Mimosa on elänyt aina korkean melanoomariskin kanssa

Mimosa on elänyt aina korkean melanoomariskin kanssa

”Olen oppinut tarkkailemaan ihoani, mutta en stressaa siitä.”

Mimosa Isomäen, 27, äidin puolen suvussa on kohonnut melanoomariski. Hän oppi jo pienestä pitäen, että omilla valinnoilla voi ehkäistä melanooman puhkeamisen.

Meidän suvussa kulkeva melanoomariski tarkoittaa, että jos ihomuutokseen ei reagoi, se saattaa muuttua nolla asteen melanoomaksi. Ihomuutos voi tarkoittaa ihan pientäkin mustaa pistettä, joten sairautena melanooma on ennalta-arvaamaton.

Olen pienestä pitäen tottunut suojautumaan auringolta. Olemme olleet aina paljon paljon merillä ja ulkomailla, ja muistan, että minulla saattoi olla joskus uidessakin t-paita päällä. Teini-ikäisenä tajusin, etten rusketu, kuten kaverini, ja se harmitti. Hankin rusketuksen purkista, mutta se oli silloin teini-ikäisenä vaikea hyväksyä.

Melanoomariski on minulla tosi korkea.

Käyn siksi säännöllisesti tarkastuttamassa luomiani ihotautilääkärillä, ja lääkäri on suositellut jopa ottamaan kuvia ihostani. Mun ihoon tulee muutoksia talvellakin ja on tärkeää pysyä perässä siinä, mihin on tullut uusia luomia. Silmäni on kyllä harjaantunut siihen hyvin. Joskus luomiani poistetaan – ensimmäiset poistettiin jo ylä-asteikäisenä. Niistä on jäänyt pieniä arpia ihoon.

Olen kasvanut siihen, että pidän ihostani ja itsestäni huolta eikä melanooma ole leikin asia. Vanhemmiten olen ymmärtänyt, miten tärkeää kokonaisvaltainen terveys on. Haluan tehdä kaikkeni sen eteen, että pysyn terveenä ja voin hyvin. Se on paljon tärkeämpää kuin pinnalliset asiat.

Työskentelen terveyden ja hyvinvoinnin parissa.

Teen työyhteisövalmentajan ja sporttimallin hommia. Välillä joku voi sanoa, että onpas sinulla paljon luomia. En ole koskaan häpeillyt itseäni – siitä on varmasti kiittäminen vanhempiani, joilta olen saanut vahvan pohjan itsetunnolleni.

Tykkään näyttää ruskettuneelta. Jos joku kommentoi ruskettunutta ihoani, sanon reteästi, että tämä onkin hankittu turvallisesti purkista. Olen ylpeä siitä, etten ota ollenkaan aurinkoa.

Vaikka minun täytyy tarkkailla ihoani jatkuvasti, tulevaisuus ei stressaa minua enkä ole neuroottinen asian suhteen. Kohonneesta riskistä huolimatta kukaan sukulaiseni ei ole sairastunut melanoomaan. Se on kannustanut minua.

Diagnoosini ei määritä minua.

Olen upea juuri tällaisena, ja tunnen itseni onnekkaaksi, koska olen terve.

USKALLA – Mehiläinen x Viivi Huuska

Mimosa Isomäki on yksi Uskalla-kampanjan kasvoista. Valokuvaaja Viivi Huuskan ja Mehiläisen yhdessä toteuttama kampanja ja valokuvanäyttely  kannustavat nuoria naisia puhumaan terveyshuolistaan ja jaksamisestaan.

Isomäki toivoo, että hänen esimerkkinsä inspiroi muita ja herättää keskustelua. Vaikka Suomessa UV-säteilyn määrä ei olekaan niin korkealla kuin monissa muissa maissa, auringonoton riskeistä puhutaan hänen mielestään liian vähän.

– Toivoisin, että jokainen tarkkailisi ihoaan ja huolehtisi siitä. Melanooma voi tulla kenelle vain – ei ainoastaan meille, joilla on kohonnut riski, hän sanoo.

Lue lisää:

Mehiläinen x Viivi Huuska

Tietoa luomista

Nuorinainen.fi

Kurkista Uskalla-kuvausten kulisseihin ja katso "Making Of" -video!

Lisää aiheesta