Niveltulehdus

Niveleen voi tulla bakteerien aiheuttama infektio, joka voi synnyttää ns. reaktiivisen niveltulehduksen.

Reaktiivinen niveltulehdus eli artriitti on tavallisesti nuoren ihmisen sairaus, kun taas nivelreuman tyypillinen alkamisikä on siirtynyt yhä myöhemmäksi. Niveltulehduksen tunnistamisessa yleissääntönä voi sanoa, että vain tulehtunut nivel aristaa.

Niveltulehdus polvissa ja nilkoissa

Reaktiivisessa artriitissa eli niveltulehduksessa on harvoin käsinivelturvotusta ja yleisimmin sairastuvat nivelet ovat suuret alaraajanivelet kuten polvi ja nilkka.
Käsien pikkunivelten turvotusta esiintyy tyypillisesti nivelrikossa, nivelreumassa ja nivelpsoriaasissa. Kun nivelrikon ja psoriaasin aiheuttaman nivelturvotuksen tyyppipaikka on sormen kärkinivel, on se nivelreumassa rannenivel ja sormien tyvinivel (MCP) ja sormien tyvi- ja keskijäsenen välinen (PIP) nivel.

Niveltulehduksen oireet ja diagnosointi

Lääkärin kokemus ja taito tunnistaa tulehduksellinen nivelturvotus, ja erottaa se esimerkiksi nivelrikkoon liittyvästä luisesta sorminivelpaksunnoksesta, on keskeinen varhaiseen diagnoosiin pääsemiseksi. Erityisesti sormi- ja päkiänivelten palpaatio eli käsin tunnustelu vaatii harjaannusta.

Laboratoriotutkimuksilla pyritään löytämään merkkejä nivelsairauden tulehduksellisuudesta (esim. La, CRP) ja tarkentamaan tulehdukselliseksi todetun tai epäillyn nivelsairauden taudinmääritystä (esim. onko kyseessä nivelreuma vai jokin muu nivelsairaus).

Niveltulehduksen hoito

Niveltulehdusta hoidetaan sen mukaan, mikä niveltulehduksen on aiheuttanut. Tuoreen niveloireiston hoidon kannalta keskeinen kysymys on, onko potilaalla tulehduksellinen nivelturvotus vai johtuuko vaiva esimerkiksi nivelrikosta. Viitteitä oikeaan diagnoosiin antavat turvonneitten nivelten lukumäärä ja sijainti, niveloireiden alkamistapa, alkamisikä ja esimerkiksi muut sairaudet. Oikea diagnoosi on syytä varmistaa lääkärinvastaanotolla.

Mehiläisen yleislääkärit ja työterveyslääkärit ovat apuna niveliin liittyvissä oireissa. Voit varata ajan verkossa tai kysyä lisää asiakaspalvelustamme puhelimessa tai verkkoajanvarauksen chatissä.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.4