Myyräkuume
Myyräkuume on virustauti, joka aiheutuu metsämyyrien eritteistä tarttuvasta puumala-viruksesta. Virus tarttuu yleensä hengitysteitse kun metsämyyrän ulostetta tai virtsaa sekoittuu pölyn mukana hengitysilmaan.
Myyräkuume on eläinperäinen infektio eli zoonoosi. Myyräkuume ei tartu ihmisestä toiseen.
Myyräkuumeen esiintyvyys Suomessa
Myyräkuumetta esiintyy eniten syksyisin, jolloin metsämyyrien kannat ovat suurimmillaan. Myyräkuumetartunnan voi saada punaruskeasta metsämyyrästä, ei muista hiiristä tai myyristä. Suomessa todetaan vuosittain 1000–2500 myyräkuumetta. Epidemiavuosia on 3-4 vuoden välein ja erityisesti silloin, kun metsämyyriä on runsaasti.
Myyräkuumeen oireet
Myyräkuume on munuaisoireinen verenvuotokuume. Vakava myyräkuume voi vaurioittaa munuaisia pysyvästi. Suurin osa myyräkuumetartunnoista on kuitenkin oireettomia tai hyvin lieviä kuumetauteja.
Tartunnasta oireiden alkuun kuluu 2-6 viikkoa.
Myyräkuumeen oireita ovat:
- sitkeä kuume
- päänsärky
- virtsanerityksen muutokset
- tilapäinen likinäköisyys
Myyräkuumeen alun oireita ovat sitkeä kuume, päänsärky sekä jäsensärky. Munuaisten toiminta heikkenee muutaman päivän kuluttua oireiden alusta, mikä aiheuttaa muutoksia virtsaneritykseen. Virtsaa tulee aluksi hyvin vähän ja taudin myöhemmässä vaiheessa hyvin runsaasti. Virtsan vähentyessä voi ilmetä tilapäistä likinäköisyyttä. Myyräkuumeen aiheuttama tauti kestää useimmiten 1-2 viikkoa.
Miten myyräkuumetartunnan voi välttää?
Usein tartunta saadaan asumusten ulkorakennuksista, mutta tartunnan voi saada myös luonnosta. Paras tapa suojautua myyräkuumetartunnalta on välttää pölyn hengittämistä esimerkiksi puuliiteriä tai mökkiä siivotessa. Jos ulkorakennuksessa tai mökissä näkyy paljon jyrsijöiden jätöksiä, kannattaa siivotessa käyttää hengityssuojainta.
Myyräkuumetta vastaan ei ole rokotetta. Myyräkuume aiheuttaa immuniteetin, joten sen voi sairastaa vain kerran elämässään.
Milloin lääkäriin?
Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli kärsii kovasta kuumeesta, joka ei laske parissa päivässä tai jos kuumeeseen liittyy pahoinvointia tai muita oireita. Myyräkuume voidaan varmentaa vasta-ainetutkimuksella.
Myyräkuumeeseen ei ole varsinaista parantavaa hoitoa. Nesteytyksestä ja ravinnon saamisesta tulee huolehtia. Erityisesti munuaisten toimintaa seurataan. Myyrätauti vaikuttaa munuaisiin ja elimistön nestetasapainoon. Myyräkuumeen aikana tulee välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä, sillä ne voivat heikentää munuaisen toimintaa. Munuaisten toimintahäiriön takia myyräkuume voi vaatia sairaalahoitoa.
Varaa aika lääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai Mehiläisen asiakaspalvelusta 010 414 00 (pvm/mpm). Voit olla yhteydessä lääkäriin myös Mehiläisen Digiklinikan kautta.
Asiantuntijana artikkelissa yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall.