Takareiden jännevaivat kiusana

Tyypillinen tilanne, jossa takareiden jänteiden yläosan repeämä syntyy, on liukastuminen, jossa toinen jalka liukuu äkillisesti eteenpäin polvi suorana spagaati-asentoon. Tällöin usein takareidessä tuntuu äkillistä kipua.

Takareiden jännevaivat ovat tyypillisiä urheilijoiden ja liikunnanharrastajien vaivoja. Syynä takareiden kiputiloihin voivat olla esimerkiksi ylirasitus ja repeämä.

Tendinoosi

Takareiden niin sanotut hamstring-lihakset toimivat polven koukistajina. Joskus lihasten yläosaan, kohtaan, jossa niiden jänteet kiinnittyvät lantioluuhun, voi tulla niin sanottu tendinoosi, joka on eräänlainen jänteen sisäinen ylirasitusmuutos. Tämä aiheuttaa tyypillisesti kipua rasituksessa, kuten silloin kun juostaan kovaa tai istutaan pitkään esimerkiksi autossa. Kipu paikallistuu pakaran alaosaan. Takareiden venyttäminen usein pahentaa oiretta. Diagnoosin varmentamisessa käytetään usein magneettikuvausta. Hankalissa tapauksissa turvaudutaan leikkaushoitoon.

Repeämä

Takareiden lihasten venähdys- ja revähdysvammat ovat erittäin yleisiä. Harvinaisempia ovat näiden lihasten yläosan jänteiden repeämät. Harvinaisuutensa takia näitä vammoja ei usein alkuvaiheessa osata epäillä, ja tästä syystä diagnoosi viivästyy.

Tyypillinen tilanne, jossa takareiden jänteiden yläosan repeämä syntyy, on liukastuminen, jossa toinen jalka liukuu äkillisesti eteenpäin polvi suorana spagaati-asentoon. Tällöin usein takareidessä tuntuu äkillistä kipua. Muutaman päivän kuluttua reiden alaosaan voi ilmestyä mustelma, mutta sen puuttuminen ei poissulje vakavaa repeämää.

Hoitamaton repeämä aiheuttaa alaraajan voimattomuutta ja epävarmuutta, joka voi häiritä kävelyä ja estää urheilemisen. Joskus korjaamattomat jänteet aiheuttavat myös kivuliasta kramppailua. Diagnoosi varmennetaan magneettikuvauksella. Mikäli täydellinen jännerepeämä todetaan yhdessä tai useammassa lihaksessa, on pikainen leikkaushoito yleensä tarpeellinen.

Uutta tietoa takareiden lihasvammojen hoidosta

Urheilu Mehiläisen ortopedien katsausartikkeli takareiden lihasvammojen eli hamstring-lihasten eriasteisten repeämien hoidosta on julkaistu arvostetussa kansainvälisessä urheilulääketieteen julkaisussa Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy. Artikkeli on laadittu yhteistyössä Münchenin yliopiston urheilutraumatologian yksikön kanssa. Tutkimustyöhön osallistuivat Urheilu Mehiläisestä ortopedit Lasse Lempainen, Janne Sarimo ja Sakari Orava.

Artikkelin tiivistelmän voit lukea alla olevan linkin kautta. Artikkelin voi pyytää kokonaisuudessaan sähköpostitse Lasse Lempaiselta, osoite etunimi.sukunimi@mehilainen.fi.

Clinical principles in the management of hamstring injuries. Lempainen L, Banke IJ, Johansson K, Brucker PU, Sarimo J, Orava S, Imhoff AB. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2014 

Lisää aiheesta