Allergiat ja allergiatutkimus
Allergialla tarkoitetaan tilannetta, jossa elimistössä on vasta-aineita tai herkistyneitä valkosoluja allergiaa aiheuttavaa ainetta eli allergeeniä kohtaan. Allergioita on niin sanotusti hitaita ja nopeita sen mukaan, miten nopeasti allergiaoireet ilmaantuvat.
Allergian syyn selvittäminen on aina tärkeää. Voit varata ajan allergiatestiin verkkoajanvarauksesta mihin tahansa Mehiläisen laboratorioon näytteenottoon tai tulla aukioloajan puitteissa ilman ajanvarausta.
Mikä voi aiheuttaa allergian?
Allergian aiheuttajat voivat olla lähes mitä tahansa, niin luonnolliset kuin synteettisetkin aineet.
Yleisimpiä välittömiä (nopeita, Ig-E välitteisiä), allergisten reaktioiden aiheuttajia ovat:
- siitepölyt, esim. koivu ja timotei
- eläinpöly
- pölypunkit
- tietyt ruoka-aineet, esim. pähkinät, hedelmät, äyriäiset, kananmuna ja lehmänmaito
Synteettiset aineet, kuten lääkkeet ja kemikaalit voivat yhtälailla aiheuttaa allergisia reaktioita välittömästi tai viiveellä.
Allergiaoireet
Allergiaoireet vaihtelevat allergiasta riippuen, mutta yleisimpiä allergian oireita ovat:
- Hengitystieoireet: aivastelu, nuha, hengenahdistus.
- Iho-oireet: kutina, punoitus, ihottuma.
- Silmäoireet: silmien kutina, punoitus, kyynelvuoto.
- Vatsaoireet: pahoinvointi, vatsakipu.
Pahimmillaan allerginen reaktio voi aiheuttaa anafylaktisen reaktion, joka on vakava reaktio ja vaatii välitöntä ensiapua ja sairaalahoitoa. Anafylaktisen shokin seurauksena syntyy hengitysvaikeuksia, verenpaineen laskua ja sydämen toiminnan häiriöitä.
Lisätietoa allergioista:
- Aikuisten astma
- Allergiatestaus
- Allergian laajennettu perusseulonta ja erittelytutkimus
- Allerginen nuha
- Atooppinen ihottuma
- Keliakia
- Ruoka-aineallergia
- Siedätyshoidot
- Siitepölyallergia
Lapsen allergiat
Lapsella allerginen oireilu vaihtelee iän mukaan. Lapsi saattaa kärsiä esimerkiksi atooppisesta ihottumasta jo ensimmäisten elinkuukausien aikana. Osalle näistä lapsista kehittyy ruoka-aineallergia ja osalle myöhemmin myös siitepölyallergia tai astma.
Jotta lapsen allergisia reaktioita voi välttää, aikuisten on syytä olla selvillä sekä omista että lapsen allergioista. Myös mahdolliset allergisoivat ulkoiset tekijät on hyvä kartoittaa etukäteen, jotta niille altistumista voidaan minimoida tai välttää kokonaan.
Hengitystieoireisiin, nenän vuotamiseen ja niiskutukseen, aivasteluun ja silmien vuotamiseen on syytä kiinnittää huomiota erityisesti silloin, jos niitä esiintyy lapsen leikkiessä eläinten kanssa tai siitepölyaikana.
Varaa aika lasten allergologille, joka on lastentautien erikoislääkäri, jolla on lisäkoulutus allergioiden hoitoon.
Varaa aika lasten allergologille
Lue lisää:
Lisätietoa lapsen allergioista
Allergioiden tutkimus ja hoito
Jos epäilet allergiaa, kysy apua asiantuntijoiltamme ja hakeudu tarvittaessa allergiatutkimukseen. Allergiatestiin tuleminen ei vaadi ravinnotta oloa ja yli 15-vuotiaat voivat tulla allergiatestiin ilman lähetettä.
Oireiden ajallinen yhteys voi olla merkki joko siitepölyallergian tai astmaoireiden aiheuttajasta, jotka saadaan tarkemmin selville allergiatesteillä ja keuhkojen toimintakokeilla. Allergeenien välttämisellä tai oireiden mukaisella lääkityksellä oireita voidaan lieventää tehokkaasti.
Siedätyshoidolla on mahdollista parantaa sietokykyä, ja valtaosa allergiaoireista saadaan tällä tavalla väistymään tehokkaasti pitkäksikin aikaa.
Lievempien allergisten reaktioiden hoidossa käytetään antihistamiinia ja vaikeammat vaativat lisäksi kortisonia. Vakavimpien allergisten oireiden ensiapu on adrenaliini.
Seuraavissa allergisissa oireissa on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle ripeästi:
- Hankalahoitoinen ihottuma
- Voimakas reaktio johonkin ruoka-aineeseen
- Hengenahdistus ja muut voimakkaat reaktiot
Jos epäilet allergiaa, varaa aika Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (pvm/mpm).
Asiantuntijoina artikkelissa lastenallergioihin erikoistunut lääkäri Ove Mickelsson ja keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Jere Reijula.
Usein kysyttyä allergiasta
Jos sinulla ei ole allergiaoireita, tai jos lievien oireiden aiheuttaja on ilmeinen, kuten esimerkiksi silmien tai nenän kutina ja vetistely aina keväisin koivun siitepölykauden aikana, ei ole tarpeen seuloa mahdollisia allergioita.
Jos sinulla on epäselvästä syystä oireita, kuten toistuvaa nuhaa, ihon, silmien tai nenän kutinaa tai ärtymistä, nokkosihottumaa, astmaoireita tai, jos oireet ovat poikkeuksellisen hankalat, on hyvä selvittää mahdollinen allergian syy.
Lähes mikä tahansa voi aiheuttaa allergiaa. Yleisimpiä allergiaoireiden aiheuttajia ovat siitepölyt (esim. koivu ja heinät), eläimet (esim. kissa, koira ja hevonen), pölypunkit ja ruoka-aineet (esim. pähkinät, hedelmät, äyriäiset, kananmuna ja lehmänmaito). Myös lääkeaine-, nikkeli- ja luonnonkumi- eli lateksiallergiat ovat tavanomaisia.
Aiemmin puhjennut allerginen nuha voi lisätä astman kehittymisen riskiä ja toisaalta hoitamattomat allergiaoireet pahentavat usein myös astmaoireita. Tämän vuoksi myös lieviä allergisia oireita kannattaa hoitaa. Lue lisää astmasta.
Siedätyshoitoa käytetään pistos- tai kielenalustablettihoitona erityisesti siitepöly-, eläin-, pölypunkki- ja pistiäismyrkkyallergioiden hoitoon. Siedätyksellä ei ainoastaan helpoteta allergiaoireita, vaan parhaimmillaan sen avulla voidaan parantaa allergia. Lue lisää siedätyshoidosta.