Sukupuoliherpes

Sukueliherpes eli genitaaliherpeksen aiheuttaa herpes simplex virus (HSV). Genitaaliherpes on tavallisin sukupuolielinten haavauman aiheuttaja. Genitaaliherpes uusii joillakin usein, mutta uusimisia voidaan estää estolääkityksellä. Noin 20 % suomalaisista on saanut HSV-2 -tartunnan, mutta vain pieni osa heistä oireilee. Yleensä huuliherpestä aiheuttava HSV-1 -virus voi myös aiheuttaa oireita genitaalialueella.

Herpeksen oireet

Herpesoireet ilmestyvät keskimäärin 4–14 vrk tartunnan jälkeen. Alkuoireet ovat kirvely ja kutina, sen jälkeen ilmestyvät rakkulat genitaalialueelle. Rakkulavaiheesta kehittyy haavavaihe ja sen jälkeen rupivaihe. Ensimmäinen herpestulehdus on yleensä oirekuvaltaan vaikeampi ja siihen voi liittyä virtsaamisvaikeuksia. Yleisoireina voi olla kuumeilua, päänsärkyä ja lihassärkyä. Oireet kestävät 2–3 viikkoa. Ensimmäinen herpestartunta voi olla myös oireeton.

Herpeksen hoito

Viruslääkkeillä voidaan lievittää oireita ja lyhentää niiden kestoa sekä vähentää tartuttavuutta. Jos oireet ovat lieviä, viruslääkitystä ei kannata käyttää. Jos oireet ovat hankalat, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon. Erityisesti tulehdukset, joihin liittyy yleisoireita ja virtsaamisvaikeuksia, ohjataan sairaalahoitoon. Usein uusiutuvaan herpeksen hoitoon voidaan käyttää estolääkitystä.

Voit varata ajan esimerkiksi gynekologille tai urologille tai iho-ja sukupuolitautien erikoislääkärille.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.6
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi, perinatologi
9.6
Seija Ala-Nissilä
Dos, naist. ja synn. erikoislääkäri
10
Teija Lehmonen (Alanko)
LL,Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta

marraskuu 2021viikko 48