Silmätautien erikoisvastaanotot

Useimmat silmiin liittyvät sairaudet ja ongelmat hoituvat silmätautien erikoislääkärien vastaanotoilla.

Jos sinulla on näköön tai silmiin liittyviä oireita, varaa aika silmätautien erikoislääkärille. Voit tulla vastaanotolle minkä hyvänsä ongelman kanssa, vaikka hoidon tarve ja luonne olisi vielä epäselvä.

Tutustu silmätautien erikoislääkäreihin

Voit varata ajan verkkoajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluumme. Verkkoajanvarauksen chatissä opastamme tarpeen mukaan asiantuntijan valinnassa.

Milloin silmätautien erikoisvastaanotolle?

Erikoisvastaanotot ovat tarpeen tapauksissa, joissa tarvitaan silmätaudeilta jonkin kapeamman alueen erityisosaamista. Moni erityisvastaanoton lääkäri ottaa vastaan myös muita kuin oman erityisalueen potilaita.

Tutustu erikoisvastaanottoihimme tarkemmin.

Glaukooman laserhoito (SLT)

Glaukoomaa voidaan hoitaa tippojen sijaan tai ohella laserhoidolla. Lue lisää glaukooman laserhoito

Varaa aika glaukooman laserhoitoon (SLT)

Glaukoomaleikkaus

Glaukoomaleikkauksessa silmään voidaan asentaa pieni putki ohjaamaan nesteen virtausta ulos silmästä.

Kaihipoliklinikka

Kaihikirurgia ja taittovirheitä korjaava linssikirurgia sujuvasti ja jonottamatta kokeneiden lääkärien toimesta.

Pääkaupunkiseutu: Pääkaupunkiseudulla leikkaukset tapahtuvat Töölön toimipisteessä, mutta leikkaavan lääkärin vastaanotolle voi hakeutua muissakin toimipisteissä (Mehiläinen Ympyrätalo).

Varaa aika kaihipoliklinikalle

Karsastusvastaanotto

Karsastuksessa silmät katsovat joko ajoittain tai jatkuvasti eri suuntiin. Tämä aiheuttaa näkemisen vaikeutta tai kaksoiskuvia. Karsastus voi olla myös ns. piilokarsastusta. Karsastuksen hoitona on useimmiten prismalasit tai leikkaus. Lapsilla karsastus voi pysyvästi estää näön kehittymistä karsastavassa silmässä ja siksi hoito eroaa aikuisen karsastuksesta. Lue lisää lasten näöstä ja silmäsairauksista.

Varaa aika karsastusvastaanotolle

Kyyneltievastaanotto

Kyyneltievastaanotolla tutkitaan kyynelteiden toiminta, sekä arvioidaan kirurgian tarve ja suunnitellaan mahdollinen leikkaushoito. Kyyneltiepotilaan tyyppioire on vetistys, joka on usein vain toisessa silmässä. Tavallisimmat leikkaukset ovat kyyneltiepisteiden laajentaminen, kyyneltieputkitus ja kyynelteiden luuaukkoleikkaus. Lapsilla yleisin toimenpide on kyynelteiden sondeeraus eli kyynelteiden huuhtelu.

Varaa aika kyyneltievastaanotolle (vain leikkaukset)

Lasten silmävastaanotto

Missä tahansa lapsia koskevassa silmäasiassa kannattaa kääntyä lasten silmäsairauksien ja -ongelmien hoitoon erikoistuneiden lääkäreidemme puoleen.

Varaa aika lasten silmävastaanotolle

Liikennelääketieteen vastaanotto

Liikennelääketieteen vastaanoton silmälääkärit ovat erikoistuneet erityisen hankaliin ajonäköarvioihin. Myös joissain ammateissa on määritelty erityiset vaatimukset, joiden täyttyminen on edellytys ammatissa toimimiselle. Liikennelääketieteen vastaanoton silmälääkärille voi hakeutua potilaaksi joko omatoimisesti tai esimerkiksi työterveyslääkärin ohjaamana. Joskus rajatapauksissa toinen silmälääkärikin voi ohjata potilaan Liikennelääketieteen vastaanotolle silmälääkärin arvioon esimerkiksi ajokyvyn suhteen. Tavanomaisen silmälääkärin tutkimuksen lisäksi usein etenkin näkökenttätutkimuksia otetaan lisätutkimuksena. Tarvittaessa voidaan myös konsultoida muiden erikoisalojen lääkäreitä, jos ongelman taustalla on moninaisia syitä näkemisen ohella.

Neuro-oftalmologian vastaanotto

Neuro-oftalmologiassa yhdistyvät neurologia ja silmäsairaudet. Siinä tutkitaan näköhermon ja näköratojen sairauksia, mustuaisen toiminnan häiriöitä ja silmän liikkeiden neurologisia ongelmia. Neuro-oftalmologit ovat silmätautien erikoislääkäreitä, jotka ovat hankkineet erityispätevyyden neuro-oftalmologiaan jatkokoulutuksella. Neuro-oftalmologia konsultoidaan usein epäselvissä näkemisen ongelmissa myös muiden silmälääkäreiden toimesta. Myös esimerkiksi näköhermon nystyn epäselvät löydökset ovat syy konsultoida neuro-oftalmologia. Myös neurologit tarvitsevat usein tarkempaa arviota neurologissa vaivoissa silmien osalta. Neuro-oftalmologian tutkimuksissa tarvitaan usein vastaanottokäynnin lisäksi mm. näkökenttä- ja pään kuvantamistutkimuksia.

Varaa aika neuro-oftalmologian vastaanotolle

Sarveiskalvosairauksien vastaanotto

Sarveiskalvosairauksien vastaanoton osaamisalueeseen kuuluvat mm. keratokonuksen eli sarveiskalvon kartiopullistumasairauden diagnostiikka ja hoito. Sarveiskalvon rappeumasairauksien erotusdiagnostiikka vaatii usein asiaan erikoisesti perehtyneen silmälääkärin arviota. Myös vaikea kuivasilmäisyys aiheuttaa sarveiskalvon ongelmia. Sarveiskalvon topografia on tavallinen diagnostiikassa ja seurannassa apuna käytettävä tutkimus.

Varaa aika sarveiskalvosairauksien vastaanotolle

Silmän pintasairauksien vastaanotto

Pitkäaikaisten silmien pintakudosten tulehdustilojen taustalla voi olla ihosairauksia ja allergioita. Luomien ihottumat ja luomireunojen ongelmat ovat yleisiä hankalahoitoisen kuivasilmäisyyden osatekijöitä. Silmän pintasairauksien vastaanotolla haetaan ratkaisuja sekä diagnostiikan ja hoidon osalta tilanteissa, joissa hoidossa ei ole saavutettu tyydyttävää tilannetta.

Varaa aika silmän pintasairauksien vastaanotolle

Silmäluomikirurgian vastaanotto

Silmäluomikirurgian vastaanotolla arvioidaan kirurgian tarve ja suunnitellaan leikkaushoito. Leikkauksia suoritetaan sekä toiminnallisista että esteettisistä syistä. Tyypillisiä leikkauksia ovat yläluomileikkaus, alaluomileikkaus, kulmakarvan kohotus ja ptoosileikkaus eli riippuluomileikkaus. Tyypillisiä leikkauksia ovat myös silmän virheasentojen korjausleikkaukset, silmäluomikasvainleikkaukset, sidekalvokasvainleikkaukset ja siipikalvon poistoleikkaus.

Varaa aika silmäluomikirurgian vastaanotolle

Silmänpohjan laserhoito

Helsinki, Ympyrätalo

Taittovirhekirurgian vastaanotto

Taittovirhekirurgiassa pyritään pääsemään eroon silmälasien tarpeesta tai vähentämään niiden tarvetta. Mehiläisessä on käytössä erilaisia leikkaustekniikoita tavoitteeseen pääsemiseksi: laser (PRK, Femtolasik, Supracor, Smile) ja linssileikkaukset. Jälkimmäisiä käytetään ensisijaisesti vanhemmissa ikäryhmissä (yli 50v) tai hyvin suurissa taittovirheissä. Oikean menetelmän valinta on aina yksilöllinen ja valinta tehdään yhdessä taittovirhekirurgin kanssa.

Taittovirhekirurgian vastaanotolla muun muassa arvioidaan leikkaustarvetta ja leikkaustapaa.

Varaa aika taittovirhekirurgian vastaanotolle

Verkkokalvo- ja lasiaiskirurgian vastaanotto

Tyypillisiä ongelmia ovat verkkokalvon reikä, makulan reikä, lasiaisen hankalat samentumat ja makulan ryppykalvo eli pucker.

Varaa aika verkkokalvo- ja lasiaiskirurgian vastaanotolle

Verkkokalvovastaanotto

Verkkokalvovastaanotolla hoidetaan yleisimmin verkkokalvon ikärappeumaa, johon tarvittaessa on saatavissa myös pistoshoitoja. Myös erilaiset diagnostiset ongelmat hoituvat vastaanotolla.

Varaa aika verkkokalvovastaanotolle

Lue lisäksi:
Näkökenttätutkimukset
Silmänpaineen mittaukset
Värinäkötutkimukset
Silmän valokuvaus
Sarveiskalvon tutkimus
Silmäsairaudet

Asiantuntijat ja toimipisteet

Maria Enckell
Silmätautien erikoislääkäri
Tuula Fyhrqvist
Silmätautien erikoislääkäri,LT
Timo Hellstedt
LT, Silmätautien erik.lääk, Silmäkirurgi
Tapio Ihanamäki
Silmätautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta