Sukupuolitaudit ja -testit

Sukupuolitaudit eli seksitaudit tarttuvat seksuaalisessa kanssakäymisessä. Jos epäilet altistuneesi sukupuolitaudille, on syytä hakeutua sukupuolitautitestiin. Bakteerien aiheuttamia sukupuolitauteja ovat klamydia, kuppa ja tippuri. Virusperäisistä taudeista yleisimpiä ovat genitaali- eli sukuelinherpes ja papilloomaviruksen aiheuttamat kondyloomat, harvinaisempia hepatiitti ja HIV-infektio.

- Sukupuolitaudit kannattaa aina testauttaa ja hoitaa ajoissa. Bakteerien aiheuttamat taudit ovat hoidettavissa antibiooteilla. Myös virusten aiheuttamien tautien oireita voidaan hoitaa, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo Mehiläisestä.

Lisätietoa sukupuolitaudeista:

Sukupuolitautien selvittäminen testillä

Jos olet ollut suojaamattomassa yhdynnässä ja pohdit sukupuolitaudin mahdollisuutta, tule sukupuolitautitesteihin laboratorioomme.

Varaa aika laboratorioon

Suojaudu sukupuolitaudeilta

Kondomi suojaa sukupuolitaudeilta. Lue lisää ehkäisystä ja eri ehkäisymenetelmistä.

Epäiletkö sukupuolitautia tai haluatko käydä sukupuolitautitestissä?

Pääset sukupuolitautitestiin helposti iholääkärin vastaanoton kautta, tai varaamalla ajan suoraan laboratorioon. Voit varata ajan ihotautien erikoislääkärillemme verkkoajanvarauksesta  tai puhelimitse numerosta 010 414 00 (0,084 €/min).

Varaa aika ihotautilääkärille

Varaa aika laboratorioon

helmikuu 2023viikko 6