Rasvaimu

Rasvaimu eli rasvan poisto on yksi yleisimmistä esteettisistä toimenpiteistä. Rasvaimun avulla voidaan muokata ongelmakohtia eri puolilla kehoa, kuten leuan, kaulan ja kasvojen alueella tai reisissä. Rasvaimun avulla poistetaan ongelmalliset rasvakasautumat, esimerkiksi kaksoisleuasta. Rasvaimu voidaan tehdä myös muiden kauneusleikkaustoimenpiteiden yhteydessä. Rasvaimun tulokset ovat pysyviä.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Milloin rasvaimuun?

Rasvaimua käytetään vartalon ääriviivojen ja muotojen parantamiseksi. Ylimääräinen rasva ei välttämättä kerry tasaisesti, vaan voi muodostaa paksumpia kohtia esimerkiksi lantiolle, vatsaan tai reisiin. Toisaalta näillä alueilla voi esiintyä kiusallisia rasvakertymiä, vaikka muutoin olisikin hoikka tai onnistunut laihduttamaan ylimääräiset kilot pois.

Rasvaimu ei ole painonpudotusta varten tehtävä toimenpide, eikä se korvaa terveellisen ruokavalion ja liikunnan merkitystä. Rasvaimuun tulevan on hyvä olla jo melko lähellä omaa ihannepainoa.

Rasvaimun hyödyt

Rasvaimun avulla poistetut rasvasolut ja rasva eivät tule takaisin, ja tulos on pysyvä. Kaikkia rasvasoluja ei kuitenkaan ole mahdollista tai edes toivottavaa poistaa. Rasvakudosta voidaan myös poistaa kirurgisesti leikkaamalla.

Rasvaimuja tehdään sekä miehille että naisille. Rasvaimu ei estä normaalia ikääntymiseen liittyvää kimmoisuuden laskua. Paras lopputulos rasvaimulla saadaankin nuorehkolle henkilölle, jonka ihon kimmoisuus on tallella. Jos ihon kimmoisuutta on kadonnut, voidaan veltostunutta ihoa poistaa leikkauksella rasvaimun jälkeen tai valita leikkaustoimenpide rasvaimun sijaan.

Rasvaimuun valmistautuminen

Ennen rasvaimun tekemistä toimenpiteestä keskustellaan plastiikkakirurgin kanssa vastaanotolla. Vastaanottokäynnillä käydään läpi esteettiset tavoitteet ja odotukset sekä askarruttavat asiat.

Plastiikkakirurgi tekee arvion myös terveydentilasta. Jotkin sairaudet saattavat vaikuttaa toimenpiteen tekemiseen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi korkea verenpaine, diabetes tai sydänsairaus.

Vastaanotolla käydään läpi myös rasvaimun yhdistäminen muihin toimenpiteisiin, mikäli se on toiveena. Plastiikkakirurgi arvioi ihon kimmoisuutta sekä rasvakerroksen paksuutta kohdealueella.

Jotta rasvaimun tulos olisi paras mahdollinen, on tärkeää noudattaa lääkärin antamia ohjeita.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Miten rasvaimu tehdään?

Rasvaimu voidaan tehdä useammalla eri menetelmällä. Plastiikkakirurgin valitsema menetelmä riippuu hoidettavan yksilöllisistä ominaisuuksista, fyysisistä tarpeista sekä esteettisistä tavoitteista.

Rasvaimu voidaan tehdä nukutuksessa tai puudutuksessa. Puudutukseen yhdistetään aina rentouttava, suonensisäinen lääkitys.

Toimenpiteessä ihoon tehdään pienet viillot lähelle hoidettavaa aluetta. Viillot sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan ihon luonnollisiin poimuihin tai ryppyihin, jotta arvet jäisivät huomaamattomiksi. Viiltokohdan läpi laitetaan ohut kanyyli, jonka kautta poistetaan epätoivottua rasvaa imukärkeen yhdistettävällä imulaitteella tai imuruiskulla.

Rasvaimun tulokset syntyvät vähitellen. Muutos huomataan usein jo muutaman viikon kuluttua toimenpiteestä, mutta lopullisten tulosten näkymiseen menee useampi kuukausi.

Rasvaimusta toipuminen

Toimenpiteen jälkeen rasvaimualueen päälle laitetaan joustavat tekstiilit, jotka auttavat paranemista ja vähentävät turvotusta. Tekstiilejä käytetään koko paranemisen ajan. Rasvaimun jälkeen voi olla pientä kipua, jota hoidetaan kipulääkityksellä.

Keskisuuren tai laajan rasvaimun jälkeen vietetään yksi Mehiläisen sairaalan vuodeosastolla. Pienemmissä toimenpiteissä pääsee kotiin jo samana päivänä. Kotimatkaa varten on hyvä olla mukana saattaja.

Toipumisen nopeus riippuu paljon rasvaimun laajuudesta. Useimmiten turvotus saavuttaa huippunsa viikon päästä toimenpiteestä. Toimenpiteessä käytetään itsestään sulavia ompeleita. Ensimmäisten viikkojen aikana tulee välttää raskaiden askareiden tekemistä.

Mustelmat haalistuvat ja katoavat muutaman viikon päästä toimenpiteestä. Tunto normalisoituu hoidetulla alueella, ja turvotus jatkaa laskua. Parin viikon jälkeen voi alkaa harrastaa tavanomaista liikuntaa.

Ajanvaraus ja hintatiedot

Mikäli harkitset rasvaimua, varaa aluksi arviointiaika plastiikkakirurgin vastaanotolle. Voit varata ajan Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu Mehiläisen sairaalahinnastoon. Isompia toimenpide-, tutkimus- tai leikkauskuluja voi maksaa myös erämaksulla.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Asiantuntijat ja toimipisteet

Stephan Dietz
Plastiikkakirurgi,kirurgian erikoislääkäri
9.7
Timo Halonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Sarianna Joukainen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Terhi Järvinen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.7

Lisää aiheesta