Koronavirustesti eli koronatesti Mehiläisessä

Miten koronatestiin pääsee?

Tarvitset lähetteen päästäksesi koronavirustestiin. Lähetteen koronavirustestiin saat Mehiläisen Digiklinikalta tai etävastaanotolta. Lääkäri arvioi oireesi ja laatii tarvittaessa lähetteen koronatestiin. Lähetteet laaditaan THL:n  kriteerien perusteella.

Milloin koronatestiin voi mennä?

Käytännössä näyte covid-19-tutkimusta varten voidaan ottaa kaikilta potilailta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla on lääkärin arvion perusteella aihetta epäillä koronavirustartuntaa.

Mikäli tarvitset testin oireettomana, esimerkiksi matkustamista varten, ole yhteydessä Digiklinikkaan.

Digiklinikan lisäksi myös hengitystieinfektiopoliklinikoilla voidaan tehdä testejä lääkärin arvion ja testauskriteereiden mukaisesti.

Voit hakeutua osalle koronaviruksen drive-in-testausasemista myös ilman lähetettä. Tällöin saat paikan päällä arvion tutkimuksen tarpeesta sekä lähetteen. Koronaviruksen drive-in-testausasemat, joille voit hakeutua ilman lähetettä ovat:

Lue myös: Koronatestauksen hinnasto

Lue myös: Epäiletkö koronavirustartuntaa? Toimi näin

Miten koronavirustesti otetaan?

Koronavirustestit tehdään tavallisimmin nenänielusta taipuisalla nukkatikulla sieraimen kautta otettavasta näytteestä. Virusta esiintyy limakalvoilla runsaasti erityisesti taudin alkuvaiheessa. Sekä PCR- että antigeenitesti otetaan samalla tavalla. Tarvittaessa näyte voidaan ottaa myös sieraimesta, nielusta tai syljestä.

Näytteenottaja pyytää sinua niistämään nenäsi ennen näytteenottoa.

Koronavirustestin tulokset

PCR-testin tulokset valmistuvat useimmiten 1–2 vuorokaudessa. Espoo Otaniemi Express, Helsinki Hernesaari Express, Helsinki Messukeskus Express ja Vantaa Tikkurila Express -koronavirusasemilla PCR-testin tuloksen saa nopeammin, keskimäärin kuudessa tunnissa.

Niin sanotun pikatestin eli antigeenitestin tulokset tulevat PCR-testejä nopeammin, jopa noin 30 minuutissa. Pikatesti ei kuitenkaan ole yhtä herkkä tunnistamaan koronavirusinfektiota kuin PCR-testi.

Testitulos on nähtävissä OmaMehiläisessä  heti kun laboratorioanalyysi on valmistunut. Mikäli kyseessä on alaikäisen lapsen tutkimustulos, varmistathan, että perheprofiililiitos on tehty OmaMehiläiseen tulosten saamiseksi. Tutustu perheliitoksen ohjeeseen.

Positiivinen tulos on hyvin varma tartunnan osoittaja. Negatiivinen tulos ei kuitenkaan täysin sulje pois taudin mahdollisuutta, sillä viruksen erittyminen limakalvolle on yksilöllistä. Myös näytteenoton sekä laboratorioanalyysin onnistuminen vaikuttavat tulokseen.

Mikäli tarvitset negatiivisesta koronatestistä todistuksen, voit tulostaa sen OmaMehiläinen -palvelusta. Jos tarvitset todistusta matkustamiseen, niin lue tarkemmat ohjeet matkailijan negatiivisesta koronatodistuksesta.

Positiivinen koronatestitulos

Jos koronatestin tulos on positiivinen, saat OmaMehiläiseen  sähköisen kyselyn, jossa kartoitetaan mahdollisia tartuntaketjuja. Tämän jälkeen saat puhelinsoiton terveydenhuollon ammattilaiselta. Puhelinkeskustelussa käydään läpi jatkohoidon ja kotikaranteenin ohjeet sekä kartoitetaan mahdollisia tartunta- ja altistusketjuja kotikunnan infektiolääkärin kannanottoa ja päätöksiä varten. Tietojen antaminen on tärkeää epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Jatkohoito-ohjauksen hinnan näet hinnastosivultamme.

Ilmoitamme positiiviset testitulokset joko kotikuntaan tai sairaanhoitopiiriin sen mukaan, mikä on alueellisesti sovittu käytäntö. Myös altistusketjun selvittämisessä toimimme alueellisten käytäntöjen mukaisesti, eli joko Mehiläisen, kotikunnan tai sairaanhoitopiirin edustaja hoitaa altistusketjujen selvitystä tilannekohtaisesti.

Koronavirustestit ja niiden erot

Mehiläisessä tehdään kahdenlaisia koronavirustestejä: PCR-testejä sekä antigeenitestejä eli ns. pikatestejä. Molempia testejä tehdään kaikilla Mehiläisen koronavirustestausasemilla.

PCR-testi (Polymerase Chain Reaction):

 • PCR-testissä tutkitaan, löytyykö viruksen perimää nenänielun limakalvolta.
 • Näyte otetaan yleensä nenänielusta, mutta myös nielu- ja sylkinäyte ovat mahdollisia.
 • Sopii sekä oireisten että oireettomien testaamiseen. Testi voidaan ottaa missä tahansa vaiheessa sairastamista.
 • PCR-testi tunnistaa antigeenitestiä herkemmin koronaviruksen.
 • Testitulos valmistuu keskimäärin 1–2 päivässä.
 • Helsinki Hernesaari Express ja Helsinki Messukeskus Express -koronavirusasemilla PCR-testin tuloksen saa nopeammin, keskimäärin kuudessa tunnissa.
 • Sylkinäytteestä tehtävän PCR-testin testituloksen valmistumisaika on pidempi, 1,5–2 vrk. Sylkinäytteestä otettua PCR-testiä ei voi pyytää kiireellisenä.

Antigeenitesti eli ns. pikatesti:

 • Soveltuu testiksi, kun on oireita ja oireiden alkamisesta on alle viikko, ja tulos halutaan nopeasti.
 • Näyte voidaan ottaa nenänielusta tai sieraimesta.
 • Ei ole yhtä herkkä kuin PCR-testi. Antigeenitesti on kuitenkin PCR-testiä nopeampi, koska tuloksen saa jopa noin 30 minuutissa.
 • Antigeenintestin avulla tutkitaan viruksen rakenneproteiinia.

Lähetteen kirjoittava lääkäri määrittää, mikä testeistä soveltuu tilanteeseesi paremmin. Sinun ei itse tarvitse osata pyytää tiettyä koronavirustestiä tai näytteenottotapaa. Huomioithan, että mikäli tarvitset testituloksen matkustamista varten, saattaa kohdemaa tai lentoyhtiö vaatia tiettyä koronavirustestiä ja todistuksia testistä.

Lue myös: Koronatodistus

Koronatestaus ja hinnat

Katso koronatestauksen hinnat hinnastosivultamme.

Koronaviruksen drive-in-testausasemat – missä koronavirustestejä tehdään?

Mehiläisen koronaviruksen drive-in-testausasemia on ympäri Suomea. Myös osassa toimipisteitä tehdään koronavirustestejä hengitystieinfektioklinikoiden laboratorioissa. Katso sinulle lähin koronatestauspaikka ja aukioloajat.

Jos tulet autolla drive-in-testausasemalle, pysyttele autossa koko ajan. Muista turvaväli ja noudata koronatestauspaikkojen mahdollisia muita ohjeita. Autosta ei tarvitse poistua näytteenoton aikana.  Huomioithan, että testausasemat voivat välillä ruuhkautua ja saatat joutua odottamaan hetken omaa testausvuoroasi.

Voit myös tutustua reaaliaikaiseen näkymään, josta näet Mehiläisessä tehtyjen hengitystieinfektiodiagnoosien ja koronavirusepäilyjen määrät. Tutustu tähän kaikille avoimeen näkymään ja seurantatietoon osoitteessa korona.mehilainen.fi .

Lue myös: Usein kysyttyä koronavirustestauksesta

Lue myös: Koronatestauksen hinnasto

Lue myös: Koronavirus ja virusmuunnokset

Sivu päivitetty viimeksi: 31.3.2021.