
Silmätautien erikoisvastaanotot
Milloin silmätautien erikoisvastaanotolle?
Erikoisvastaanotot ovat tarpeen tapauksissa, joissa tarvitaan silmätaudeilta jonkin kapeamman alueen erityisosaamista. Moni erityisvastaanoton lääkäri ottaa vastaan myös muita kuin oman erityisalueen potilaita.
Tutustu erikoisvastaanottoihimme tarkemmin.
Silmätautien erikoisvastaanotot
Glaukoomaa voidaan hoitaa tippojen sijaan tai ohella laserhoidolla. Lue lisää glaukooman laserhoito
Glaukoomaleikkauksessa silmään voidaan asentaa pieni putki ohjaamaan nesteen virtausta ulos silmästä.
Pääkaupunkiseutu: Pääkaupunkiseudulla leikkaukset tapahtuvat Ympyrätalon toimipisteessä.
Karsastuksessa silmät katsovat joko ajoittain tai jatkuvasti eri suuntiin. Tämä aiheuttaa näkemisen vaikeutta tai kaksoiskuvia. Karsastus voi olla myös ns. piilokarsastusta. Karsastuksen hoitona on useimmiten prismalasit tai leikkaus. Lapsilla karsastus voi pysyvästi estää näön kehittymistä karsastavassa silmässä ja siksi hoito eroaa aikuisen karsastuksesta. Lue lisää lasten näöstä ja silmäsairauksista.
Kyyneltievastaanotolla tutkitaan kyynelteiden toiminta, sekä arvioidaan kirurgian tarve ja suunnitellaan mahdollinen leikkaushoito. Kyyneltiepotilaan tyyppioire on vetistys, joka on usein vain toisessa silmässä. Tavallisimmat leikkaukset ovat kyyneltiepisteiden laajentaminen, kyyneltieputkitus ja kyynelteiden luuaukkoleikkaus. Lapsilla yleisin toimenpide on kyynelteiden sondeeraus eli kyynelteiden huuhtelu.
Varaa aika kyyneltievastaanotolle (vain leikkaukset)
Missä tahansa lapsia koskevassa silmäasiassa kannattaa kääntyä lasten silmäsairauksien ja -ongelmien hoitoon erikoistuneiden lääkäreidemme puoleen.
Liikennelääketieteen vastaanoton silmälääkärit ovat erikoistuneet erityisen hankaliin ajonäköarvioihin. Myös joissain ammateissa on määritelty erityiset vaatimukset, joiden täyttyminen on edellytys ammatissa toimimiselle. Liikennelääketieteen vastaanoton silmälääkärille voi hakeutua potilaaksi joko omatoimisesti tai esimerkiksi työterveyslääkärin ohjaamana. Joskus rajatapauksissa toinen silmälääkärikin voi ohjata potilaan Liikennelääketieteen vastaanotolle silmälääkärin arvioon esimerkiksi ajokyvyn suhteen. Tavanomaisen silmälääkärin tutkimuksen lisäksi usein etenkin näkökenttätutkimuksia otetaan lisätutkimuksena. Tarvittaessa voidaan myös konsultoida muiden erikoisalojen lääkäreitä, jos ongelman taustalla on moninaisia syitä näkemisen ohella.
Neuro-oftalmologiassa yhdistyvät neurologia ja silmäsairaudet. Siinä tutkitaan näköhermon ja näköratojen sairauksia, mustuaisen toiminnan häiriöitä ja silmän liikkeiden neurologisia ongelmia. Neuro-oftalmologit ovat silmätautien erikoislääkäreitä, jotka ovat hankkineet erityispätevyyden neuro-oftalmologiaan jatkokoulutuksella. Neuro-oftalmologia konsultoidaan usein epäselvissä näkemisen ongelmissa myös muiden silmälääkäreiden toimesta. Myös esimerkiksi näköhermon nystyn epäselvät löydökset ovat syy konsultoida neuro-oftalmologia. Myös neurologit tarvitsevat usein tarkempaa arviota neurologissa vaivoissa silmien osalta. Neuro-oftalmologian tutkimuksissa tarvitaan usein vastaanottokäynnin lisäksi mm. näkökenttä- ja pään kuvantamistutkimuksia.
Sarveiskalvosairauksien vastaanoton osaamisalueeseen kuuluvat mm. keratokonuksen eli sarveiskalvon kartiopullistumasairauden diagnostiikka ja hoito. Sarveiskalvon rappeumasairauksien erotusdiagnostiikka vaatii usein asiaan erikoisesti perehtyneen silmälääkärin arviota. Myös vaikea kuivasilmäisyys aiheuttaa sarveiskalvon ongelmia. Sarveiskalvon topografia on tavallinen diagnostiikassa ja seurannassa apuna käytettävä tutkimus.
Pitkäaikaisten silmien pintakudosten tulehdustilojen taustalla voi olla ihosairauksia ja allergioita. Luomien ihottumat ja luomireunojen ongelmat ovat yleisiä hankalahoitoisen kuivasilmäisyyden osatekijöitä. Silmän pintasairauksien vastaanotolla haetaan ratkaisuja sekä diagnostiikan ja hoidon osalta tilanteissa, joissa hoidossa ei ole saavutettu tyydyttävää tilannetta.
Silmäluomikirurgian vastaanotolla arvioidaan kirurgian tarve ja suunnitellaan leikkaushoito. Leikkauksia suoritetaan sekä toiminnallisista että esteettisistä syistä. Tyypillisiä leikkauksia ovat yläluomileikkaus, alaluomileikkaus, kulmakarvan kohotus ja ptoosileikkaus eli riippuluomileikkaus. Tyypillisiä leikkauksia ovat myös silmän virheasentojen korjausleikkaukset, silmäluomikasvainleikkaukset, sidekalvokasvainleikkaukset ja siipikalvon poistoleikkaus.
Helsinki, Ympyrätalo
Taittovirhekirurgiassa pyritään pääsemään eroon silmälasien tarpeesta tai vähentämään niiden tarvetta. Mehiläisessä on käytössä erilaisia leikkaustekniikoita tavoitteeseen pääsemiseksi: laser (PRK, Femtolasik, Supracor, Smile) ja linssileikkaukset. Jälkimmäisiä käytetään ensisijaisesti vanhemmissa ikäryhmissä (yli 50v) tai hyvin suurissa taittovirheissä. Oikean menetelmän valinta on aina yksilöllinen ja valinta tehdään yhdessä taittovirhekirurgin kanssa.
Taittovirhekirurgian vastaanotolla muun muassa arvioidaan leikkaustarvetta ja leikkaustapaa.
Tyypillisiä ongelmia ovat verkkokalvon reikä, makulan reikä, lasiaisen hankalat samentumat ja makulan ryppykalvo eli pucker.
Verkkokalvovastaanotolla hoidetaan yleisimmin verkkokalvon ikärappeumaa, johon tarvittaessa on saatavissa myös pistoshoitoja. Myös erilaiset diagnostiset ongelmat hoituvat vastaanotolla.