Tärykalvon puhkaisu eli parasenteesi

Tärykalvon puhkaisun eli parasenteesin tarkoituksena on poistaa välikorvasta tulehduserite, lievittää särkyä, jouduttaa tulehduksen parantumista ja estää pysyvän kuulovian syntyminen.

Tärykalvon puhkaisu eli parasenteesi voidaan tehdä, jos välikorvaan on muodostunut eritettä, joka aiheuttaa korvaan painetta tai haittaa kuuloa. Tärykalvon puhkaisu vähentää märkäeritteen painetta välikorvassa ja siten riskiä muille tulehduskomplikaatioille sekä tärykalvoon kohdistuville vaurioille. Joskus eritteen vähentämiseksi ja välikorvan ilmastoimiseksi voidaan käyttää myös korvien putkitusta.

Tärykalvon puhkaisu toimenpiteenä

Toimenpiteessä lääkäri tekee reiän tärykalvoon, josta välikorvaerite imetään imukärjellä. Tärykalvon puhkaisu suoritetaan sitä varten erikseen tehdyllä teräväkärkisellä parasenteesineulalla, jolla saadaan tärykalvon läpäisevä viilto. Näin märkäerite saadaan pois korvasta.

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja on vaaraton. Toimenpide saattaa puudutuksestakin huolimatta olla silti kivulias. Kivun lievitykseen voit käyttää tavallista särkylääkettä.

Tärykalvo paranee ja arpeutuu yleensä 1-2 viikossa parasenteesireiän tekemisestä eikä mitään pysyviä vaurioita jää näkyviin tärykalvon pinnalle. Mikäli sinulle ilmaantuu runsasta vuotoa korvasta ja särkyä tai kuume jatkuvat yli kaksi vuorokautta, otathan yhteyttä lääkäriisi.

Tärykalvon puhkaisun jälkihoito

Toimenpiteen jälkeen pitää varoa veden pääsemistä korvaan. Apuna on suositeltavaa käyttää esim. yksilöllisiä korvatulppia. Suihkun aikana voi myös käyttää rasvapumpulia korvakäytävän suulla korvaa suojaamassa.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Antti Aarnisalo
Dos, Korva-,nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Maija Aittola
LL, Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Risto Auvinen
Korva, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
9.8
Ilmari Böss
KNK-tautien ja allergologian erikoislääk.
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 16
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*