Rintojen kohotus

Rintojen ulkonäköä voidaan muokata kohotusleikkauksella. Kohotusleikkauksessa ei muuteta rinnan kokoa, vaan sillä pyritään saamaan rinnoista kiinteämmät ja nuorekkaan näköiset. Kohotusleikkauksella voidaan korjata myös rintojen häiritsevää epäsymmetriaa.

Mikä on rintojen kohotusleikkaus?

Rintojen kohotusleikkaus eli mastopexia tehdään poistamalla ylimääräistä ihoa ja muotoilemalla rintoja siten, että ne näyttävät kiinteämmiltä ja nuorekkaammilta. Leikkauksen aikana rinnat kohotetaan ja nännit siirretään toiseen paikkaan. Nännipihaa voidaan myös pienentää leikkauksen aikana.

Mikäli halutaan kasvattaa rinnan volyymia, voidaan käyttää oman rasvan siirtoa tai implantteja. Rintojen kohotusleikkaus ja esimerkiksi implanttien laittaminen tehdään useimmiten erillisinä toimenpiteinä muun muassa arpien minimoimiseksi.

Rintojen kohotusleikkauksella voidaan korjata myös rintojen epäsymmetriaa. On melko tavallista, että toinen rinta on kiinteämpi ja paremmassa asennossa kuin toinen. Vaikka rintojen kohotusleikkauksen tulokset ovat yleensä pitkäikäisempiä pienirintaisilla naisilla, voi toimenpiteestä olla hyötyä naisille rintojen koosta riippumatta.

Lue myös: rintojen suurennus

Kenelle rintojen kohotusleikkaus sopii?

Rintojen kohotusleikkaus sopii kaikenikäisille naisille, joiden rintojen kehitys on valmis. Monet naiset myös siirtävät leikkausta, kunnes lasten hankkiminen ei ole enää ajankohtaista, sillä raskaus ja imetys voivat vaikuttaa tuloksiin. Rintojen kohotusleikkaus ei kuitenkaan yleensä vaikuta imettämiseen, sillä nännejä ja maitokanavia ei leikata.

Rintojen kohotusleikkaus voi tulla kysymykseen esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • rintojen koko on sopiva, mutta rinnat riippuvat
  • rinnat eivät ole enää kiinteät
  • roikkuvat rinnat ja nännit, nännipihat osoittavat alaspäin
  • nännit roikkuvat rintojen alla ihopoimun alapuolella
  • rinnat ovat epäsymmetriset

Valmistautuminen rintojen kohotusleikkaukseen

Ensimmäinen askel rintojen pienentämisessä on tapaaminen plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanottokäynnillä keskustellaan esteettisistä tavoitteista sekä toimenpiteeseen liittyvistä mieltä askarruttavista asioista.

Plastiikkakirurgi arvioi myös yleistä terveyttä. Käynnillä kartoitetaan aikaisemmat ja nykyiset sairaudet, käytössä olevat lääkkeet, ravintolisät ja luontaistuotevalmisteet sekä aikaisemmat leikkaukset.

Vastaanotolla plastiikkakirurgi tutkii rinnat, arvioi niiden kokoa, muotoa, ihon kimmoisuutta sekä nännipihojen sijoittumista. Lääkäri voi ottaa myös valokuvia ja liittää niitä asiakkaan henkilökohtaiseen potilastietoihin. Lääkäri saattaa suositella mammografiatutkimusta ennen leikkausta.

Plastiikkakirurgin vastaanotolla käydään läpi myös toimenpiteeseen soveltuvaa tekniikkaa, leikkaukseen sisältyvät riskit ja tarvittavat tutkimukset. Lääkäri antaa arvion odotettavissa olevasta muutoksesta.

Plastiikkakirurgin ohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta leikkauksessa varmistetaan paras mahdollinen tulos. Ennen leikkausta sekä leikkauksen jälkeen tulee olla tupakoimatta vähintään 6–8 viikkoa ja välttää tiettyjä lääkkeitä.

Miten rintojen kohotusleikkaus tehdään?

Rintojen kohotusmenetelmiä on olemassa useita. Valittava leikkaustekniikka riippuu yksilöllisistä ominaisuuksista ja esteettisistä tavoitteista.

Yleisimmin rintojen kohotusleikkaus tehdään kolmella viillolla. Viiltojen jälkeen poistetaan ylimääräinen rinnan iho ja rintakudos muotoillaan. Nänni ja nännipiha siirretään ylemmäs ja ne jäävät kiinni rintakudoksiin. Nännipihaa voidaan myös tarvittaessa pienentää. Nännejä ei leikata, joten nännin tuntoherkkyyden ja imettämiskyvyn ei pitäisi muuttua.

Leikkauksen jälkeen leikkauskohdissa käytetään harsotaitoksia ja rinnat tuetaan rintaliiveillä.

Toipuminen rintojen kohotusleikkauksesta

Leikkauksen jälkeen on hyvä nousta sängystä lyhyeksi aikaa. Kipua voi esiintyä ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen ja kipulääkkeiden ottaminen on suotavaa.
Paranemisen tahti on yksilöllistä. Muutaman päivän kuluttua leikkauksesta voi tehdä kevyitä askareita ja alkaa liikkua kivun sallimissa rajoissa.

Muutaman viikon kuluessa turvotus ja mustelmat alkavat vähetä ja kaikki ompeleet poistetaan tai ne sulavat itsestään. Nännin tunto paranee asteittain. Parin viikon kuluttua leikkauksesta saa liikkua ja työskennellä ilman rajoituksia.

Rinnat asettuvat luonnolliseen muotoonsa muutaman kuukauden kuluttua leikkauksesta. Arvet alkavat vaalentua ja hämärtyä.

Ajanvaraus ja hintatiedot

Mikäli harkitset rintojen kohotusta, varaa arviointiaika plastiikkakirurgin vastaanotolle. Voit varata ajan Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu Mehiläisen sairaalahinnastoon. Isompia toimenpide-, tutkimus- tai leikkauskuluja voi maksaa myös erämaksulla.

Katso kaikki Mehiläisen plastiikkakikirurgit.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Stephan Dietz
Plastiikkakirurgi,kirurgian erikoislääkäri
9.7
Timo Halonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Sarianna Joukainen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Terhi Järvinen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.7