Jälkikaihi

Jälkikaihi

Jälkikaihilla tarkoitetaan sitä, että aiemmin kaihileikatussa silmässä tekomykiön takana oleva kalvo (takakapseli) samenee. Jälkikaihia epäiltäessä tulee hakeutua silmälääkärin vastaanotolle, jossa jälkikaihi voidaan todeta ja muut silmäsairaudet poissulkea.

Jälkikaihin oireet

Yleinen jälkikaihin oire on näöntarkkuuden heikentyminen ja joissain tapauksissa häikäistymisen lisääntyminen uudestaan kaihileikkaukseen jälkeen. Jälkikaihi voi joskus tulla jo ensimmäisinä kuukausina kaihileikkaukseen jälkeen, mutta tyypillisimmin se ilmaantuu muutaman vuoden kuluttua pikkuhiljaa.

Jälkikaihi ja hoito

Jälkikaihin hoito on itse varsinaista kaihileikkausta huomattavasti pienempi toimenpide. Jälkikaihi hoidetaan tekemällä samentuneeseen takakapseliin reikä laserilla. Ennen toimenpidettä mustuainen laajennetaan tipoilla. Toimenpide on kivuton, tehdään istuen ja kestää vain muutamia minuutteja. Näkö kirkastuu jo samana päivänä ja ainoana jatkohoitona silmää rauhoitetaan tipoin muutaman päivän ajan.

Seuranta toimenpiteen jälkeen

Mitään rajoitteita harrastusten tai työn suhteen ei jälkikaihin laseroinnin jälkeen ole. Silmät on hyvä tarkistuttaa silmälääkäriltä noin kuukausi toimenpiteen jälkeen

Jälkikaihi ei uusi, kun se on hoidettu laserilla kertaalleen. Toimenpiteen voi tehdä molempiin silmiin samalla kerralla.

Jos haluat tietää lisää tai varata ajan toimenpiteeseen, tutustu silmätautien asiantuntijoihimme , varaa aika ja/tai ota yhteyttä Mehiläisen ajanvarauksen asiakaspalveluun!

Lue lisää:

Tietoa kaihista

Silmätaudit

Teksti: Jälkikaihiartikkelia varten haastateltu silmätautien erikoislääkäriä, silmäkirurgia Petri Jallia .

Asiantuntijat ja toimipisteet

Maria Enckell
Silmätautien erikoislääkäri
Tuula Fyhrqvist
Silmätautien erikoislääkäri,LT
Timo Hellstedt
LT, Silmätautien erik.lääk, Silmäkirurgi
Tapio Ihanamäki
Silmätautien erikoislääkäri