kokonaan ja syntynyt haava ommellaan kiinni. Laajojen tatuointien poistossa voidaan tarvittaessa antaa rentouttavaa lääkettä tai kipulääkettä.
Tatuoinnin poisto laserilla
Lasersäde imeytyy tatuoinnin väripigmenttiin ja pilkkoo väriaineen pienen pieniksi osiksi, jotka aineenvaihdunta lopulta kuljettaa kehosta pois. Musta on väreistä helpoin poistaa, siniset ja vihreät värit puolestaan vaativat yleensä useamman poistokerran.
Laserhoidon onnistuneeseen poistoon vaikuttaa eniten tatuoinnin sijainti, syvyys, ihon kunto, oma aineenvaihdunta ja itse värin koostumus. Tulokseen vaikuttaa myös se, onko tatuoinnin tekijänä ollut amatööri vai ammattilainen. Etukäteen ei aina voi tietää, miten laser vaikuttaa väriin ja kuinka monta hoitokertaa tarvitaan.
Tatuoinnin poisto laserilla saattaa hieman sattua riippuen laserin tehosta. Tähän voi varautua sivelemällä alueella puudutevoidetta. Hoidon jälkeen alue punoittaa ja on turvonnut, mutta reaktio laskee muutamassa päivässä ja tatuointi vaalenee. Tatuoinnin poistossa tarvitaan lähes aina useita hoitokertoja. Hoitokertojen määrä vaihtelee tatuointimusteiden rakenteesta riippuen. Hoidon jälkeistä mahdollista ihon kuumotusta voidaan lievittää viileillä kääreillä.