Polvileikkaus tähystämällä

Polven tähystysleikkauksella eli artroskopialla hoidetaan polvinivelen vaurioita. Polvinivelen leikkaukset soveltuvat rakenteensa takia erinomaisesti tähystykseen. Polvinivelen tähystys onkin yleisin ortopedinen leikkaustoimenpide.

Yleisimmät tähystysleikkauksessa tehtävät polveen kohdistuvat leikkaukset ovat:

Miten polven tähystysleikkaus etenee?

Polven tähystysleikkaus tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa eli spinaalipuudutuksessa, jolloin leikkauspotilas voi halutessaan seurata toimenpidettä monitorilta. Toimenpide voidaan tehdä myös nukutuksessa tai paikallispuudutuksessa. Polven tähystysleikkaus on usein nopea operaatio. Leikkaus kestää useimmiten korkeintaan tunnin. Leikkauksen jälkeinen kotiutuminen tapahtuu samana päivänä saattajan avustaessa kävelyä. Leikkauksen jälkeen leikatulle polvelle saa varata painoa.

Sairaanhoitaja tai työterveyshoitaja poistaa ompeleet noin viikon kuluttua leikkauksesta. Ompeleiden poistaminen on kivutonta, ja poiston yhteydessä tarkastetaan haavan kunto.

Toipuminen ja sairausloman kesto polven tähystysleikkauksen jälkeen

Polven ohjattu kuntouttaminen leikkauksen jälkeen on ensiarvoisen tärkeää. Toipumisen tukemiseksi on suositeltava tehdä harjoituksia asiantuntevan, polvivammoihin erikoistuneen fysioterapeutin opastuksella. Kärsivällinen kuntoutus on tärkeää, jotta polvivammat eivät uusiudu. Valtaosa tähystysleikkaukseen päätyneistä paranee hyvin.

Toipuminen työkuntoiseksi riippuu tehdystä toimenpiteestä. Yleensä sairausloma polvileikkauksen jälkeen kestää noin kaksi viikkoa. Polvi on tähystyksen jälkeen jäykkä ja turvonnut, joten pari ensimmäistä päivää on syytä ottaa rauhallisesti. Useimmiten leikkauksen jälkeen polvea saa liikuttaa vapaasti ja astuminen täydellä painolla on sallittua. Haavojen takia rasitusta ja ponnistelua on kuitenkin syytä välttää vähintään parin viikon ajan. Nivelkierukan kiinnityksen jälkeen sairausloma on pidempi, yleensä 4–6 viikkoa. Ammatti ja työtehtävät vaikuttavat sairausloman pituuteen.

Lue myös: Fysioterapia leikkauksen jälkeen

Korvaako vakuutus polvileikkauksen?

Tarkasta oman vakuutuksesti ehdoista, kattaako vakuutus leikkauksesta aiheutuvat kulut. Vapaaehtoisissa vakuutuksissa (yksityiset tapaturma-, sairauskulu-, matka- ja lisenssivakuutukset) käynnit maksetaan ensin itse ja korvaus haetaan jälkikäteen vakuutusyhtiöltä, ellei vakuutusyhtiö ole antanut lupaa lähettää laskua suoraan vakuutusyhtiöön.

Lakisääteisissä vakuutuksissa (työtapaturma ja liikennevahinko) voimme laskuttaa vastaanottokäynnit suoraan vakuutusyhtiöltä. Muistathan tehdä työtapaturmissa vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiöön esihenkilön kanssa. Liikennevahingoissa ilmoituksen voi tehdä itse.

Työnantajan ottamissa vapaaehtoisissa henkilövakuutuksissa (sairauskulu- tai tapaturmavakuutukset) voimme pääsääntöisesti laskuttaa vastaanottokäynnit suoraan vakuutusyhtiöltä.

Mehiläisen ajanvaraus ja leikkaushinnasto

Mehiläisen ortopedit auttavat kaikissa polvivammoihin liittyvissä asioissa. Varaa aika ortopedian ja traumatologian erikoislääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu myös Mehiläisen sairaalapalveluiden ja leikkausten hinnastoon sekä Mehiläisen joustavaan erämaksuun.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Petteri Antonen
LL, ortopedian-ja traumatol. erikoislääkäri
9.8
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8
Helena Ervasti
LL, ortopedian ja traumatologian erik.lääkäri
9.6
Peter Ess
LL,ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
9.7