Ihosyövän ja ihomuutosten hoito

Ihosyöpä on yleisin syöpä maailmassa, ja sen esiintyvyys kasvaa edelleen. Ihosyövän voi saada kuka tahansa ihotyypistä, kansalaisuudesta tai iästä riippumatta. Suurin osa ihosyövistä esiintyy pään alueella tai kaulassa.

Poikkeavat ihomuutokset tulee tarkastuttaa

Tavalliset luomet ja ihon pigmenttimuutokset ovat hyvänlaatuisia kasvaimia. Jos ihossa on poikkeavia muutoksia, voi kyse olla ihosyövästä tai syövän esiasteesta. Ihomuutoksia onkin syytä tarkkailla ja poikkeamat käydä tarkistuttamassa ihotautilääkärin vastaanotolla.

Ihosyöpiä ovat muun muassa melanooma, tyvisolusyöpä eli basaliooma sekä okasolusyöpä.

Koepala varmistaa diagnoosin

Lääkäri osaa usein arvioida ihosyövän mahdollisuuden ihomuutoksen ulkonäön perusteella. Tarkka diagnoosi ja hoitokeino selviävät kuitenkin ihomuutoksesta otettavan koepalan perusteella. Pigmenttimuutosten arvioinnissa ihotähystin eli dermatoskooppi helpottaa terveiden ja hyvänlaatuisten luomien erottamista epäilyttävistä, poistoa vaativista luomimuutoksista.

Ihosyövän hoito

Ihosyövän hoito riippuu syöpämuutoksesta ja sijainnista. Osa ihosyövistä voidaan hoitaa paikallishoitovoiteilla tai PDT-valohoidolla. Ihosyövän esiastemuutoksia voidaan hoitaa myös jäädytyshoidolla.

Suurin osa ihosyövistä poistetaan plastiikkakirurgin vastaanotolla leikkaamalla. Jos syöpä on pieni suorittaa lääkäri toimenpiteen paikallispuudutuksessa vastaanottokäynnin yhteydessä. Monissa tapauksissa poistosta jäävä arpi on lähes huomaamaton. Kasvojen alueella leikkauskohta pyritään sijoittamaan kasvojen luonnollisten ryppyjen, poimujen tai ääriviivojen alueelle.

Oletko havainnut muutoksia ihossasi tai sinulla on todettu ihosyöpä? Varaa aika Mehiläisen ihotautilääkärille tai plastiikkakirurgille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Asiantuntijat ja toimipisteet

Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.5
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8
Johanna Hagman
LT, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri
9.7
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*