Koronavirustestit Mehiläisessä

Haluatko, että sinulle tehdään koronatesti? Me Mehiläisellä haluamme auttaa Suomea selviämään koronavirusepidemiasta. Teemme testejä Mehiläisessä lääketieteellisen arvion perusteella, eli koronavirustestiin päästäksesi tarvitset lähetteen. Näytteenotto drive-in-testausasemillamme käynnistyi maanantaina 16.3.2020.

Tietoa koronavirustesteistä

Koronavirusta voidaan testata joko tutkimalla löytyykö viruksen perimää nenänielun limakalvolta (PCR), osoittamalla viruksen pintaproteiinia antigeeniosoitustestillä (antigeenitesti) tai mittaamalla onko elimistö muodostanut vasta-aineita koronavirukselle.

PCR-näytteestä osoitetaan viruksen nukleiinihappoa, eli tunnistetaan tiettyjä virukselle ominaisia geenejä, jotka osoittavat viruksen löytyvän näytteestä. PCR-tutkimus on hieman herkempi tunnistamaan koronavirusta ja sopii niin oireisten kuin oireettomien testaamiseen.

Antigeenitestissä taas osoitetaan viruksen pintaproteiinia ja se soveltuu parhaiten oireisten potilaiden tutkimiseen silloin, kun oireet ovat kestäneet alle viisi vuorokautta ja kun tutkimustuloksen nopeus on ratkaiseva.

Antigeenitesti on saatavilla tällä hetkellä Lahden-, Lohjan-, Turun Messukeskuksen-, Tampereen, Oulun - ja Porin drive-in asemilta. Lisäksi antigeenitesti on käytössä Porvoon ja Töölön Hengitystieinfektioklinikoiden laboratorioissa.

Koronatutkimuksiin tarvitaan aina lähete. Lähetteen sekä PCR- että antigeenitutkimukseen saat mm. Mehiläisen Digiklinikalta tai etävastaanotoilta. Voit saada lähetteen koronatestiin myös muutamista Drive-In pisteistä, jonne voit hakeutua ilman lähetettä. Tällöin saat paikan päällä arvion tutkimuksen tarpeesta sekä lähetteen. Arvio ja lähete maksaa 30 €. Lähetearvion saat seuraavilta Drive-In testausasemilta: Helsinki Messukeskus Drive-In, Lahti Drive-In, Oulu Drive-In, Pori Drive-In, Tampere Drive-In ja Turku Drive-In sekä Helsingissä Töölössä Mehiläisessä toimivalta Korona Walk-In asemalta.

Miten koronavirustesti otetaan?

Koronavirustestit tehdään tavallisimmin nenänielusta taipuisalla nukkatikulla sieraimen kautta otettavasta näytteestä. Virusta esiintyy limakalvoilla runsaasti erityisesti taudin alkuvaiheessa. Sekä PCR- että antigeenitesti otetaan samalla tavalla.

Ennen näyttenottoa sinua pyydetään niistämään nenäsi.

Koronavirustestin tulokset

Positiivinen tulos on hyvin varma tartunnan osoittaja. Negatiivinen tulos ei kuitenkaan täysin sulje pois tautia, sillä viruksen erittyminen limakalvolle on hyvin yksilöllistä ja myös näytteenoton sekä laboratorioanalyysin onnistuminen vaikuttaa tulokseen.

PCR-testi on herkempi, mutta tulos saadaan hitaammin. PCR-testin tulokset ovat valmiita 1-3 vuorokaudessa. Seuraavilla Express-asemilla PCR-testin saa keskimäärin 6 tunnissa: Helsinki Hernesaari Express ja Helsinki Messukeskus Express. Antigeenitestin tulokset tulevat parhaimmillaan nopeasti, muutamassa tunnissa, mutta testin herkkyys tunnistaa koronavirus-infektio on PCR-testiä matalampi.

Testituloksesi ovat nähtävissä OmaMehiläisessä  heti, kun ne valmistuvat. Yleensä testitulos on valmis 1–3 vuorokauden kuluttua testin ottamisesta, myös viikonloppuisin. Jos kysessä on alaikäisen lapsen tutkimustulos, varmistathan, että perheprofiililiitos on tehty OmaMehiläiseen tulosten saamiseksi. Tutustu perheliitoksen ohjeeseen.

Jos koronatestin tulos on positiivinen, saat OmaMehiläiseen sähköisen kyselyn, jossa kartoitetaan mahdollisia tartuntaketjuja. Lisäksi terveydenhuollon ammattilaisemme soittaa sinulle, käy kanssasi läpi ohjeet kotikaranteenista sekä varmistaa kanssasi tiedot mahdollisista tartunta- ja altistusketjuista kotikuntasi infektiolääkärille kannanottoa ja päätöksiä varten. Tiedot ovat tärkeitä, jotta Suomessa voidaan hillitä epidemian leviämistä.

Ilmoitamme positiiviset testitulokset joko kotikuntaan tai sairaanhoitopiiriin noudattaen aina sitä käytäntöä, mikä aluekohtaisesti on sovittu. Myös altistusketjun selvityksessä toimitaan alueellisten käytäntöjen mukaisesti, eli joko Mehiläisen, kotikunnan tai sairaanhoitopiirin edustaja hoitaa sen selvitystä tilannekohtaisesti.

Koronavirustestin hinta

  • PCR-testin hinta on 249 € (Kela-korvauksen jälkeen 193 €).
  • Antigeenitestin hinta on 249 € (Kela-korvauksen jälkeen 213 €)
  • Koronavirustesteihin pääset vain lääkärin lähetteellä. Lähetteen saat esimerkiksi Mehiläisen Digiklinikalta. Digiklinikka-käynnin hinta on 39,90 € (Kela-korvauksen jälkeen 31,90 €).
  • Suora-testausasemilta saat lähetteen myös paikan päältä, Tällöin asiakas haastatellaan, arvioidaan testauksen tarve ja kirjoitetaan tarvittaessa lähete testiin. Hinta hoitoarviolle ja lähetteelle on 30 €.
  • Tuloksen ollessa positiivinen, soitamme asiakkaalle tuloksesta ja annamme jatkohoito- sekä karanteeniohjeet. Jatkohoito-ohjauksen hinta on 38 €.
  • Huomioithan, että Kela-korvauksen saa vain, mikäli testaus on osa sairauden hoitoa. Esim. oirettomien, matkustusta varten tehtäviä testejä Kela ei korvaa.

Toimintaohje koronavirustestiin tulijalle

Jos sinulla on oireita, jotka sopivat koronavirustartuntaan, avaa Digiklinikalta ”Epäily koronavirustartunnasta” -keskustelukanava, joka löytyy OmaMehiläisestä . Digiklinikka-käynnin hinta on 39,90 € (Kela-korvauksen jälkeen 31,90 €).
Voit saada lähetteen myös muutamista Drive-In pisteistä, jonne voit hakeutua ilman lähetettä. Tällöin saat paikan päällä arvion tutkimuksen tarpeesta sekä lähetteen. Arvio ja lähete maksaa 30 €. Lähetearvion saat seuraavilta Drive-In testausasemilta: Helsinki Messukeskus Drive-In, Lahti Drive-In, Oulu Drive-In, Pori Drive-In, Tampere Drive-In ja Turku Drive-In sekä Helsingissä Töölössä Mehiläisessä toimivalta Korona Walk-In asemalta.

Digiklinikalla lääkäri arvioi oireesi ja laatii tarvittaessa lähetteen koronatestiin. Lähetteet laaditaan THL:n  kriteerien perusteella. Käytännössä näyte covid-19-tutkimusta varten voidaan ottaa kaikilta potilailta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla on lääkärin arvion perusteella aihetta epäillä koronavirustartuntaa.

Digiklinikan lisäksi myös hengitystieinfektiopoliklinikoilla voidaan tehdä testejä lääkärin arvion ja testauskriteereiden mukaisesti.

Jos sinut ohjataan koronavirustestiin ja tulet autolla drive-in-testausasemalle, pysyttele autossa koko ajan. Muista turvaväli ja noudata mahdollisia muita ohjeita, joita sinulle testauspaikalla kerrotaan. Sinun ei tarvitse poistua autosta lainkaan näytteenoton ajaksi. 

Muista ennen näytteenottoon saapumista tarkistaa, missä lähin näytteenottopiste sijaitsee. Huomioithan, että testausasemillamme voi välillä olla ruuhkaa ja saatat joutua jonottamaan hetken omaa testausvuoroasi.

Drive-in-testausasemat – missä koronavirustestejä tehdään?

Mehiläisellä teemme koronavirustestejä drive-in-testausasemilla, joita on ympäri Suomea. Myös osassa toimipisteitä tehdään koronavirustestejä hengitystieinfektioklinikoiden laboratorioissa. Katso sinulle lähin testauspaikka ja aukioloajat.

Voit myös tutustua reaaliaikaiseen näkymään, josta näet Mehiläisessä tehtyjen hengitystieinfektiodiagnoosien ja koronavirusepäilyjen määrät. Tutustu tähän kaikille avoimeen näkymään ja seurantatietoon osoitteessa korona.mehilainen.fi .

Sivu päivitetty viimeksi: 14.10.2020.

Katso myös:

Hengitystieinfektioiden hoitoon keskittyvät klinikat
Ohjeistus Mehiläisen Työelämäpalveluiden asiakkaille koronavirukseen liittyen