Napsusormi
Napsusormella tarkoitetaan sormen koukistajajänteen jännetupen tulehduksen aiheuttamaa jännetupen ahtautumista, jossa sormi suoristuu enää vain autettuna. Napsusormen liikkeeseen liittyy napsahdus, kun jänne vihdoin liikkuu ahtaassa jännetupessa. Tulehduksen seurauksena paksuuntunut koukistajajänne ei siis mahdu kunnolla liikkumaan jännetupessa.
Tulehduksien aiheuttajana on yleensä liikarasitus, mutta myös aiemmat vammat, reuma tai diabetes voivat olla taustatekijöinä. Vaiva on paljon yleisempi naisilla, kuin miehillä ja ilmaantuu yleisimmin 55–60 vuoden iässä.
Napsusormen oireet
Tyypillisesti sormi voi lukkiutua koukkuun, joskus ojennettuun asentoon. Sormeen voi säteillä kipua, ja joskus tuntuu ja kuuluu jopa narinaa sormea koukistettaessa. Yleensä napsusormi muodostuu peukaloon, mutta se ei ole muissakaan sormissa harvinainen.
Napsusormen hoito
Alkuvaiheessa napsusormioiretta voi hoitaa välttämällä rasitusta ja käyttämällä tulehduskipulääkettä 1–2 viikon ajan. Noin kolmanneksessa tapauksista napsusormi onneksi paranee itsestään.
Milloin lääkäriin?
Vaivan pitkittyessä on hyvä hakeutua lääkärin arvioon, jolloin voidaan arvioida lastan tai kortisonipistoksen tarve. Hankalissa tilanteissa, joissa sormea ei saa ojennetuksi kuin autettuna, päädytään usein leikkaukseen. Leikkauksessa ahtautunut jännetuppi avataan ja näin tehdään jänteelle tilaa liikkua.
Asiantuntijat ja toimipisteet


