Mehiläisen plastiikkakirurgit tekevät rasvaimuja, joissa ylimääräistä rasvakertymää imetään pois paikallispuudutuksessa esimerkiksi leuan alta tai kyljistä.

Milloin rasvaimuun?

Ylimääräinen rasva ei välttämättä kerry tasaisesti, vaan voi muodostaa paksumpia kohtia lantiolle, vatsalle tai reisiin. Toisaalta näillä alueilla voi esiintyä kiusallisia rasvakertymiä, vaikka henkilö muutoin olisikin hoikka tai onnistuneesti laihduttanut ylimääräiset kilot pois. Esimerkiksi reisien ulkosyrjän rasvapaksuuntuma saa aikaan ratsastushousut- tyyppisen vaikutelman.

Rasvaimun hyödyt

Rasvakudosta muotoillaan tavallisimmin rasvaimulla. Rasvaimun avulla poistetut rasvasolut ja rasva eivät tule takaisin, ja tulos on periaatteessa pysyvä, vaikka ei ole mahdollista tai toivottavaakaan poistaa kaikkia rasvasoluja. Rasvakudosta voidaan myös poistaa kirurgisesti leikkaamalla.

Kokonaan toinen tapa muotoilla kudoksia on rasvansiirto. Rasvansiirtoa voidaan käyttää vain pienten epätasaisuuksien korjaamiseen. Lue lisää rasvansiirrosta >>

Paras lopputulos rasvaimulla saadaan aikaan yleensä nuorehkoille potilaille, joiden ihon kimmoisuus on tallella. Normaalia ikääntymiseen liittyvää kimmoisuuden laskua rasvaimu ei estä. Jos ihon kimmoisuutta on kadonnut, voidaan veltostunutta ihoa poistaa leikkauksella rasvaimun jälkeen tai valita leikkaustoimenpide rasvaimun sijaan.

Rasvaimusta toipuminen

Rasvaimusta syntyvät arvet ovat pieniä, ja ne sijoittuvat yleensä piiloon jääville alueille. Toimenpiteen jälkeen alue tuetaan joko sidoksin tai tarkoitukseen suunnitelluin painevaattein. Nämä vähentävät turvotusta ja verenpurkaumia ja täydentävät muotoilutuloksen luonnollisen parantumisprosessin myötä.

Sairaalassaolon pituus riippuu toimenpiteen laajuudesta. Leikkauksen jälkitila ei ole kivulias. Varsinainen toipuminen kestää 1-2 viikkoa, jona aikana mustelmatkin yleensä häipyvät. Jälkihoitovaihe sidosten tai vaatteiden avulla kestää 6-8 viikkoa. Liikuntaharrastuksiin voi yleensä palata jo muutaman viikon kuluttua leikkauksesta tervettä järkeä käyttäen.

Rasvaimu ei ole laihdutuskeino

Rasvaimu on erittäin hyvä menetelmä vartalon muotoilussa, mutta varsinaiseksi laihdutusmenetelmäksi siitä ei ole. Laihduttamistarkoituksessa rasvaimua harkitsevan kannattaakin ensin laihduttaa perinteisin menetelmin ruokavaliota korjaamalla ja liikuntaa lisäämällä. Kun paino näin on saatu putoamaan, päästään rasvaimulla parempaan ja pysyvämpään tulokseen muotoilemalla pelkästään ongelma-alueet, joihin laihdutus ei auta.

Rasvaimu miehelle

Myös miehet ovat yhä enemmän esteettisen kirurgian asiakkaita. Miehille tehdään paljon silmäluomi- ja silmäpussileikkauksia sekä vatsan alueen rasvaimuja. Tyypillinen miesten leikkaus on myös gynekomastialeikkaus, jolla poistetaan miesten rintarauhasen liikakasvua.

Rasvaimun yleisyys

Länsimaisessa kulttuurissa ihannevartalo on hoikka ja sopusuhtainen, ilman häiritseviä rasvakertymiä. Ravinnonsaannin, sen laadun ja energiankulutuksen välisen epäsuhdan takia lihavuus on yksi merkittävistä kansansairauksistamme. Euroopan väestöstä 20 % ja Yhdysvalloissa peräti 30 % on ylipainoisia. Rasvasolujen määrä kehossa lisääntyy kasvukauden ajan. Jos aikuinen henkilö lihoo, rasvasolujen määrä pysyy samana, mutta niiden koko kasvaa.

Toimenpiteenä rasvaimu yleistyy tasaisesti Suomessakin. USA:ssa se on nykyisin yleisin kauneuskirurginen toimenpide. Rasvaimua käytetään myös muiden muotoilevien leikkausten - kasvojen kohotukset, rintojen muotoilu - täydentävänä toimenpiteenä. Hyvänlaatuisia rasvakasvaimia eli lipoomia voidaan hoitaa rasvaimulla samoin kuin miehen rintojen kasvua eli gynekomastiaa.

Tosi-tv:n ulkonäköohjelmat, joissa esteettinen kirurgia tuodaan 'tavisten' ulottuville, ovat niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin saaneet aikaan alan kovaa kasvua. Samalla ihmisten tietotaso on lisääntynyt, ja plastiikkakirurgin vastaanotolle tulee asiaan perehtyneitä, itse toimenpiteensä maksavia potilaita. Plastiikkakirurgi pitää tätä kehitystä hyvänä, sillä asianmukainen potilaan informointi on sekä potilaan että lääkärin etu.

- Tällä hetkellä rintojen suurennus ja muotoilu rintaimplanteilla ja rasvan siirrolla on yksi eniten lisääntyvä esteettisen kirurgian toimenpide. Usein asiakkaat ovat synnyttäneitä naisia, jotka haluavat saada takaisin imetysten myötä hävinnyttä rintojensa muotoa ja kokoa. Muutos vartalon muodoissa on tullut muutaman vuoden sisällä ja se saattaa olla joillakin potilailla jopa dramaattinen, kertoo kertoo Plastiikkakirurgi, kirurgian erikoislääkäri Stephan Dietz Töölön Mehiläisestä.

Muita vartaloa muokkavia menetelmiä