Allergiat ja allergiatutkimus

Allergioiden syyn selvittäminen on aina tärkeää. Kaikkien allergisten sairauksien hoidossa tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman vähäoireinen, tasapainoinen ja hyvä elämä.

Allergialla tarkoitetaan tilannetta, jossa elimistössä on vasta-aineita tai herkistyneitä valkosoluja allergeeniä eli allergiaa aiheuttavaa ainetta kohtaan. Allergioita on ns. hitaita ja nopeita sen mukaan, miten nopeasti allergiaoireet ilmaantuvat.

Siitepölyt, eläinpöly sekä tietyt ruoka-aineet ovat allergialääkäreiden mukaan yleisempiä allergisten reaktioiden aiheuttajia. Toisaalta allergian aiheuttajat voivat olla lähes mitä tahansa.

Lue tarkemmin allergioista:

Lapsen allergiat

Lapsella allerginen oireilu vaihtelee iän mukaan. Lapsi saattaa kärsiä esimerkiksi atooppisesta ihottumasta jo ensimmäisten elinkuukausiensa aikana. Osalle näistä lapsista kehittyy ruoka-aineallergia ja osalle myöhemmin myös siitepölyallergia tai astma, kertoo lastenallergioihin erikoistunut lääkäri Ove Mickelsson Mehiläisestä.

Allergisten reaktioiden välttämiseksi aikuisten on syytä olla selvillä sekä omista että lapsiensa allergioista. Myös mahdolliset allergisoivat ulkoiset tekijät on hyvä kartoittaa etukäteen, jotta niille altistumista voidaan minimoida tai välttää kokonaan.

Hengitystieoireisiin, nenän vuotamiseen ja niiskutukseen, aivasteluun ja silmien vuotamiseen on syytä kiinnittää huomiota erityisesti silloin, jos niitä esiintyy lapsen leikkiessä eläinten kanssa tai siitepölyaikana.

Ajallinen yhteys voi olla merkki joko siitepölyallergian tai astman aiheuttajasta, jotka saadaan tarkemmin selville allergiatesteillä ja keuhkojen toimintakokeilla. Allergeenien välttämisellä tai oireiden mukaisella lääkityksellä voidaan oireita lieventää tehokkaasti. Siedätyshoidolla yritetään parantaa sietokykyä, ja osa allergioista saadaan tällä tavalla väistymään pysyvästi, Mickelsson sanoo. Lievempien allergisten reaktioiden hoidossa käytetään antihistamiinia ja vaikeammat vaativat lisäksi kortisonia. Vakavimpien allergisten oireiden ensiapu on adrenaliini, Mickelsson jatkaa.

Tietyissä allergisissa oireissa on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle ripeästi.

Hankalahoitoinen ihottuma, voimakas reaktio johonkin ruoka-aineeseen, hengenahdistus ja muut voimakkaat reaktiot ovat aina merkkejä siitä, että lääkäriin kannattaa hakeutua mahdollisimman pian, opastavat Ove Mickelsson ja lastentautien erikoislääkäri Leena Kujala Mehiläisestä.

Lue lisää:

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.6
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta

tammikuu 2022viikko 4