Rasvansiirrossa kehon omia, eläviä rasvasoluja kerätään talteen, puhdistetaan ja ruiskutetaan mikrosiirteinä sinne, missä tarvitaan pehmeyttä ja lisää täyteläisyyttä. Rasvasolut kerätään lantion, polven tai vyötärön alueelta.

Rintojen suurennus rasvansiirrolla

Tällä hetkellä rasvansiirtotoimenpiteet ovat kokeneet uuden tulemisensa menetelmien ja laitteiston kehityksen myötä.

- Esimerkiksi rintojen suurentaminen rasvansiirrolla onnistuu puolen kupin tai joskus jopa kokonaisen kuppikoonkin verran. Merkittävä rintojen suurentaminen vaatii yleensä useampia rasvansiirtoja. Rasvansiirrolla muotoillaan myös kasvoja ja pakaroita, kertoo Plastiikkakirurgi, kirurgian erikoislääkäri Stephan Dietz Töölön Mehiläisestä

Rasvansiirtoa on käytetty myös rintasyöpäleikkauksen jälkeisissä rekonstruktioissa.

Rasvansiirto kasvoihin

Dietz kertoo, että rasvasolujen mukana siirtyy kantasoluja ja kasvutekijöitä, millä tutkimusten mukaan saattaa olla erittäin positiivisia vaikutuksia kasvojen ihon elvyttämisessä.

- Olen itse huomannut kasvojen ihon muuttuvan elävämmän näköiseksi ja esimerkiksi arpikudokset muuttuvat pehmeämmiksi. Asiasta on myös runsaasti tutkimustietoa. rasvansiirtotoimenpiteet kasvojen ja vartalon alueille vat lisääntyneet kovasti. Niillä saadaan usein onnistuneita, luonnollisia ja pysyviä tuloksia, Dietz kertoo.

Rasvansiirron onnistuminen

Rasvansiirrossa tulos on pysyvä, kun rasvasolut saavat yhteyden verenkiertoon ja alkavat elää uudessa paikassa. Tuloksen näkee muutaman viikon sisällä. Dietz sanoo, että noin 30-70 prosenttia siirretyistä rasvasoluista pysyy hengissä.

- Rasvansiirrossa potilaan pitää varautua siihen, että operaatio pitää ehkä toistaa, jotta saadaan tavoiteltu tulos, kuvaa Dietz.

Lue lisää