HomeHome
Ajanvaraus
FI

Ajanvaraus

Haku

Valikko

Koronavirustestit Mehiläisessä

Me Mehiläisellä haluamme auttaa Suomea selviämään koronavirusepidemiasta. Teemme testejä Mehiläisessä lääketieteellisen arvion perusteella, eli koronavirustestiin päästäksesi tarvitset lähetteen. Näytteenotto drive-in-testausasemillamme käynnistyi maanantaina 16.3.2020.

Sivun sisältö:

Tietoa koronavirustestistä

Koronavirusta voidaan testata joko tutkimalla onko virusta nenänielun limakalvolla tai mittaamalla onko elimistö muodostanut vasta-aineita koronavirukselle.

Miten koronavirustesti otetaan?

Koronavirustesti tehdään tavallisimmin nenänielusta taipuisalla pumpulitikulla otettavasta näytteestä. Virusta esiintyy limakalvoilla runsaasti erityisesti taudin alkuvaiheessa. Näytteestä osoitetaan viruksen nukleiinihappoa, eli tunnistetaan tiettyjä virukselle ominaisia geenejä, jotka osoittavat viruksen löytyvän näytteestä.

Koronavirustestin tulokset

Positiivinen tulos on hyvin varma tartunnan osoittaja. Negatiivinen tulos ei kuitenkaan täysin sulje pois tautia, sillä viruksen erittyminen limakalvolle on hyvin yksilöllistä ja myös näytteenoton sekä laboratorioanalyysin onnistuminen vaikuttaa tulokseen.

Testituloksesi ovat nähtävissä OmaMehiläisessä noin 1–3 vuorokauden kuluttua testin ottamisesta, myös viikonloppuisin. Jos tulos on positiivinen, saat OmaMehiläiseen sähköisen kyselyn, jossa kartoitetaan mahdollisia tartuntaketjuja. Lisäksi terveydenhuollon ammattilaisemme soittaa sinulle, käy kanssasi läpi ohjeet kotikaranteenista sekä varmistaa kanssasi tiedot mahdollisista tartunta- ja altistusketjuista kotikuntasi infektiolääkärille kannanottoa ja päätöksiä varten. Tiedot ovat tärkeitä, jotta Suomessa voidaan hillitä epidemian leviämistä.

Ilmoitamme positiiviset testitulokset joko kotikuntaan tai sairaanhoitopiiriin noudattaen aina sitä käytäntöä, mikä aluekohtaisesti on sovittu. Myös altistusketjun selvityksessä toimitaan alueellisten käytäntöjen mukaisesti, eli joko Mehiläisen, kotikunnan tai sairaanhoitopiirin edustaja hoitaa sen selvitystä tilannekohtaisesti.

Koronavirustestin hinta

Testin hinta on 249 € (Kela-korvauksen jälkeen 193€) ja näytteet analysoidaan yhteistyössä laboratoriokumppaneiden kanssa kapasiteetin puitteissa. Tuloksen ollessa positiivinen, soitamme asiakkaalle tuloksesta ja annamme jatkohoito- sekä karanteeniohjeet. Tästä laskutetaan 38 €.

Toimintaohje koronavirustestiin tulijalle

Jos sinulla on oireita, jotka sopivat koronavirustartuntaan, avaa Digiklinikalta ”Epäily koronavirustartunnasta” -keskustelukanava, joka löytyy OmaMehiläisestä. Digiklinikka-käynnin hinta on 39,90 € (Kela-korvauksen jälkeen 31,90€).

Digiklinikalla lääkäri arvioi oireesi ja laatii tarvittaessa lähetteen koronavirustestiin. Lähetteet laaditaan THL:n kriteerien perusteella. Käytännössä näyte covid-19-tutkimusta varten voidaan ottaa kaikilta potilailta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla on lääkärin arvion perusteella aihetta epäillä koronavirustartuntaa.

Digiklinikan lisäksi myös hengitystieinfektiopoliklinikoilla voidaan tehdä testejä lääkärin arvion ja testauskriteereiden mukaisesti.

Jos sinut ohjataan koronavirustestiin ja tulet autolla drive-in-testausasemalle, pysyttele autossa koko ajan. Muista turvaväli ja noudata mahdollisia muita ohjeita, joita sinulle testauspaikalla kerrotaan. Sinun ei tarvitse poistua autosta lainkaan näytteenoton ajaksi. 

Muista ennen näytteenottoon saapumista tarkistaa, missä lähin näytteenottopiste sijaitsee. Huomioithan, että testausasemillamme voi välillä olla ruuhkaa ja saatat joutua jonottamaan hetken omaa testausvuoroasi.

Drive-in-testausasemat – missä koronavirustestejä tehdään?

Mehiläisellä teemme koronavirustestejä drive-in-testausasemilla, joita on ympäri Suomea. Katso sinulle lähin drive-in-testauspaikka ja aukioloajat.

Voit myös tutustua reaaliaikaiseen näkymään, josta näet Mehiläisessä tehtyjen hengitystieinfektiodiagnoosien ja koronavirusepäilyjen määrät. Tutustu tähän kaikille avoimeen näkymään ja seurantatietoon osoitteessa korona.mehilainen.fi.

Sivu päivitetty viimeksi: 22.5.2020.

Katso myös:

Hengitystieinfektioiden hoitoon keskittyvät klinikat
Ohjeistus Mehiläisen Työelämäpalveluiden asiakkaille koronavirukseen liittyen