Suonikohjujen vaahtoruiskutus

Monia pienempiä ja mutkaisia suonia voidaan tukkia ruiskuttamalla suonen sisään kohjuja kovettavaa ja tukkivaa ainetta. Oikea hoitotapa löytyy yhdessä verisuonikirurgin kanssa. Kirurgi tutkii jalan ultraäänellä, kanyloi suonen ja ruiskuttaa vaahtoa suonen sisään ja kontrolloi ultraäänellä sen leviämistä.

Kenelle suonikohjujen vaahtoruiskutus sopii?

Vaahdotus on hyvä hoito pieniin mutkaisiin suoniin, suonikohjujen uusimiseen ja täydentävänä hoitona. Kohju kovettuu ja tukkeutuu usein ensimmäisellä hoitokerralla, mutta hoito on usein tarpeen uusia 1–4 kertaa.

Liian laajaan hoitoon vaahtoruiskutus ei ole paras vaihtoehto, sillä se saattaa aiheuttaa kipua, tulehduksen tai jopa ihon haavautumista. Onkin tärkeää, että asiantunteva verisuonikirurgi suunnittelee potilaan tilanteeseen sopivimman hoidon.

Osittain auki jääneet suonen osat saattavat myös aueta uudestaan kuukausien tai vuosien kuluessa. Siksi täydennysvaahdotus saattaa olla aiheellista.

Suonikohjujen vaahtoruiskutuksen hinta

Suonikohjujen vaahtohoitoja tehdään useimmissa Mehiläisen toimipisteissä.

Vaahtohoitojen hinnat vaihtelevat riippuen hoidettavan alueen laajuudesta. Hinta on alkaen n. 400-500 euroa/kerta, mutta tarkemman hinta-arvion saat hoidon suunnittelun yhteydessä.

Toipumisaika ja jälkihoito suonikohjujen vaahtoruiskutuksen jälkeen

Suonikohjujen vaahtoruiskutus tehdään vastaanottohuoneessa. Potilas pääsee kotiin vartin seurannan jälkeen. Hoidettu kohta saattaa aristaa ensimmäisen viikon aikana, ja kohjun kohdalle ihoon voi jäädä haalea raita, joka säilyy jopa vuosia.

Esteet suonikohjujen vaahtoruiskutukselle

Todettu hyytymisalttius tai sydämen eteisen ja kammion välinen reikä ovat yleensä este vaahtohoidolle.

Komplikaatiot ja uusiutumisriski suonikohjujen vaahtoruiskutuksen jälkeen

Jos kohjujen päärunkoja vaahdotetaan, kohjut uusiutuvat 30–40 prosentin todennäköisyydellä, minkä takia vaahtoruiskutus on harvoin ensisijainen päärungon hoitomuoto. Mitä suurempi suoni, sen todennäköisempää on epäonnistuminen, siksi isoja suonia ei kannata vaahdottaa. Mikäli vaahtoa joutuu väärään paikkaan ihon alle, iho voi haavautua. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Näiden hoitomuotojen lisäksi kirurgi voi sulkea ison yhdyslaskimon. Tämä on luomenpoistoa vastaava toimenpide, jonka jälkeen potilas tarvitsee 0–7 päivää sairauslomaa riippuen muun toimenpiteen laajuudesta.

Suonikohjujen hoito on kehittynyt ja muuttunut koko 2000-luvun ajan. Hoitavan verisuonikirurgin toimesta tehty ultraäänitutkimus ja ultraääniohjauksessa tehdyt toimenpiteet mullistivat hoidon viime vuosikymmenen aikana. Nykyään tukkivien hoitojen pitkäaikaisistakin tuloksista tiedetään jo paljon, mutta kehitystyö jatkuu edelleen aktiivisena.

Lupaava hoitomuoto on mekanokemiallinen suonen tukkiminen, mutta hoidon pitkäaikaistuloksia vielä odotellaan.

Varaa aika asiantuntijalle

Artikkelissa on haastateltu Helsingin Töölön Mehiläisessä toimii neljän verisuonikirurgin huipputiimi, johon kuuluvat dos Pekka Aho, dos Anders Albäck, prof Maarit Venermo ja dos Pirkka Vikatmaa. He ovat kaikki olleet alusta asti modernin laskimokirurgian kehitystyössä mukana kansallisesti ja kansainvälisesti. Voit varata ajan heille tai muille Mehiläisen verisuonikirurgeille

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Aho
LKT, dosentti, verisuonikir erikoislääkäri
9.9
Voitto Aittola
Sydän- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri
9.7
Anders Albäck
Dosentti, verisuonikirurgi
9.8
Jarkko Lehtonen
Thorax- ja verisuonikirurgi
9.6
marraskuu 2021viikko 48