Ultraääni

Ultraäänitutkimukseen tullaan yleensä mm. sappikiviepäilyissä, tuki- ja liikuntaelimistön vaivoissa ja tapaturmissa sekä rintojen ja kaulan alueen oireiden takia. Ultraäänitutkimusta käytetään

  • tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien
  • tapaturmien tutkimiseen
  • vatsan alueen tutkimiseen
  • rintojen tutkimiseen
  • verenkiertoelimistön sairauksien tutkimiseen.

Tutkimuksen yhteydessä voidaan tarvittaessa ottaa ohut- tai karkeaneulanäytteitä sekä pistää ohjatusti lääkeaineita haluttuun kohteeseen. Ultraäänellä voidaan tutkia myös monia pinnallisia pehmytkudoskohteita.

Paljonko ultraäänitutkimus maksaa?

Kuvantamistutkimusten eli mm. ultraäänikuvausten hinnat näet erillisestä hinnastosta. Voit kysyä tarvittaessa lisää asiakaspalvelustamme.

Miten ultraäänikuvaus tapahtuu?

Ultraäänitutkimuksessa käytetään ääniaaltoja kuvan muodostamiseen kaikuluotaimen tavoin. Se on turvallinen menetelmä.

Ultraäänitutkimuksen tekee kuvantamisyksikössä radiologian erikoislääkäri. Tutkimus on kivuton ja turvallinen. Tutkimuksessa radiologi levittää geeliä ihon pinnalle ja tarkastelee kohdetta ultraäänianturilla ihon pintaa pitkin. Tutkimus kestää noin 10–20 minuuttia.

Ultraäänen varaaminen

Ultraääneen tullaan aina lääkärin lähetteellä. Kela-korvausta varten tarvitaan lisäksi lääkärin allekirjoittama tutkimus-ja hoitomääräys (SV 3).

Voit varata ajan Mehiläisen lääkärikeskuksessa, verkkoajanvarauksessa tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 414 00 (0,084 €/min). Aikaa varattaessa saat tiedon mahdollisista esivalmisteluista. Esivalmisteluja vaativat tutkimukset ovat vatsan alueen tutkimus, jossa tulee olla ravinnotta 4–6 h ja alavatsan alueen tutkimus, jossa virtsarakon tulee olla täysi.

Ultraäänitutkimuksen tulokset

Lähettävän lääkärin tutkimuspyynnössä antamien esitietojen, kuvauslöydösten ja mahdollisten vanhojen kuvien vertailun perusteella radiologian erikoislääkäri antaa tutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on heti Mehiläisessä toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä.

Kuvantamistutkimusten kuvat ja lausunnot näkyvät myös OmaMehiläisessä heti hoitavan lääkärin kuitattua vastaukset tai viimeistään 3 (-14) vuorokauden kuluttua tutkimuksesta.

OmaMehiläistä voit käyttää puhelimella lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen sovelluskaupasta. Voit käyttää myös tietokoneella toimivaa OmaMehiläinen-verkkoversiota.  

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus iPhoneen  

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus Android-puhelimeen  

AVAA OMAMEHILÄINEN

tammikuu 2023viikko 4