Koronavirustesti eli koronatesti Mehiläisessä

Miten koronatestiin pääsee?

Oireettoman koronatestaus

Oireellisen koronatestaus

Koronatesti matkaa varten

Milloin koronatestiin voi mennä?

Käytännössä näyte covid-19-tutkimusta varten voidaan ottaa kaikilta potilailta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla on lääkärin arvion perusteella aihetta epäillä koronavirustartuntaa, tai mikäli tarvitset todistuksen.

Lähetteen koronatestiin saa lääkärin vastaanotolta, Digiklinikalta tai Mehiläisen koronatestiverkkokaupasta.

Lue lisää:
Koronatestauksen hinnasto
Koronatestaus Mehiläisessä

Miten koronatesti otetaan?

Koronavirustestit tehdään tavallisimmin nenänielusta taipuisalla nukkatikulla sieraimen kautta otettavasta näytteestä. Virusta esiintyy limakalvoilla runsaasti erityisesti taudin alkuvaiheessa. Sekä PCR- että antigeenitesti otetaan samalla tavalla. Tarvittaessa näyte voidaan ottaa myös sieraimesta, nielusta tai syljestä.

Näytteenottaja pyytää sinua niistämään nenäsi ennen näytteenottoa.

Koronatestin tulokset

 • PCR-testi: PCR-testin tulokset valmistuvat useimmiten 1–2 vuorokaudessa. Varmista testituloksen varmistumisaika toimipisteestämme.
 • Antigeenitesti: Niin sanotun pikatestin eli antigeenitestin tulokset tulevat PCR-testejä nopeammin, jopa noin 30 minuutissa. Pikatesti ei kuitenkaan ole yhtä herkkä tunnistamaan koronavirusinfektiota kuin PCR-testi.

Positiivinen tulos on hyvin varma tartunnan osoittaja. Negatiivinen tulos ei kuitenkaan täysin sulje pois taudin mahdollisuutta, sillä viruksen erittyminen limakalvolle on yksilöllistä. Myös näytteenoton sekä laboratorioanalyysin onnistuminen vaikuttavat tulokseen.

Lue lisää:
Koronatestaus Mehiläisessä

Positiivinen koronatestitulos

Saat tiedon positiivisesta koronatestituloksesta OmaMehiläinen-palveluun. Mikäli sinulla ei ole OmaMehiläinen-palvelua käytössäsi, saat tiedon positiivisesta testituloksesta tekstiviestillä.

Lue lisää:
Tarvitsetko lääkärintodistuksen tartuntatautipäivärahan hakemista varten?

Milloin ja miten saan tiedon koronatestin tuloksesta?

Testitulos on nähtävissä OmaMehiläisessä heti kun laboratorioanalyysi on valmistunut. Yleensä testitulos on valmis 1–2 vuorokauden kuluttua testin ottamisesta, myös viikonloppuisin. Varmista testituloksen varmistumisaika toimipisteestämme.

Jos kyseessä on alaikäisen lapsen tutkimustulos, varmistathan, että olet tehnyt perheprofiiliitoksen OmaMehiläiseen tulosten saamiseksi. Tutustu perheliitoksen ohjeeseen.

Mikäli tarvitset negatiivisesta koronatestistä todistuksen, voit tulostaa sen OmaMehiläinen-palvelusta. Jos tarvitset todistusta matkustamiseen, niin lue tarkemmat ohjeet matkailijan negatiivisesta koronatodistuksesta.

Lue lisää:
Koronatestaus Mehiläisessä
Koronatesti ja koronatodistus matkaa varten
Koronatesti lapselle

Koronatestit ja niiden erot

Mehiläisessä tehdään kahdenlaisia koronavirustestejä tuoreen taudin osoittamiseksi: PCR-testejä sekä antigeenitestejä eli ns. pikatestejä. Molempia testejä tehdään Mehiläisen laboratorioissa ja testausasemilla. Nenänielusta otettavat PCR- ja antigeenitestit ovat myös EU:n hyväksymiä.

Teemme myös vasta-ainetutkimuksia rokotevasteen tai aiemmin sairastetun taudin osoittamiseksi. Lisäksi teemme hengitystieinfektiopaneeleita, joilla voidaan testata samanaikaisesti koronaa sekä muita hengitystieinfektioita.

Lue lisää flunssatesteistä ja erilaisista hengitystieinfektiopaneeleista

PCR-testi (Polymerase Chain Reaction):

 • PCR-testissä tutkitaan, löytyykö viruksen perimää nenänielun limakalvolta.
 • Näyte otetaan yleensä nenänielusta, mutta myös nielu- ja sylkinäyte ovat mahdollisia.
 • Sopii sekä oireisten että oireettomien testaamiseen. Testi voidaan ottaa missä tahansa vaiheessa sairastamista.
 • PCR-testi tunnistaa antigeenitestiä herkemmin koronaviruksen.
 • Testitulos valmistuu keskimäärin 1–2 päivässä. Varmista testituloksen varmistumisaika toimipisteestämme.
 • Sylkinäytteestä tehtävän PCR-testin testituloksen valmistumisaika on pidempi, 1,5–2 vrk. Sylkinäytteestä otettua PCR-testiä ei voi pyytää kiireellisenä.

Lue lisää:
Koronatestaus Mehiläisessä

Antigeenitesti eli ns. pikatesti:

 • Soveltuu testiksi, kun on oireita ja oireiden alkamisesta on alle viikko, ja tulos halutaan nopeasti.
 • Näyte voidaan ottaa nenänielusta tai sieraimesta.
 • Ei ole yhtä herkkä kuin PCR-testi. Antigeenitesti on kuitenkin PCR-testiä nopeampi, koska tuloksen saa jopa noin 30 minuutissa.
 • Antigeenintestin avulla tutkitaan viruksen rakenneproteiinia.

Lähetteen kirjoittava lääkäri määrittää, mikä testeistä soveltuu tilanteeseesi paremmin. Sinun ei itse tarvitse osata pyytää tiettyä koronavirustestiä tai näytteenottotapaa. Huomioithan, että mikäli tarvitset testituloksen matkustamista varten, saattaa kohdemaa tai lentoyhtiö vaatia tiettyä koronavirustestiä ja todistuksia testistä.

Lue myös:
Koronatestaus Mehiläisessä
Koronatesti lapselle

Sivu päivitetty viimeksi: 25.1.2023.

Lisää aiheesta