Allergisten oireiden syyn selvittäminen on salapoliisityötä
Allergisten oireiden taustalla voi olla tunnistamaton allergia. Niiden syyn selvittäminen on usein salapoliisityötä. Allergisen reaktion aiheuttaja on syytä selvittää jatkotoimenpiteitä ja ennaltaehkäisyä varten. Pahimmillaan allerginen reaktio voi aiheuttaa anafylaktisen reaktion eli hengitysvaikeuksia, verenpaineen laskun ja sydämen toiminnan häiriöitä eli shokin.
Allerginen reagointi on yksilöllistä ja perimän määrittelemää vuorovaikutuksessa ympäristötekijöiden kanssa. Siinä, missä toinen lapsi on allerginen hevoselle, ei toisen lapsen elimistö osaa ollenkaan allergista reagointitapaa. Toisaalta ulkoinen ympäristötekijä voi olla haitallinen kaikille ja aiheuttaa allergisia oireita. Tällainen ulkoinen tekijä on esimerkiksi kodin lähipiirissä kasvava nokkonen.
− Omat ja lastensa allergiat tunteva osaa yleisesti ottaen hoitaa hyvin äkilliset tilanteet ja tietää rajat, jolloin on lähdettävä lääkäriin. Ensimmäistä kertaa allergisen reaktion saavan hoito voi olla ongelmallisempaa, koska ehkäisevän hoidon ohjeita ei ole annettu. Myöskään reaktion etenemistä ei osata arvioida, eikä aiheuttajaa ole tunnistettu. Lääkäriin on hakeuduttava, kun oireet ovat voimakkaita ja kun lievemmät oireet pitkittyvät tai vaikeutuvat. Tutkimuksiin on myös syytä hakeutua, ellei allergisen reaktion syytä tunneta, kertoo lastentautien erikoislääkäri Maarit Peippo Mehiläisestä.
− Paras tapa allergisen reaktion ennaltaehkäisyyn on tuntea omat ja lasten allergiat ja tunnistaa ennalta mahdolliset allergisoivat ulkoiset tekijät. Joskus siedätyshoitokin tulee kysymykseen ehkäisynä. Kaikille allergianaiheuttajille ei kuitenkaan voi siedättää. Esimerkiksi pujo eli maruna aiheuttaa osalle suomalaisia voimakkaita allergisia oireita, mutta sille ei ole toistaiseksi siedätyshoitoa olemassa, tiivistää Maarit Peippo.
Lievempien allergisten reaktioiden hoidossa käytetään antihistamiinia ja joskus lisäksi kortisonia. Vakavien allergisten oireiden ensiapu on adrenaliini. Mikäli lapsi reagoi allergeeneihin voimakkaasti, on oma hoitava lääkäri saattanut määrätä helppokäyttöisen adrenaliinikynän. Tällöin adrenaliinikynää on pidettävä aina lapsen mukana ja lapsen lähellä olevat aikuiset on opastettava sen käyttöön.
− Allergian aiheuttajat voivat olla lähes mitä tahansa. Toki tavalliset ulkoiset haittatekijät, kuten siite- ja eläinpöly sekä eräät ruoka-aineet ovat yleisempiä allergisten reaktioiden aiheuttajia. Kuitenkin on muistettava, että allergologia on salapoliisin työtä, eikä aina niin suoraviivaista kuin voisi kuvitella, toteaa Maarit Peippo.
Allergisen lapsen kanssa pärjää niin kotioloissa kuin matkalla. Säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä on käytettävä matkallakin, ja tarvittaessa äkillisten allergisten rektioiden hoitoon määrätyt lääkkeet on oltava mukana.
Lapsiperheen ensiapulaukku ja tärkeät puhelinnumerot
Lapsiperheen ensiapulaukku kesälomalla sisältää riittävästi säännöllisesti käytössä olevia lääkkeitä ja tarvittaessa käyttöön otettavia ehkäiseviä tai äkillisiä reaktioita hoitavia lääkkeitä. Lisäksi mukaan pakataan hyönteiskarkotetta, jota pienemmille ja miksei isommillekin voi annostella ihon sijasta vaatteisiin ja päähineeseen, auringonsuojavoiteita ja haavojen hoitotarvikkeita sekä hyönteisten ja käärmeenpuremia varten Kyy-tabletteja. Mikäli oleskelu sijoittuu saaristoon tai yleisesti punkkien esiintymisalueelle, tulee laukusta löytyä myös punkkipihdit. Punkin päästyä puremaan on muistettava aivokuumeen ja borrelioosin mahdollisuus. Oireita epäillessä on syytä herkästi hakeutua lääkäriin. Oman ja lasten rokotussuojan riittävyys on hyvä tarkistaa ennen lomalle lähtöä.
Vanhempien puhelimeen kannattaa tallentaa yllättäviä vaaratilanteita varten oleskelupaikkakunnan terveysneuvonnan, hätäkeskuksen, poliisin ja myrkytystietokeskuksen numerot. Myös oman sairaalan tai lääkärikeskuksen yhteystiedot on hyvä löytyä matkapuhelimen muistista esimerkiksi määrättyjen lääkkeiden nimien ja annosmäärien tarkistamista varten.