Sukupuoliherpes

Sukueliherpes eli genitaaliherpeksen aiheuttaa herpes simplex virus (HSV). Genitaaliherpes on tavallisin sukupuolielinten haavauman aiheuttaja. Genitaaliherpes uusii joillakin usein, mutta uusimisia voidaan estää estolääkityksellä. Noin 20 % suomalaisista on saanut HSV-2 -tartunnan, mutta vain pieni osa heistä oireilee. Yleensä huuliherpestä aiheuttava HSV-1 -virus voi myös aiheuttaa oireita genitaalialueella.

Herpeksen oireet

Herpesoireet ilmestyvät keskimäärin 4–14 vrk tartunnan jälkeen. Alkuoireet ovat kirvely ja kutina, sen jälkeen ilmestyvät rakkulat genitaalialueelle. Rakkulavaiheesta kehittyy haavavaihe ja sen jälkeen rupivaihe. Ensimmäinen herpestulehdus on yleensä oirekuvaltaan vaikeampi ja siihen voi liittyä virtsaamisvaikeuksia. Yleisoireina voi olla kuumeilua, päänsärkyä ja lihassärkyä. Oireet kestävät 2–3 viikkoa. Ensimmäinen herpestartunta voi olla myös oireeton.

Herpeksen hoito

Viruslääkkeillä voidaan lievittää oireita ja lyhentää niiden kestoa sekä vähentää tartuttavuutta. Jos oireet ovat lieviä, viruslääkitystä ei kannata käyttää. Jos oireet ovat hankalat, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon. Erityisesti tulehdukset, joihin liittyy yleisoireita ja virtsaamisvaikeuksia, ohjataan sairaalahoitoon. Usein uusiutuvaan herpeksen hoitoon voidaan käyttää estolääkitystä.

Voit varata ajan esimerkiksi gynekologille tai urologille tai iho-ja sukupuolitautien erikoislääkärille.

Asiantuntijat

Liina Vehkaoja
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Outi Laajalahti
LL,Naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri
9.5
Olga Tikko
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Seija Kettula
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
9.8
Katso muut asiantuntijat