Olkapään kuntoutus
Olkapäävaivat ovat hyvin yleisiä ja niitä on monenlaisia. Useimmiten olkapäävaivat paranevat konservatiivisesti, ilman leikkausta. Tarkka diagnoosi on kuitenkin tarpeen myös ennen konservatiivista hoitoa. Osa vaivoista vaatii parantuakseen leikkaushoidon. Tällöin myös kuntoutuksen merkitys korostuu.
Toipuminen tähystysleikkauksen jälkeen on nopeampaa kuin avoleikkauksen jälkeen, koska sen aikana tehty kudostrauma on pienempi. Olkapäähän ei tarvitse tehdä pitkiä haavoja sillä tähystykseen riittävät pienet pistoreiät, joista tähystin ja erikoisinstrumentit viedään niveleen. Leikkauksen lopussa olkapäähän voidaan asettaa pieni muoviletku, jonka välityksellä automaattinen kipupumppu ruiskuttaa puudutusainetta leikkausalueelle 1-2 vuorokautta leikkauksen jälkeen. Kipupumpulla ja suun kautta otettavilla kipulääkkeillä potilas selviää leikkauskivuista yleensä hyvin kotiolosuhteissakin.
Olkapään liikeharjoittelu leikkauksen jälkeen
Myös kosmeettinen tulos on olkapään artoskopian jälkeen hyvä, koska leikkausarvet ovat pienet ja ne ovat vaikeasti huomattavissa. Avoleikkaukseen verrattuna vähäisemmät kivut leikkauksen jälkeen edistävät myös olkapään leikkauksen jälkeistä kuntoutusta. Sekä avo- että tähystysleikkauksien jälkeen joudutaan tietyissä tapauksissa käyttämään kantosidosta.
Leikkaushoito on vain osa olkavaivojen hoitoa. Hyvä fysioterapeutin ohjaama kuntoutus varmistaa olkapään paranemisen. Kuntoutusjakso, joka sisältää olkapään liikkeiden harjoittelun ja lihasten vahvistamisen, vie aikaa 3-12 viikkoa. Leikkauksen jälkeen aloitetaan heti kevyt liikeharjoittelu heiluriliikkeillä. Vartalosidosta käyttäen aloitetaan olkapään kuntoutus fysioterapeutin ohjauksessa sidoksen poiston jälkeen, yleensä kolme viikkoa leikkauksesta. Potilas käy säännöllisesti fysioterapeutin luona viikoittain ja jatkaa harjoittelua omatoimisesti kotona päivittäin.
Mehiläisessä on olkapään kuntoutukseen erikoistuneita fysioterapeutteja, joiden opastuksella saadaan olkapää nopeasti toimintakuntoiseksi.
Lue lisää:
Ortopedin haastattelu: Olkapäävammojen hoito leikkauksella - koska leikkaus on tarpeen?
Olkapääleikkaus tähystyksellä vai avoleikkauksena?