Kuukautisten siirto

Kaikki naiset voivat siirtää kuukautisia, mutta hormonikierukan käyttäjän kuukautisten siirtäminen ei välttämättä onnistu. Hormonikierukan käyttäjän kohdun limakalvolla on jo niin paljon keltarauhashormonia, ettei elimistö välttämättä reagoi hormoniin, jolla kuukautisia yritetään siirtää. Hormonikierukan käyttäjän kuukautiset ovat kuitenkin usein niin niukat, etteivät ne haittaa paljon. Noin puolella hormonikierukan käyttäjistä kuukautiset jäävät lähes kokonaan pois.

Kipeitä tai runsaita kuukautisia kannattaa hoitaa muuten kuin kuukautisia siirtämällä.

Kuukautisten siirto e-pillereillä

Jos nainen syö yhdistelmäehkäisypillereitä, kuukautisia on paras siirtää samoilla pillereillä. Kuukautisten siirto tapahtuu yksinkertaisesti niin, ettei pidä pillereiden ottamisesta taukoa ennen kuin haluaa kuukautisten alkavan. Pilleriliuskoja voi muutenkin syödä esimerkiksi kolme peräkkäin, jos ei tule tiputteluvuotoa. Useamman liuskan syömisestä peräkkäin ei ole haittaa.

Kuukautisten siirto muilla menetelmillä

Jos nainen ei käytä yhdistelmäehkäisypillereitä, kuukautisia siirrettään keltarauhashormonipillereillä. Lääkäri voi kirjoittaa niihin reseptin. Keltarauhashormonikuuri ei suojaa raskaudelta, joten ehkäisynä pitää käyttää kuurin aikana esimerkiksi kondomia. Raskautta voi yrittää kuitenkin heti kuurin jälkeen.

Kuukautisten siirtämisen haittavaikutukset

Kuukautisten siirtämiseen ei liity yleensä haittavaikutuksia, mutta keltarauhashormoni aiheuttaa haittavaikutuksia joillekin naisille. Haittavaikutuksia voivat olla esimerkiksi päänsärky ja pahoinvointi. Jos kuukautisia haluaa siirtää matkan, juhlan tai jonkin muun erityisen tapahtuman takia, kannattaa siirtää jo edellisiä kuukautisia, jottei kärsi myöskään keltarauhashormonin mahdollisista haittavaikutuksista tärkeänä ajankohtana.

Kokemuksia kuukautisten siirtämisestä

Yleensä naiset siirtävät kuukautisia juhlan tai matkan takia. Myös ylioppilaskirjoitukset ja nuorilla urheilijoilla kilpailut ovat gynekologi Leena Väisälän kokemuksen mukaan yleisiä syitä siirtää kuukautisia.

Mikäli kuukautisten siirto on sinulle ajankohtaista, hakeudu rohkeasti Mehiläisen gynekologin vastaanotolle!

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja seksologi Leena Väisälä Mehiläisestä.