Suonikohjujen moderni leikkaushoito

Suonikohjujen leikkaushoito on edelleen joillekin potilaille parhaiten soveltuva hoitomuoto, ja sitä suositellaan erityisesti henkilöille, joilla on hyvin mutkaisia, kookkaita ja pinnallisia laskimomuutoksia.

Ultraäänidiagnostiikkaa hyödyntävällä modernilla leikkaustekniikalla päästään asiakkaan kannalta hyviin hoitotuloksiin, jotka vastaavat kosmeettisesti täysin laserointia ja vaahdotusta vastaavia tuloksia. Alkuvaiheessa tosin mustelmia on edellä mainittuja tukkivia hoitomuotoja enemmän. Leikkaushoidon merkittävin haittapuoli on tukkivia hoitomuotoja (vaahdotus ja laser) jonkin verran pidempi toipumisaika.

Miten suonikohjujen leikkaus tehdään?

Leikkauksessa poistetaan viallinen "vuotava" pintalaskimorunko ja tarvittaessa sen sivuhaarat. Leikkaus tehdään yleensä selkäpuudutuksessa tai nukutuksessa, mutta sen voi tehdä myös paikallispuudutuksessa. Nivushaava ommellaan kiinni joko sulavin tai poistettavin ompelein. Aina ei tarvita muita ompeleita lainkaan, mutta laajan taudin ollessa kysymyksessä joudutaan reisi- tai sääritasolle tekemään vaihteleva määrä ommeltavia viiltoja. Useimmiten kuitenkin säären alueella pärjätään "pistorei'illä", joista paikalliset kohjut nostetaan iholle virkkuukoukkua muistuttavalla instrumentilla. Ultraäänitutkimuksen yhteydessä kirurgi voi jo arvioida minkä tyyppinen leikkaustoimenpide tulee kyseeseen, joten tässä vaiheessa voi halutessaan kysellä leikkauksen teknisestä suorittamisesta.

Kaikkiin hoitomuotoihin sisältyy omat, onneksi melko vähäiset riskinsä, jotka kirurgi myös käy läpi ennen toimenpidettä.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Aho
LKT, dosentti, verisuonikir erikoislääkäri
9.9
Voitto Aittola
Sydän- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri
9.7
Anders Albäck
Dosentti, verisuonikirurgi
9.8
Jarkko Lehtonen
Thorax- ja verisuonikirurgi
9.6
marraskuu 2021viikko 48