Flunssa eli nuhakuume

Flunssa on yleinen virusinfektion aiheuttama sairaus. Nuhakuumetta aiheuttavat sadat eri virukset, joista yleisimpiä ovat rinovirukset. Aikuinen sairastaa vuosittain keskimäärin 2–3 flunssaa, ja alle kaksivuotiaat lapset keskimäärin 5–7 flunssaa vuodessa.

Lääkäriin kannattaa hakeutua jos flunssaan liittyy korkea kuume, voimakas uupumus tai hengittäminen on selvästi raskasta. Jos flunssa selvästi pitkittyy tai helpottaneet oireet uusiutuvat parin viikon kuluessa, on myös syytä hakeutua lääkäriin.

Varaa aika yleislääkärille

Flunssan oireet

Tyypillisimpiä flunssan oireita ovat:

  • kurkkukipu
  • nenän kirvely
  • nuha
  • yskä

Lievien hengitystieoireiden lisäksi aikuisella voi olla flunssassa kuumeinen olo, paikkoja voi särkeä ja yleiskunto olla jonkin verran heikentynyt. Flunssaisella lapsella nousee usein kuumetta.

Flunssassa oireet ovat yleensä lievempiä kuin influenssassa.

Flunssan hoito

Flunssa paranee ajan kanssa ja lepäämällä, eikä siihen ole paranemista jouduttavaa hoitoa. Tavallisessa nuhakuumeessa antibioottihoidosta ei ole lainkaan hyötyä. Oloa voi helpottaa tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla. Tukkoista nenää voi hoitaa nenää avaavilla suihkeilla. Yskänlääkkeistä saatava apu on yleensä vähäinen, joskin niistä voi olla apua, mikäli yskä vaikeuttaa esimerkiksi nukkumista. Paras hoito äänen käheyteen on puhumisen välttäminen. Flunssan aikana tulee huolehtia riittävästä nesteytyksestä.

Yleiskunto ratkaisee, onko flunssan aikana jäätävä pois töistä ja kannattaako hakeutua lääkäriin hoitoon. Väestössä liikkuu koko ajan runsaasti nuhakuumetta aiheuttavia viruksia, joten yksittäinen henkilö ei vaikuta merkittävästi muiden riskiin sairastua. Hyvään yskimis- tai aivastelutapaan sekä käsienpesuun kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Covid-19-epidemian aikana flunssaisen henkilön tulee pysyä kotona, kunnes on ollut oireeton vähintään yhden päivän ajan.

Milloin lääkäriin?

Flunssan takia on harvoin syytä hakeutua hoitoon, ellei esimerkiksi työnantaja vaadi todistusta poissaolosta.

Lääkäriin tulee kuitenkin hakeutua, jos tautiin liittyy:

  • korkea kuume
  • voimakas uupumus
  • hengittäminen on selvästi raskasta.

Samoin jos tauti selvästi pitkittyy tai jo helpottaneet oireet uusivat parin viikon kuluessa. Tällöin on hyvä varmistaa, ettei kyseessä ole bakteerien aiheuttama jälkitauti.

Varaa aika yleislääkärille

Lue erilliset toimintaohjeet, jos epäilet koronavirustartuntaa.

Varaa aika lääkärille Mehiläisen ajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min). Voit olla yhteydessä lääkäriin myös Mehiläisen Digiklinikan kautta.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.3

Lisää aiheesta