Siedätyshoito allergian hoitona


Siedätyshoito tarkoittaa sietokyvyn lisäämistä allergian aiheuttajaa kohtaan. Siedätyshoidolla ei helpoteta vain oireita, kuten perinteiset allergialääkkeet tekevät. Siedätyshoidon tarkoituksena on parantaa elämänlaatua vähentämällä allergista reagointia ja siten myös allergiaan liittyviä oireita sekä lääkkeiden tarvetta.

Siedätyshoito vaikuttaa elimistön puolustusjärjestelmän kautta ja se on IgE-välitteisen allergian ainoa spesifinen hoitomuoto. Siedätyshoitoa voidaan antaa pistos- tai tablettihoitona.

Lue myös: Allergiat ja allergiatutkimus

Mihin allergioihin siedätyshoito sopii?

Siedätyshoito sopii hoidoksi seuraaviin allergioihin:

  • siitepölyallergiat, muun muassa koivu-, timotei- ja pujoallergia
  • eläinallergia eli eläinpöly (esimerkiksi kissa, koira, hevonen)
  • pölypunkkiallergia
  • homesieniallergia
  • hyönteismyrkkyallergia (esimerkiksi ampiainen, mehiläinen)

Siedätyshoito sopii IgE-välitteisen allergian eli allergisen nuhan, silmän allergisen sidekalvotulehduksen, allergisen astman sekä ampiaisen- ja mehiläisenpistoallergian syynmukaiseksi hoidoksi. Syynmukaisuus tarkoittaa sitä, että siedätyshoidolla pyritään vaikuttamaan allergisen reaktion kehittymiseen jo ennen oireita.

Kenelle siedätyshoito sopii?

Siedätyshoito sopii henkilölle, joka kärsii IgE-välitteisen allergian aiheuttamista oireista. IgE-välitteinen allergia voidaan todeta joko verikokeella (RAST-tutkimukset) tai ihopistokokeilla (prick-testit).

Lue myös: Allergiatestaus

Siedätyshoitoja tehdään sekä aikuisille että lapsille. Pistoksina annettavia siedätyshoitoja tehdään yli viisivuotiaille, ja tabletteina annettavia siedätyshoitoja vain täysi-ikäisille. Siedätyshoito kestää yleensä kolme vuotta, joten hoidettavan tulee olla motivoitunut hoitamiseen. Siedätyshoito ei sovi henkilöille, joiden astma on huonossa hoitotasapainossa tai joilla on jokin muu vaikea sairaus. Raskaus ja imetys ovat myös esteitä siedätyshoidolle.

Siedätyshoidon hyödyt

Kontrolloitujen tutkimusten perusteella siedätyshoidolla pystytään selvästi vähentämään allergisia oireita, ja osa allergiaoireista kärsineistä pääsee oireista kokonaan eroon. Lisäksi lääkehoidon tarve vähenee merkittävästi, ja osa pärjää ilman allergialääkkeitä. Parhaan tehon saavuttamiseksi hoidon tulisi kestää vähintään kolme vuotta. Yhden allergeenin siedätyshoito vähentää myös muiden allergeenien aiheuttamia oireita. Siedätyshoidon on osoitettu vähentävän uusien allergioiden kehittymistä sekä mahdollisesti vähentävän astman puhkeamista allergista nuhaa sairastavilla henkilöillä.

Pistoksina annettava siedätyshoito

Siedätyshoito annetaan perinteisesti pistoshoitona. Pistoshoidossa pitkävaikutteisia hoitouutteita pistetään käsivarren ihon alle. Toistuvat pistokset lisäävät vähitellen sietokykyä allergian aiheuttajaa kohtaan. Hoidon aloitusvaihe kestää yleensä seitsemän viikkoa, jolloin pistos käydään ottamassa kerran viikossa. Aloitusvaiheen tavoitteena on löytää suurin siedetty annos. Tämän jälkeen pistos annetaan 1,5–2 kuukauden välein siihen saakka, kunnes hoitoa on jatkunut kolme vuotta.

Jokaisen pistoksen jälkeen hoidettavan tulee jäädä tarkkailuun vähintään 30 minuutiksi mahdollisten paikallis- ja yleisreaktioiden takia. Pistospäivänä tulee välttää rasittavaa liikuntaa ja saunomista, sillä verenkierron vilkastuminen voi lisätä allergisten sivuvaikutusten mahdollisuutta. Rokotuksen ja siedätyshoitopistoksen välillä tulee pitää viikon mittainen väli.

Siedätyshoito tableteilla

Siedätyshoito heinän siitepölyallergiaa vastaan voidaan tehdä myös tablettihoitona. Tablettisiedätyshoidossa tabletteja nautitaan joka päivä kolmen vuoden ajan.

Tablettisiedätyshoito on pistoshoitoa kalliimpi. Lääke kuuluu peruskorvattaviin lääkkeisiin ja siitä saa Kela-korvauksen.

Siedätyshoitoon hakeutuminen

Siedätyshoidon aloittaa allergisten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon perehtynyt erikoislääkäri. Varaa aika Mehiläisen allergologille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu Mehiläisen allergioiden hoitoon erikoistuneisiin lääkäreihin. 

Asiantuntijat ja toimipisteet

Ilmari Böss
KNK-tautien ja allergologian erikoislääk.
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.7
Kati Edelman
LL, Lastentautien ja allergologian erik.lääkäri
9.7
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.7
marraskuu 2021viikko 48