Needs review

Melanooma lähtee pigmenttiä tuottavista soluista, eli luomista. Suurin osa melanoomasta tulee terveeseen ihoon. Vain harvoin vanha luomi muuttuu. Usein melanooma tulee terveeseen ihoon ja luomi poikkeaa muista luomista.

Tyvisolusyöpä

Tyvisolusyöpä on yleensä ikääntyneemmän väestön ongelma. Luomi on hyvin usein kasvoissa, esimerkiksi poskissa tai nenässä, jotka saavat eniten aurinkoa. Luomi voi olla hieman värittömän luomen näköinen koholuomi, joka haavautuu ja rupeutuu pikkuhiljaa, ja johon rupi tulee toistuvasti. Usein ihminen herääkin pohtimaan, että luomi taitaa olla jotain muuta kuin tavallinen luomi. Tyvisolusyöpä ei lähetä etäpesäkkeitä, mutta kasvaa paikallisesti holtittomasti syövän tavoin. Kasvain hoidetaan aina leikkaamalla, mutta on muitakin konsteja. Yleensä ennuste on hyvä, kunhan luomi tunnistetaan ajoissa.

Basaliooma

Basaliooma on ihon tyvisolusyöpä, kiltti, mutta yleinen. Basalioomaa tulee vuosittain 5000 vanhenevalle ihmiselle Suomessa. Parasta kolmessa basalioomatyypissä on, ettei mikään niistä lähetä etäpesäkkeitä.

Basalioomat poistetaan leikkaamalla ja mikroskooppinäyttein varmistetaan, että koko muutos saatiin pois. Basalioomia hoidetaan nestetyppijäädytyksellä, säde- ja lääkehoidoilla sekä fotodynaamisella hoidolla. Fotodynaaminen terapia on laserhoitoa, jossa ihokasvain herkistetään valolle ennen valohoitoa. 

Katso myös:

Aurinko ja luomet

Mimosa on elänyt aina korkean melanoomariskin kanssa

Tietoa luomista