Tatuoinnin poisto

Tatuoinnin poisto on mahdollista laserhoidolla tai perinteisemmin leikkaamalla. Poistotavan valintaan vaikuttaa eniten tatuoinnin koko. Myös tatuoinnin sijainti, ihon kunto ja tatuointia ympäröivän ihon löysyys vaikuttavat hoitotavan valintaan. Yleensä pitkät ja pienehköt tatuoinnin voidaan poistaa kirurgisesti.

Tatuoinnin poisto laserilla

Tatuointi voidaan häivyttää silmälle näkymättömiin laserin avulla. Laserhoidon onnistuneeseen poistoon vaikuttavat eniten tatuoinnin sijainti, syvyys, ihon kunto, oma aineenvaihdunta sekä tatuoinnissa käytetyn värin värin koostumus.

Etukäteen onkin vaikea arvioida, kuinka monta hoitokertaa tatuoinnin poistaminen vaatii.
Useimmiten mustat tatuointimusteet reagoivat laserhoitoon hyvin. Värilliset musteet reagoivat hieman huonommin, ja valkoisia tai beigejä tatuointeja on nykylaitteilla lähes mahdotonta poistaa.

Mitä laserpoistossa tapahtuu?

Lasersäde imeytyy tatuoinnin väripigmenttiin ja pilkkoo väriaineen pienen pieniksi osiksi, jotka kulkeutuvat aineenvaihdunnan avulla kehosta pois.

Tatuoinnin poisto saattaa olla kivuliasta riippuen laserin tehosta. Kipuun voi varautua sivelemällä laseroitavalle alueelle puudutevoidetta.

Hoidon jälkeen alue punoittaa ja on turvonnut. Reaktio laskee muutamassa päivässä, ja tatuointi vaalenee. Hoidon jälkeistä mahdollista ihon kuumotusta voidaan lievittää viileillä kääreillä.

Tatuoinnin poistamiseen tarvitaan lähes aina useita hoitokertoja.

Tatuoinnin poisto leikkaamalla

Tatuointi voidaan poistaa leikkaamalla. Tatuoinnin poistoleikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Plastiikkakirurgi arvioi tarvitaanko tatuoinnin poistoon yksi vai kaksi leikkauskertaa.

Yksivaiheisessa leikkauksessa tatuointi poistetaan kokonaan ja syntynyt haava ommellaan kiinni. Laajojen tatuointien poistossa lääkäri voi määrätä rentouttavaa lääkettä tai kipulääkettä.

Ihoon liittyviä toimenpiteitä ja hoitoja tekevät kokeneet erikoislääkärit sekä erikoissairaanhoitajat. Varaa aika Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00. (0,084 €/min)

Asiantuntijat ja toimipisteet

Stephan Dietz
Plastiikkakirurgi,kirurgian erikoislääkäri
9.6
Timo Halonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.7
Sarianna Joukainen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Terhi Järvinen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.7

Lisää aiheesta

lokakuu 2021viikko 42